BIST 10.617
DOLAR 32,25
EURO 34,98
ALTIN 2.430,91
HABER /  GÜNCEL

İlklerin 19 Mayıs'ında Arap modeli tartışması

19 Mayıs statlar yerine farklı etkinliklerle kutlanıyor. CHP'liler alternatif program hazırlarken, zaman zaman gerginlikler yaşandı.

Abone ol

19 Mayıs kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Statlarda gösteri yerine ilk kez farklı etkinliklerle kutlama yapıldı.

Taksim'deki törenlerde saygı duruşunda bulunulmadığı gerekçesiyle kriz çıktı. Alternatif törenler düzenleyen CHP'liler laiklik ve cumhuriyet lehine slogan attılar. 

ÇELENK KRİZLERİ

Isparta'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında çelenk krizi yaşandı. Mersin'deki törende çelenkleri Atatürk anıtının arkasında yerde gören CHP'li vekil Aytuğ Atıcı, "Burada 19 Mayıs kutlamalarının gerçek yüzünü görüyorsunuz. Her şey Atatürk'ün, Cumhuriyetin izlerini silmeye yönelik bir hareket" diyerek tepki gösterdi.

ARAP MODELİ

Kocaeli'ndeki alternatif kutlamada CHP Kocaeli milletvekili Haydar Akar, "Arap ülkeleri modeliyle ülkemiz dizayn edilmeye çalışılıyor" sözeriyle hükümete yüklendi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

ERDOĞAN'DAN 19 MAYIS MESAJI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı
HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Yeni yönetmeliğe göre yapılan kutlamada sadece İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey yer aldı. Geçen yıl Taksim'de yapılan törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu başta olmak üzere 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Hulusi Akar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da katılmıştı.

YENİ YÖNETMELİĞE GÖRE KUTLANDI

Yeni yönetmeliğe göre yapılan kutlamada sadece İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey yer aldı. Geçen yıl Taksim'de yapılan törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu başta olmak üzere 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Hulusi Akar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı da katılmıştı.

SAYGI DURUŞU İSTİYORUZ', 'ATATÜRK'E SAYGI İSTİYORUZ'

Tören Güzey'in Taksim Cumhuriyet Anıtına çelenk koymasıyla başladı. Ardından İstiklal Marşı okundu. Bu sırada bazı DSP'liler ' Atatürk'e saygı istiyoruz ' , ' Saygı duruşu istiyoruz' diyerek bağırmaya başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından DSP'liler bu kez ellerindeki Türk bayrakları ve karanfillerle görevlilerin üzerine yürüdü. Bir DSP'li kadın ' Atamıza saygı gösterin ' diye bağırarak elindeki karanfilleri kürsüye vurdu. Bu sırada yaşanan gerginliğe törende bulunan sivil polisler müdahale etti.

TAKSİM'DE 19 MAYIS GERGİNLİĞİ
Taksim'de 19 Mayıs gerilimi.... Yeni düzenlemelerin gölgesinde yapılan kutlamalarda saygı duruşu krizi yaşandı.

HABERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SAYGI DURUŞUNDA BULUNDULAR

Yaşanan gerginlik sırasında bazı DSP'liler ellerindeki Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve karanfillerle bir süre Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde bekledi. Ardından bazı DSP'liler diğer vatandaşları da saygı duruşunda bulunmaya davet etti. Bunun üzerine törene katılan gaziler, DSP'liler ve bazı vatandaşlar Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşundan sonra DSP'li grup ellerindeki Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni ve ellerindeki karanfilleri Cumhuriyet Anıtı önüne koydu. Bu sırada bazı DSP'liler 'Bizden korksunlar ' diye bağırdı. Düzenlenen törenin ardından grup dağıldı.

CHP'LİLERİN ADRESİ TAKSİM HABERİ DİĞER SAYFADA

[PAGE]

CHP'LİLERİN ADRESİ TAKSİM'Dİ

Beyoğlu'nda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl yönetimince 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında yürüyüş düzenlendi. Tünel Meydanı'nda başlayıp Taksim Meydanı'nda son bulan yürüyüşe CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ile bazı milletvekilleride katıldı.

BAKANA ANTALYA'DA TEPKİ

Antalya'daki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a, kutlamaların yapıldığı Cumhuriyet Meydanı'na girişi sırasında kalabalık bir grup tepki gösterdi.

