BIST 9.065
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.294,98
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

İlk Türk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral'ın sergisi uzatıldı

Çağdaş Türk Seramik Sanatı'nın öncülerinden olan ilk Türk profesyonel kadın seramik sanatçısı Füreya Koral'ın retrospektif 28 Ocak tarihine kadar uzatıldı.

Abone ol

Çağdaş Türk Seramik Sanatı'nın öncülerinden olan ilk Türk profesyonel kadın seramik sanatçısı Füreya Koral'ın retrospektif 28 Ocak tarihine kadar uzatıldı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Kale Grubu tarafından hayata geçirilen serginin küratörlüğünü Karoly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Farah Aksoy üstlendi.

SANATÇININ 200 ESERİ SERGİLENİYOR; Farklı disiplinlerden konuşmacıların katıldığı ve atölye buluşmalarının gerçekleştirildiği sergide Koral'ın, 200'e yakın eseri yer alıyor. Ziyaretçilerin Füreya Koral'ın yaşam hikayesine tanıklık edebileceği sergide ayrıca sanatçının fotoğrafları, kişisel eşyaları, aile bireylerine dair bilgi ve belgeler de sergileniyor.

FÜREYA KORAL KİMDİR? Füreya Koral İstanbul’da doğdu. 1927’de Notre Dame de Sion Kız Lisesi’nden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi’nde Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne devam etti. Özel keman dersleri aldı. 1940-1944 arasında müzik eleştirileri yazdı, çeviriler yaptı. 1947’de Lozan’da seramik çalışmalarına başladı. Ardından tanınmış Fransız seramikçi Serré’nin desteği ile, Paris’te özel bir seramik atölyesinde çalışmalarını sürdürdü. İlk seramik ve taşbaskı sergisini 1951’de Paris’te açtı. Aynı yıl yurda döndü, Maya galerisinde yapıtlarını sergiledi. Yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli sergilere katıldı, ödüller aldı.

Füreya Koral, soyuttan gerçeküstüne uzanan ve zaman zaman yerelliğe ağırlık veren bir anlatım çeşitliliği içinde seramik panolar, üç boyutlu yapıtlar, vazo, tabak vb. gibi günlük yaşamda kullanılacak ürünler gerçekleştirmiştir. Özellikle çinicilik konusundaki bilgisi ve yetkin işçiliği yapıtlarında Doğu ve Batı sanatını başarılı bir biçimde birleştirilmesine olanak vermiştir. Koral, 26 Ağustos 1997’de 87 yaşında İstanbul’da öldü.