BIST 9.891
DOLAR 32,46
EURO 34,83
ALTIN 2.445,59
HABER /  GÜNCEL

İnanılır gibi değil! Bakan şoke eden anketi açıkladı

Yeni Çiftlik Bank’lar çıkmaması için yasal düzenleme hazırlandı. Cezalar artarken, erken müdahale için yeni mekanizma tasarlandı. Ayrıca mağdurlara yönelik bir anket yapılırken yüzde 50 'bir daha paramızı yatırırız' yanıtını verdi. Anketten çıkan rakamların yarı yarıya olması şaşırttı.

Abone ol

Hükümet, piyasadan milyarlarca lira toplayarak binlerce kişiyi dolandıran Çiftlik Bank tarzı piramit yapılara ağır yaptırım öngören yasal düzenlemeyi tamamladı. Başbakanlık'a sunulan düzenlemeye göre Türk Ceza Kanunu'nda yer alan dolandırıcılığa ilişkin cezalar dışında Tüketici Kanunu'nunda suistimal, ödemelerde gecikme gibi uygulamalara iki yıl hapis cezası getiriliyor. Piramit satış tanımında da gereken 4 şart 2'ye düşürülüyor.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, idari ve para cezalarını artıracaklarını belirterek, "Artık sadece dolandırıcılık olarak bakılmayacak. Ödemeyi geciktiren, izah edilemeyen trafiklerini yürüten, suistimal gibi durumlarda da hapis cezası verilecek" şeklinde konuştu.

ERKEN UYARI SİSTEMİ
Bakan Tüfenkci, saadet zinciri gibi yapıların şikâyet, reklam olmadan tespit edilemediğini belirterek, İçişleri, Adalet ve Maliye bakanlıkları ile bir erken uyarı sistemi üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

ANKETTEN ÇIKAN SONUÇ ŞAŞIRTTI
Tüfenkci, mağdurlara yönelik bir anket yapıldığını ve yüzde 50 'bir daha paramızı yatırırız' yanıtı verildiğini belirterek, "Demek ki hâlâ işin farkında değiller, kolay para kazanmak istiyorlar. Tüketici Kanunu kapsamında hapis cezası iki yıla çıkarılıyor" dedi.