BURSA'DA ATAM İZİNDEYİZ ÇELENKİ

Aralarında CHP'li ve İP'lilerin de bulunduğu grup, Günay meydana geldiği sırada sloganı attı. Meydandaki kutlamalar sağanak yağmur nedeniyle yarıda kesildi ve Atatürk Spor Salonu'na alınarak burada devam etti.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta kutlanıyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın genelgesi doğrultusunda illerde sadece Gençlik Spor il Müdürlükleri çelenk sundu. Bursa'da aralarında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İşçi Partisi (İP), Türkiye Gençlik Birliği (TGB) ve Atatürkçü Düşünce Derneği(ADD) Şubesi temsilcilerinin de bulunduğu sivil toplum kuruluşları, Atatürk Anıtı'na üzerinde 'Atam izindeyiz' yazılı karanfillerle donatılmış çelenk bıraktı.

Sabah saatlerinde Bursa'da Atatürk Anıtı'na Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nün çelengi törenle konulmuştu. Bu törenden yaklaşık bir saat sonra CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri anıta geldi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta üzerinde 'Atam izindeyiz' yazılı çelenk konuldu. Kalabalıktan bazıları 'Ya istiklal ya ölüm, tam bağımsız Türkiye' şeklinde slogan attı.

CHP Bursa İl Başkanı Gürhan Akdoğan'ın, "Arkadaşlar Şehreküstü Meydanı'nda toplanıp yürüyeceğiz" anonsunun ardından grup, sessiz bir şekilde dağıldı.

CHP'LİLER İZMİT'TE NASIL KUTLADI? CHP'Lİ VEKİLİN TEPKİSİ SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

Bu yıl ilk kez yeni yönetmeliğe göre yapılan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın İzmit'teki kutlamalarında Vilayet Binası önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk konulup saygı duruşunda bulunulması sırasında, CHP ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri yakın bir bölgede olmalarına rağmen Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün resmi programına katılmadı.

Aralarında CHP Milletkvekili Haydar Akar'ın da bulunduğu grup daha sonra burada çelenk koyup, bir başka yerdeki Atatürk Anrıtı önünde de alternatif bayram kutlaması yapıp Atatürk'ü andı.

CHP VE STK'LAR BEKLEDİ

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında saat 10.00'da sadece Gençlik hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Vilayet önündeti Atatürk Anrıtı'na lmenek koydu. Buradaki törende bazı okullardan da küçük gruplar halinde öğrenciler de hazır bulundu. Aralarında Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın da bulundafa CHP İl ve ilçelerden gelen yönetici ve partililerin yanı sıra 20 civarında sivil toplum kuruluşu temsilcileri, resmi tören boyunca vilayetin karşısında bekledi. bu tören bittikten sonra Atatürk Anıtına'na giderek CHP çelengi konuldu.

VALİ VE PROTOKOL SEKA PARKTA YÜRÜDÜ

Bayram kutlamaları kapsamında Vali Ercan Topaca, AKP Milletvekilleri Fikri Işık, Zeki Aygün, İlyas Şeker, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Vali yardımcıları, okul müdürleri ve öğrenciler ise Seka Park'ta bir araya gelerek yürüdü.

CHP VE STK'LARDAN ALTERNATİF KUTLAMA

CHP ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri daha sonra Saray Yokuşu'ndaki Atatürk Anıtı'na giderek buraya çelenklerini koyup alternatif kutlama yaparak Atütürk'ü andı. Burada bir açıklama yapa CHP Kocaeli Milletvekili Haydan Akar, "Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun başlangıcı olan ve emperyalist güçlere karşı bir başkaldırı simgesi olup, Atatürk'ü Samsun yolculuğuna başladığı ve Samsun'a çıktığı tarih olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş tarihi olarak kutluyoruz." diyerek şöyle drevam etti:

