BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

IMF Direktörü, tecavüz girişimi iddiasıyla gözaltında

IMF Direktörü Strauss-Kahn, New York'ta bir otelin kat görevlisine tecavüz girişiminde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındı.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Direktörü Dominique Strauss-Kahn, New York'ta kaldığı otelin kadın görevlisine cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındı.

62 yaşında ve evli olan Strauss-Kahn, Paris'e gitmek üzere bindiği Air France uçağında kalkıştan kısa bir süre önce gözaltına alınırken, polis IMF yetkilisine tecavüz girişiminin de aralarında bulunduğu üç suçlamanın yöneltildiğini açıkladı.

Diğer suçlamalar ise, saldırı ve zorla alıkoyma.

Avukatı Kahn'ın suçsuz olduğunu savunacağını söyledi.

Fransa'nın eski Maliye Bakanı olan Kahn'ın gelecek yıl Fransa'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Nicolas Sarkozy'ye karşı Sosyalistlerin adayı olarak yarışma şansı yüksek bir olasılık olarak görülüyordu.

BBC'nin Paris'teki muhabiri Hugh Schofield, Strauss-Kahn'ın kamuoyu yoklamalarında Sarkozy'ye karşı bir üstünlüğü olduğunu aktarıyor.

Ancak muhabirimiz, olayın Kahn'ın olası seçim şansını yok edebileceğine de dikkat çekiyor.

Kahn'ın pazar günü Almanya Başbakanı Angela Merkel'le yapacağı görüşme de iptal edildi.

IMF Başkanı, pazartesi günü de Portekiz ve Yunanistan'a yönelik kurtarma paketlerine ilişkin gelişmelerin değerlendirileceği Avrupa Birliği Maliye Bakanları toplantısına da katılacaktı.

IMF Başkanı'nın gözaltına alınmasının euro bölgesi ülkelerinin bazılarında yaşanan mali krizlerle mücadele çalışmalarını da sekteye uğratabileceği uyarısında bulunuluyor.

IMF internet sitesinde yayınlanan bir açıklamada kurum sözcüsü, Strauss-Kahn'ın gözaltına alındığını doğruladı, ancak daha fazla ayrıntıya girmedi.

Sözcü, ''Kurumun faaliyetlerine devam etmekte'' da altını çizdi.

Strauss-Kahn'ın Avrupa'ya gitmek üzereyken gözaltına alınmasıyla sonuçlanan süreç ise New York polisi açısından zamana karşı bir yarış olarak tarif edildi.

Polis sözcüsü, olayın mağduru kadının 32 yaşında olduğunu söyledi.

Polis sözcüsü Paul Browne, Manhattan'da Tiems Meydanı'ndaki Sofitel'de yaşanan olayla ilgili olarak şunları anlatıyor:

''Otel'deki bir kadın çalışanın lüks süit odalardan birinde kalan bir müşterinin saldırısına uğradığı ve zanlının kaçtığına ilişkin bir telefon ihbarı aldık. Kat hizmetlisi olan kadın, odaya kilitlendiğini ve cinsel saldırıya uğradığını söylüyor. Polis, JFK Havaalanı yetkilileriyle temasa geçerek uçağın kalkışının geciktirilmesini talep etti ve havaalanına giderek zanlıyı gözaltına aldı. Eğer, görevlilerimiz 10 dakika gecikmiş olsaydı, zanlının uçağı kalkmış, kendisi de Fransa'ya doğru yola çıkmış olacaktı.''

Browne, hafif yaralı olduğunu söylediği kadının hastanede tedavi altına alındığını da söyledi.

Polis, Strauss-Kahn'ın otelden aceleyle çıktığını, bazı özel eşyalarıyla cep telefonunu odada bıraktığını da söylüyor.

Strauss-Kahn, Fransa'da 2006'da Sosyalist Parti liderliği için girdiği yarışı Segolene Royale'e kaybetmiş, ertesi yıl da IMF Direktörlüğü'ne atanmıştı.

Kahn, 2008 yılında emrinde çalışan bir kadınla ilişkisi nedeniyle de IMF İcra Kurulu tarafından ''ciddi bir muhakeme hatası yapmakla'' suçlanmış, ancak ilişkinin her iki tarafın rızasıyla gerçekleştiğinin altını çizmişti.

Kahn, bu skandal nedeniyle hem IMF çalışanlarından hem de eşi Anne Sinclair'den özür dilemişti.