BIST 9.973
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.427,98
HABER /  GÜNCEL

IMF: Yunanistan'a zaman tanımak lazım

IMF başkanı Christine Lagarde, yardım paketinin hedeflerini yerine getirmesi için Yunanistan'a zaman tanınması çağrılarını destekledi.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu IMF başkanı Christine Lagarde, yardım paketinin hedeflerini yerine getirmesi için Yunanistan'a zaman tanınması çağrılarını destekledi.

BBC'nin Tokyo'da düzenlediği panelde konuşan Lagarde, Yunanistan'a ödemelerinin çoğunu hemen yaptırmaktansa, zaman tanımanın daha iyi olacağını söyledi.

Ancak Yunanistan'ı kurtarma paketine en büyük mali katkıda bulunan Almanya, bu fikri reddetti. Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble "Duyurusunu yaptığımız anlaşmaya uymalıyız" dedi.

Yunanistan, hedeflenen bütçe kesintisini gerçekleştirmek için kredi aldığı ülkelerden iki yıl daha zaman istemişti. Yunanistan'ın kreditörleri arasında, yardım fonu aracılığıyla katkıda bulunan Euro Bölgesi ülkeleri ile İMF bulunuyor.

Lagarde daha fazla zaman tanınması talebini desteklerken Almanya, 130 milyar euroluk yardım paketi verildiğinde Yunanistan'ın kabul ettiği koşulları yerine getirmesini istedi.

Alman Maliye Bakanı, "ekonomik büyümenin devamı açısından yatırımcıların ve tüketicilerin güvenini sağlamanın önemli olduğunu" söyledi.

Bakan, "Duyurusunu yaptığımız anlaşmaya uymalı ve onu adım adım uygulamalıyız" dedi.

Yunanistan, beş yıldır resesyonda olduğunu ve vergi gelirlerinin azaldığı bir dönemde sadece kesintiler yoluyla hedeflerini gerçekleştirmeyi beklemediklerini söyledi.

IMF başkanı Lagarde, Avrupa'da birçok hükümeti düşüren, Atina ve Madrid'de şiddetli protestolara yol açan kemer sıkma tedbirlerine de farklı bir açıdan yaklaştı.

Lagarde, "İnsanlar iş piyasasından uzak kaldığında umudunu yitirir. Bu nedenle ihtiyaç olan yerde mali takviye politikalarını sürdürmek gerektiği gibi, yeni istihdam yaratmak bakımından, büyümeyi de gözetmek gerekir. Bunun hızını iyi dengelemek lazım." dedi.