ARAP MODELİ DİZAYN EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

"Tabi son zamanlarda gelişen olaylar ve emperyalist güçlerin Türkiye üzerinde oynamış olduğu oyunlarla, ulusal milli günlerimiz, ulusal kurtuluş günlerimiz unutturulmaya çalışılıyor. Bunun nedenini hepimiz bilmekteyiz. Arap ülkeleri modeliyle ülkemiz dizayn edilmeye çalışılıyor. Bu görevlendirilmiş insanlar Türkiye Cumhuriyeti'ni bu noktaya kadar getirdiler. Bugün vilayette şahit olduk ki Vali, devletin en büyük erkanı olan vali ve askeri kuvvetlerin katılmadığı bir törenle sadece İl Spor Müdürü'nün katıldığı bir törenle kutlanmaya kalktı. CHP olarak bunu protesto ettik, buna uymayacağımızı bildirdik. CHP olarak bu bayramlar çok önemlidir bizim için, çünkü bu bayramların olmasını sağlayan bu memleketin vatan toprakları olmasını sağlayan geçmişimiz ecdadımız aynı zamanda CHP' yi kurmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuştur, bu nedenle çok önemlidir. Bugün belki eksik gibi görülebilir, ama büyüyerek çığ gibi başlatılan karşı devrime karşı kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğiz ve Türkiye Cumhuriyeti'ni onların ellerine teslim etmeyeceğiz"

CHP'Lİ VEKİL MERSİN'DEKİ TÖRENDE NEDEN TEPKİLİYDİ? SONRAKİ SAYFADA

[PAGE]

MERSİN'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün dışında Atatürk Anıtı'na çelenk konulmaması tepkilere neden oldu.

19 Mayıs kutlamaları Tevfik Sırrı Gür Stadı önünde düzenlenen yürüyüşle başladı. Yürüyüşe Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, MHP Milletvekili Ali Öz, Ak Parti milletvekilleri Münnever Ökten, Nebi Bozkurt, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Macit Özcan öğrenciler ve yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Yaklaşık bir kilometrelik güzergahta gerçekleşen yürüyüş Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Alana girildikten sonra Bakan Çağlayan ve beraberindekiler Kültür Merkezi Şeref Salonu'na geçerek şeref defterini imzaladı.

Bu sırada CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı, Atatürk Anıtı'nın arkasında yerde duran çelenkleri fark edince tepki gösterdi. Çelenkleri yerden kaldıran Atıcı, "Burada 19 Mayıs kutlamalarının gerçek yüzünü görüyorsunuz. Her şey Atatürk'ün, Cumhuriyetin izlerini silmeye yönelik bir hareket. Atatürkçü Düşünce Derneği'nin, Büyükşehir Belediyesi'nin, diğer kurumların çelenkleri yerle atılmış. Niye? Hiçbir zaman böyle olmadı. Ama merkezi hükmet 19 Mayıs kutlamalarını protokol seviyesine düşürünce iş bu hale geldi. Bunlar sadece 19 Mayıs'ta değil, bunlar Cumhuriyet ile hesaplaşma işidir. Bu gün Atatürk Anıtı'na vali çelenk koymadı. Türkiye'nin hiçbir yerinde de konulmadı" dedi.

Bakan Çağlayan, çelenklerin anıtın arkasına atılmasıyla ilgili bir soruya, "Çelenklerin ne olduğunu nasıl olduğunu bilmiyorum. Ama 19 Mayıs'ın nasıl kutlanacağı tamamıyla belirlenmiştir, yönetmenliği verilmiştir. 19 Mayıs'ı tüm siyasi partiler, CHP, MHP Milletvekilleri, belediye başkanları, hangi siyasi partiden olursa olsun Valimiz, Garnizon Komutanlarımız bütün askeri ve mülki erkanla beraber, birlikte kutladık. Polis kayıtlarına göre burada 20 binden fazla katılımcı var" diye konuştu.

Bu arada Cumhuriyet Alanı'ndaki 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, çeşitli gösterileriyle son buldu. Öte yandan Erdemli ilçesinde 19 Mayıs Atatürk'ü Anam, Gençlik ve Spor Bayramı resmi kutlamasının ardından, CHP İlçe Başkanlığı tarafından Atatürk büstüne çelenk konulup, alternatif kutlama yapıldı.

Isparta'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında çelenk krizi yaşandı. Yeni yönetmelik nedeniyle Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk koymalarına izin verilmeyen CHP İl Başkanlığı ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Isparta Şubesi, slogan atarak önce yolu trafiğe kapattı, sonra Isparta Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

YURTTA 19 MAYIS BÖYLE KUTANDI

HABERİ DİĞER SAYFADA

[PAGE]

ANKARA'DA RENKLİ 19 MAYIS

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Başkentte gençlik yürüyüşü ve şöleni düzenlendi. Gençlik hizmetleri ve spor il müdürlükleri ile milli eğitim il müdürlüklerinin yanı sıra Ankara Kulübü Seğmenleri ve Ankara Üniversitesi'nin organizasyonuyla 19 Mayıs Stadyumu'nda bir araya gelen gençler, buradan Ulus'taki Atatürk Anıtı'na yürüdü.

