BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,96
ALTIN 2.503,19
HABER /  GÜNCEL

İMKB anonim şirket oluyor

SPK Başkanı Vedat Akgiray, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın anonim şirket olması yönünde bir karar alındığını açıkladı.

Abone ol

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) anonim şirket olması yönünde bir karar alındığını belirterek “Yazılı olmasa bile böyle bir karar alındı. Bunu şu anda açıklayabilirim” dedi.

Akgiray, ayrıca Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın İstanbul'a taşınma tartışmalarına son noktayı koyarak, VOB'un İzmir'de kalacağını söyledi.
İzmir Ticaret Odası (İTO) Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'na konuk olarak İzmir'e gelen SPK Başkanı Vedat Akgiray, İMKB'nin anonim şirketi olmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

KARAR ALINDI, RAPOR BAKANLIĞA GİDECEK

Hem İMKB'nin hem de VOB'un ortaklık ve yönetim yapısının yanlış olduğunu savunan Akgiray şunları söyledi:

“Samimi söylüyorum, iki kurumu da korumak adına, bu yapı uzun vadede sürdürülebilir değil. Herkesin menfaatine uygun şekilde düzeltme yapmakta çok fayda var. Çünkü bugün üç dört kişiyiz, yarın öbür gün pasta büyüyünce konuşma olmayacak, kavga olacak. Kavgaya izin vermemek lazım. Bu probleme taraf olamam, olmam da. İMKB'nin anonim şirket olma yolunda bir karar alındı, yazılı olmasa bile böyle bir karar alındı. Bunu şu anda açıklayabilirim. Raporu Bakanlığa göndereceğiz. Kararı Bakanlar Kurulu alacak. İlk etapta mülkiyetin Hazine'de olacağını tahmin ediyoruz. Sadece mülkiyet tabi yönetime hiç karışılmayacak. Telekom ve THY örneğinde olduğu gibi. Ne olacağı belli olsun, sahibi kim, ortağı kim? Çünkü şu anda İMKB'nin statüsünün dünyada benzeri yok.”

İMKB'YE GÜVENSİZLİK VAR

İMKB'ye karşı güvensizlik olduğunu dile getiren Akgiray, halka açık firma sayısında 15 yıldır bir artışın olmamasını, İMKB'nin borsa değerinde bir artışın gerçekleşmemesini bu duruma örnek olarak gösterdi. Devletin de güvensizliğin oluşmasında bazı yanlışlarının olduğunu anlatan Akgiray, “Manipülasyonların abartılması ayıbı da var. İMKB'ye hem yatırımcı, hem şirket gözünde güvensizlik oluşmuş. Bunu kırmayı amaçlıyoruz. Bunun için SPK içinde Kurumsal İletişim Dairesi kuruyoruz. İnsanların Borsa'ya gelmesini istiyoruz” diye konuştu.

VOB İZMİR'DE KALACAK TEREDDÜT YOK

Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) İstanbul'a taşınması konusunda görüşlerini aktaran Akgiray, VOB'un baştan beri en büyük destekçisi olduğunu ifade etti. Akgiray, “VOB İzmirlilerin gayretiyle hayata geçti. VOB'un yeri İzmir, burada kalacak. Bu konuda basın bir daha sormasın. Tereddüt yok” dedi. Akgiray, VOB'un kuruluş aşamasında katkı sağlamayan insanların VOB'un büyüdüğünü görünce ortaya çıkmaya başladığını ancak bu kişilerin eleştirilerinin de dikkate alınması gerektiğini dile getirdi. VOB'un yönetim yapısında da uzun vadede VOB'un yararına olacak şekilde düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Akgiray, “Rekabetin iyi olması, İstanbul'un finans merkezi olma yolundaki hedefleri gibi VOB'u uykusuz bırakacak çok şey var. VOB'un büyümesinin durmasına izin verirsek ülkeye büyük zarar vermiş oluruz. VOB cephesinden çok okkalı bir anlayış bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Akgiray, VOB'un şu anki işlem hacminin yüzde 90'ının İMKB ve döviz kontratlarında olduğunu, bunun sağlıksız bir büyümeye işaret ettiğini söyledi. Akgiray, VOB'un başarısının uzun yıllar devam edebilmesi için kontrat çeşitliliğinin arttılması, emtia sözleşmeleri ve opsiyon kontratlarının bir an önce devreye alınması gerektiğini dile getirdi.