BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İngiliz liderlerde referandum bayramı

İskoçya'nın bağımsızlıktan yana tercihte bulunması İngiliz siyasi parti liderlerince memnuniyetle karşılandı.

Abone ol

İngiltere Başbakanı David Cameron, İskoçya Özerk Parlamentosu’na daha fazla yetki verileceğine dair sözlerin tutulacağını, konuya ilişkin yasa tasarısının ise ocak ayında hazır olacağını söyledi.

İskoçya’daki referandumun sonuçlarının açıklanmasının ardından Başbakanlık konutu önünde açıklama yapan Cameron sözlerine, "İskoç halkı kararını verdi. Net bir karar oldu. Dört ulustan oluşan ülkemizi birlikte tutmaya karar verdiler. Bundan memnuniyet duyuyorum" diyerek başladı.

"Şimdi, Birleşik Krallık'ın bir raya gelme ve ileriye gitme zamanı" olduğunu ifade eden Cameron, "Bunu yapmanın en önemli parçası da İskoç halkı, İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'daki herkese de adil olan dengeli bir anlaşma olacaktır" ifadelerini kullandı.

Cameron, Birleşik Krallık'a "tutkulu bir şekilde inandığını" ve birlikte kalmasını herşeyden çok istediğini belirterek, "Ama aynı zamanda demokratım. İskoç halkına ne istediğini söyleme hakkı verme kararı doğruydu" dedi. 

Referandumun ardından siyasi liderlerin İskoç halkının çıkarlarına yönelik yapıcı şekilde çalışmasının önemini vurgulayan Cameron, bunun İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda için de geçerli olduğunu dile getirdi. Cameron, şöyle konuştu:

"İskoçya’da, anayasaya ilişkin verdiğimiz sözlere şüpheyle bakanlara sesleniyorum; Yetkilendirmeyi bu hükümette gerçekleştirdik, bir sonraki parlamentoda da öyle yapacağız. Taahhütlerimizin tam olarak yerine getirildiğinden emin olacağız."

"İskoç halkının iradesini gördük"

İngiltere Başbakanı Cameron, İskoçya'ya daha fazla yetki verme sürecini, Glasgow 2014 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunlarına başkanlık eden Lord Smith'in yürüteceğini açıkladı. Cameron, Lord Smith'in vergilendirme, harcama ve sosyal yardım gibi konularda İskoçya'ya daha fazla yetki verilmesi sürecini yürüteceğini, konuyla ilgili yasa tasarısının ise ocak ayında yayınlanacağını dile getirdi. 

Cameron, Birleşik Krallığın tamamının değişim sürecinde aktif rol alacağına işaret ederek, “İskoçya halkının kendisini ilgilendiren konularla ilgili daha fazla söz hakkı olacağı gibi İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda’nın da kendi meselelerinde söz hakkı olmalı” diye konuştu.

İskoçya’nın yeniden bir referandum talep etme olasılığına ilişkin olarak ise Cameron, “Herhangi bir anlaşmazlık olmayacak. Yeniden yapılmayacak. İskoçya’nın ortaya koyduğu iradeyi gördük” değerlendirmesini yaptı.

 "Hayır" çıkarsa fazla yetki sözü

Referandum sonuçlarının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve koalisyon hükümetinin küçük ortağı Liberal Demokrat Parti'nin lideri Nick Clegg de “Bağımsızlığa karşı oy verilmesi değişime karşı değil. İskoçya’ya zamanında ve tam bir paket halinde yeni yetkileri vermemiz gerekir” dedi.

Referandumun sonucunu kapsamlı bir değişime yol açabileceğine işaret eden Clegg, “Referandum Birleşik Krallığın tamamında anayasal reform taleplerine yol açtı. İnsanlar gücün kendi ellerinde olmasını istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Miliband: "Bugün dünden daha güçlüyüz"

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband ise İskoçya referandumunun sonucuna ilişkin olarak, “İskoçya halkının tarihi bir karar vererek birlikte kalmasından dolayı memnunum, gururluyum. Birleşik Kralllık bugün dün olduğundan daha güçlü" dedi.

İngiltere'nin İskoç asıllı eski Başbakanı Gordon Brown, 9 Eylül'de açıkladığı planla, İskoç özerk parlamentosunun yetkilerini artırma çalışmalarına 19 Eylül'de, referandumdan bir gün sonra başlanacağını söylemişti. İngiliz hükümetinin desteklediği Brown'un planıyla, özerk parlamentonun yetkisinin artırılmasıyla ilgili önerileri içeren bir belge gelecek ay sonuna kadar, yasa tasarısı da ocak ayında hazırlanacak. 

İngiliz hükümeti, referandumdan "hayır" sonucu çıkarsa İskoç Özerk Parlamentosu'nun yetkilerinin artırılacağı vaadinde bulunmuştu. 1999 yılında kurulan İskoç Özerk Parlamentosu, eğitimden, sağlığa, tarımdan sanata kadar birçok alanda kendi politikalarını uygulayabiliyor ancak İngiliz Parlamentosu'nun İskoç milletvekilleri üzerinde, dış politika, savunma, göç, kamu yardımları, enerji gibi alanlarda söz hakkı bulunuyor. İngiliz Parlamentosu ayrıca İskoçya'da uygulanan vergi oranlarına da karar veriyor.