"Gençlik Yürüyüşü" sırasında Türk bayrakları taşıyan öğrenciler, 10. Yıl Marşı'nı söyledi, "En büyük Türkiye" ve "Atam izindeyiz" sloganları attı. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı izcilerin tüm illeri temsilen 81 Türk bayrağı taşıdığı yürüyüşte, bisikletli gruplar da yer aldı.

Yürüyüşe katılanların alana girdiği sırada, Atatürk Anıtı'na çelenk koymak isteyen bir grup İşçi Partili ile buna izin vermeyen polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.
 

ISPARTA'DA ÇELENK KRİZİ

Isparta'da, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarında çelenk krizi yaşandı. Yeni yönetmelik nedeniyle Valilik önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk koymalarına izin verilmeyen CHP İl Başkanlığı ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Isparta Şubesi, slogan atarak önce yolu trafiğe kapattı, sonra Isparta Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

Törene katılan bir grup CHP'li ve ADD'li, Atatürk Anıtı'na çelenk koymak istedi. Yeni yönetmelik gerekçe göstererek çelenk koymalarına izin verilmedi. CHP ve ADD'liler, bu duruma tepki gösterdi. Valilik binasının karşısında toplanan grup, 'Türkiye laiktir laik kalacak' sloganı atmaya başladı. Sonrasında da protestocu grup CHP ve ADD çelenkleriyle birlikte Hükümet Caddesi'nden yürüyerek Isparta Belediyesi'ne kadar yürüdü. Zaman zaman trafiğin durmasına neden olan grup, 'Türkiye laiktir laik kalacak', 'Ne AB, Ne ABD Tam Bağımsız Türkiye', 'Vali İstifa', 'Susma Sustukça Sıra Sana Gelecek', 'Yılgınlık Yok Direnişe Devam', 'Kahrolsun Faşizm', 'Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek' sloganları attı. Grup, daha daha sona Isparta Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.

ADANA'DA ŞENLİK HAVASINDA KUTLANDI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Adana'da coşkuyla kutlandı. Bu yıl yapılan yasal düzenleme ile ilk kez 5 Ocak Stadı dışında gerçekleşen etkinlikler, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Daha sonra İstasyon Meydanı'ndaki törene geçildi. Törene Vali Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 6. Kolordu Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı Adana Milletvekilleri Fatoş Gürkan, Faruk Loğoğlu, askeri ve mülkü erkânın yanı sıra öğrenci ve vatandaşların katıldı.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkması ile Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin başlangıcı olduğunu kaydetti. Bu tarihten sonra milletin kutsal vatan topraklarının işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırdığını vurgulayan Hadi, Atatürk'ün bu önemli günü gençlere armağan ettiğini hatırlattı. Hadi, gençlerin eğitiminin ülkenin geleceği açısından büyük değer taşıdığını ifade etti.

Daha sonra Gençlik Haftası etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen koşu, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Büyükşehir Belediyesi ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle renklenen aktiviteler, artistik–ritmik jimnastik, tekvando, karate, kick–boks, motosiklet, bisiklet ve engelliler dans grubunun gösterileri beğeniyle izlendi. Heyecanlı anlara sahne olan bisiklet ve motosiklet sporcularının şovu büyük alkış topladı.

[PAGE]

SAMSUN'DA 19 MAYIS ÇOŞKUSU

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Samsun'da coşkuyla kutlanıyor. Törende öğrenciler Atatürk'ün Samsun'a geldiği Bandırma Vapuru'nu temsili olarak karada yüzdürmeleri izleyicilerden yoğun alkış aldı.

19 Mayıs Stadyumu'nda saat 10.00'da başlayan törenlerde önceki yıllarda olduğu gibi askeri ve polis okulunun bando takımları bu sene törenlerde yer almadı. Onların yerine Devlet Opera ve Bale sanatçılarının konseri yer aldı. Vali Hüseyin Aksoy'un selamlama konuşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü topluluğu sevilen Türküleri seslendirdi. Daha sonra Türk Hava Kurumu'na bağlı paraşütçüler Türk Bayrağı ve Atatürk posteri ile stadyuma iniş yaptı.

