BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,73
ALTIN 2.392,95
HABER /  EKONOMİ

IMF'siz Türkiye'yi ne bekliyor?

Sabah saatlerinde IMF'den "Türkiye ile stand by yok" açıklaması yapıldı. Peki Türkiye IMF'siz ne yapar? İşte görüşler;

Abone ol

Türkiye ve IMF arasında olası bir anlaşmanın artık son bulması üzerine ekonomistler Türkiye'nin IMF'siz yola devam kararı ilgili ne dediler?

BÜRÜMÇEKÇİ: MALİ KURAL ÖNEM KAZANDI
Fortis Başekonomisti Haluk Bürümçekçi "Türkiye'nin IMF ile ilgili beklentileri zaten zayıflamıştı. Programın Orta Vadeli Mali Çerçeve kapsamında götürüleceği zaten biliniyordu. Onun için kararlılığı görmek adına bundan sonra izleyeceğimiz ilk unsur mali kural idi. Onun geçirilmesi önem taşıyor" ifadelerini kullandı. 

PİYASALARDA SON DURUM 
IMF ile stand by anlaşmasının olmayacağına yönelik gelişmeler piyasalarda sert bir rüzgara neden olmadı. IM ile yapılacak bir anlaşmaya yönelik beklentinin son bulmasıyla sabah saatlerinde faiz cephesinde hafif bir yükseliş yaşandı ve faiz yüzde 9.30'lara geldi.

Dolar/Tl'de ise piyasa güne 1.53.80 seviyesine hafif bir düşüş yaşanırken son dakikalarda Dolar/TL 1.54 seviyelerine yükseldi.

Hisse senedi piyasalarında ise durum ise iki şekilde değerlendiriliyor. Kriz sürecini IMF yardımına ihtiyacı olmadan geçiren bir ülke olması Türkiye için bir avantaj larak değerlendirilecek ve yeni bir beklenti içine girmeyecek yatırımcı için güvenli bir ortam yaratacaktır.

Olumsuz yani ise beklentinin son bulması durumunda yurtdışından gelecek yansımaların etkileri olacaktır. Olumsuz aynsımların gün içinde endeksi minimum 48.500 seviyelerine çekmesi beklenirken 51.000-51.500 bandının kritik seviyelerde olacağı öngörülüyor.

TÜRKEL: MUTLU SON
TAİB Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Doç.Dr. Murat Türkel ise Blomberg HT'ye yaptığı açıklamada, genel uygulamalarda 4. madde görüşmeleri ile program görüşmelerinin birarada yapılmadığını ancak bunun birlikte yapıldığı birtakım örnekler olduğunu hatırlatarak, " Türkiye'nin şu anda IMF ile stand by anlaşmaması yapmaması önümüzdeki 36 ay içinde de yapmayacağı anlamına gelmez. Sonuçta IMF ekonomik sıkıntıya giren ülkelerle ihtiyaç duyduğu anda masaya oturmak için var olan bir kuruluştur" dedi.

Murat Türkel, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bu sürece gelene kadar Türkiye'nin IMF ile bir anlaşmaya ihtiyacı var mıydı bunu anlamak gerekiyordu.Türkiye krizin en önemli dönemini IMF'siz atlattı. Artık bu aşamadan sonra piyasaların bu konudaki beklentisine son vermek gerekiyordu. Doğu Avrupa çökerken Macaristan, Romanya ve Ukrayna gibi ülkeleri IMF 'siz ayakta kalamazken Türkiye bu işten artık" Mezun olmuştur" demek gerekiyor. Türkiye, krizden IMF'siz çıkmanın avantajlarını yaşaması gerekiyor. Bunu için ancak "mutlu son" denebilir."

JP MORGAN: PİYASA ETKİLENMEZ
JP Morgan, yayınladığı bilgi notunda "Türkiye'nin önümüzdeki dönemde hata yapma lüksünü kaybettiği" vurgulanırken, "IMF ile Türk Hükümeti ve özelinde Başbakan Erdoğan arasında görüşmelerin çok sıkı şekilde devam ettiğini biliyoruz. Ancak açıkça belli ki Başbakan Erdoğan bu anlaşmayı yapmama kararı almış durumda. Anlaşmayı piyasa oyuncularının çok önemli bir kısmı zaten beklemiyordu. Bu nedenle piyasa etkisinin çok yüksek olmasını beklemiyoruz" denildi.

CITI: TÜRKİYE DEĞERLİ BİR ÇIPASINI KAYBETTİ
Citi tarafından yapılan açıklamada ise "Türkiye çok değerli bir çıpasını kaybetti" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, Türkiye için uzun süredir çıpa görevi gören IMF'nin artık gündemden çıktığının altı çizildi.

FINANS INVEST: MALİ KURAL YASALAŞTIRILMALI
Finans Invest ise yayınladığı piyasa notunda "IMF ile anlaşma sürecinin sonuçsuz kalması kısa vadede TL ve TL cinsi varlıklar üzerinde baskı yaratabilir. Ancak, IMF’siz senaryoların bir süredir gündemde olması ve anlaşma beklemeyen bir kesim tarafından fiyatlanması nedeniyle son gelişmenin negatif etkisi sınırlanabilir. Orta-uzun vadede ise, Türkiye’nin “mali kural”ı yasalaştırması, ardından uygulama süreci ve bütçe disiplini izlenecek" yorumlarını yaptı.

HSBC: TEMKİNLİ OLMAKTA YARAR VAR
HSBC'den yayınlanan piyasa notunda da "Türkiye önemli bir çıpa görevi gören IMF stand-by görüşme sürecinden çıktı.
Kısa vadede negatif bir tepki olmasa bile orta-uzun vadede dış şoklara daha açık olmamızdan ötürü temkinli olmakta fayda var" denildi.