Gençlik Spor İl Müdürlüğü'ne bağlı spor branşlarında faaliyet gösteren sporcular sahanın her yerinde aynı anda uğraştıkları branşlarla ilgili hünerlerini sergilediler. Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan halk oyunları ekipleri gösterileriyle katılımcıları coşturdu. Törenlerde son olarak 19 Mayıs 1919'ta kurtuluş mücadelesi başlatmak üzere Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a geldiği Bandırma Vapuru temsili olarak karada yüzdürüldü. 19 Mayıs törenleri kapsamında diğer etkinliklerde saat:14.00'da sürat teknesi yarışları, saat 16.00'da Türk Yıldızları gösterisi ve son olarak saat 20.00'da Cumhuriyet Meydanı'nda temsili doğum günü pastası kesimi ve konser yapılacak.

İZMİR'DE 19 MAYIS ATATÜRK LİSESİ'NDE KUTLANDI

İzmir'de 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerle kutlandı. İlk olarak Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk anıtına, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan tarafından çelenk koyuldu. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın ardından resmî törenler, bu yıl ilk defa Atatürk Lisesi'nin bahçesinde yapıldı.

Törene İzmir Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutan Vekili Korgeneral Akın Öztürk, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan, 19 Mayıs tarihinin, özgür yaşama hakkı elinden alınmak istenen bir milletin umutsuzluğa ve yılgınlığa kapılmadan, aydınlık, güzel günlere inancının ve bu inançla verdiği üstün mücadelenin başlangıcı olduğunu söyledi.

Gençler adına konuşan Atatürk Lisesi öğrencisi Tolga Yüksel de geçmişte vatan için yapılanların farkında olduklarını, bu bilinçle kendi gelişimlerini sürdürdüklerini ifade etti. Konuşmaların ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu. Törenlerde çeşitli liselerden öğrencilerin sunduğu halk oyunu ve dans gösterileri beğeniyle seyredildi. Trambolin gösterisi de büyük alkış aldı. Törenler, uluslararası alanda dereceye giren genç sporculara madalya verilmesiyle sona erdi.

Vali Hüseyin Avni Coş ise bir ara kafasına kask takarak, sürücünün arkasında motosiklete bindi. Coş, tören bitiminde ise sporculardan birinin bisikletini kullanarak, bir süre gençlere eşlik etti. Vatandaşların ilgiyle izlediği kutlamalar sırasında protokoldekilere çay ve su ikram edildi.

[PAGE]

DİYARBAKIR'DA 19 MAYIS AKIL ALMAZ GÖTERİLERLE KUTLANDI

Diyarbakır'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Bu yıl ki kutlamalara, resmigeçit törenleri yerine üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan grupların gösterileri damga vurdu. Törenlere Diyarbakır halkı büyük ilgi gösterdi.

SİİRT'TE ŞİİRLERİN ARDI ARKASI KESİLMEDİ

Siirt'te 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlanıyor. İlk tören Atatürk Anıtı ve Hükümet Konağı önünde yapıldı.

Atatürk Anıtı'a çelenk konulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Hükümet Konağı önündeki tören alanına geçildi. Törende öğrenciler günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yaptı, şiirler okudu.

[PAGE]

19 MAYIS BALIKESİR'DE ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, Balıkesir'de de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kutlamalar, sabah saatlerinde Atatürk anıtına çelenk koyulması ve Gençlik Yürüyüşü ile başladı. Protokol üyelerinin katıldığı tören ise Ziraat Bankası Fen Lisesi bahçesinde yapıldı. Törene Vali Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmali Ok, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Aslan, İl Milli Eğitim Müdürü İbrahim AydınGarnizon Komutanı Tümgeneral Erdal Öztürk, öğrenciler ve diğer vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasının ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Aslan, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. "Gençliğimiz, geleceğimizdir." diyen Aslan, "Türkiye Cumhuriyeti, bağımsızlık şuuru ile yetişmiş gençlere emanettir. Bu yüzdendir ki geleceğin dünyasında milli ve manevi değerlere sahip çıkan, iyi eğitimin yanında sosyal ve sportif alanda da kendini yetiştirmiş, çözüm üreten bir gençlik en değerli varlığımızdır.'' diye konuştu. Daha sonra Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında öğrenciler şiirler okudu, folklor ekibi de halk oyunları sergiledi.