BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

İlk milli tank 2012de

Otomotiv sektörün öncülerinden Otokar 2007 sonuçlarını ve 2008 yılı hedeflerini basın toplantısıyla duyurdu.

Abone ol 2007 yılı cirosu 428 milyon YTL olan Otokar, yüzde 27'lik büyüme ile 38 milyon YTL'lik kar elde etti.

Milli tank ihalesinde alt sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Sözleşmenin devreye girmesiyle de ilk tank prototipi 2012 yılında hazır olması planlanıyor.

Türkiye'de 45 yıldır ticari ve savunma sanayine yönelik araç üreten Otokar'ın 2007 finansal sonuçları ve 2008 yılı hedefleri düzenlenen toplantıyla açıklandı.

Şirketin, 2006 yılında elde ettiği 338 milyon YTL'lik cirosunu 2007 yılında 428 milyon YTL'ye çıkardığını ifade eden Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, yüzde 27'lik büyüme elde eden Otokar'ın 38 milyon YTL kar elde ettiğini söyledi.

İKİ ÖNEMLİ SEKTÖR

2007 yılının çok başarılı bir yıl olduğunu kaydeden Görgüç, "2007 yılı cirosu 428 milyon YTL, ihracatımız 100 milyon dolar. 4 binlere yakın araç ürettik. 38 milyon YTL'lik kar elde ettik. Ürün geliştirme ve verimlilik konularında ise 5,1 milyon dolar yatırım yaptık. Bütün bunları bin 124 çalışanımızla yaptık' 'diye konuştu.

Görgüç, ciro dağılımına bakıldığında iki önemli sektörün ortaya çıktığı dile getirerek, bunlardan birinin yük ve yolcu taşımacılığı olan ticari araçlar, diğerinin ise savunma sanayi olduğunu aktardı.

SERVİS VE TURİZM TAŞIMACILIĞINDA LİDER

Büyüme stratejisinin her iki sektör için de ortak ve dengeli olduğuna dikkat çeken Görgüç, son üç yılda hep bu stratejinin izlerinin görüldüğünü söyledi.

Görgüç, 2007 yılında Sultan markasının daha fazla güvenilir, uzun ömürlü ve sahibine para kazandıran bir araç olarak tanındığını aktararak, bu alanda pazar payının yüzde 17'den yüzde 27'ye çıktığını, servis ve turizm taşımacılığı kısmında lider duruma geldiklerini belirtti.

"EN ÖNEMLİ KULLANICI TSK"

Sultan marka araçların ihracatının çok iyi olduğunu, 2007 yılında binden fazla ticari aracın 30 ülkede kullanıldığını ve dünya otomotiv markalarıyla rekabet ettiğini anlattı.

Görgüç, Sultan markasının Avrupa'da Navigo adıya tanındığını belirterek, Fransa'da dağıtım ağının genişlediğini, Almanya'da ise distribütörlerin sayısının arttırıldığını kaydetti.

Doruk markasının ise yapı itibariyle modern bir araç olduğunu ve 2008 yılında bu alanda da büyümeyi planladıklarını bildiren Görgüç, 9 metrelik halk otobüsü pazarında yüzde 41'lik pazar payı elde ettiklerini söyledi.

Savunma sanayinde de 2007 yılında büyümenin devam ettiğini dile getiren Görgüç, bu alanda son 5 yıldır artan trend olduğunu, 2007 yılında 176 milyon dolarlık ciro elde ettiklerini kayletti.

Görgüç, 2007 yılında toplam değeri 250 milyon doların üzerinde askeri araç siparişi aldıklarını belirterek, bunun sadece 220 milyon dolarlık bölümünün Cobra zırhlı taktik tekerlekli araçlardan oluştuğunu aktardı.

Otokar zırhlı araçlarının bugün 15'ten fazla ülkede aktif olarak kullanıldığını belirten Görgüç, en önemli kullanıcıların Türk Silahlı Kuvvetleri olduğunu, 2006'da toplam değeri 167,5 milyon YTL tutarındaki anlaşmanın 2007 yılında devreye girdiğini hatırlattı.

"İLK MİLLİ TANK PROTOTİPİNİN 2012'DE HAZIRLANMASI PLANLANIYOR"

Serdar Görgüç, 2008 yılında Otokar'ın cirosunu 500 milyon YTL'ye, ihracatını ise 100 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, ürün geliştirme ve verimlilik konusunda 6 milyon dolarlık yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.

Ticari ve askeri araçlarda yeni ürünlerde büyümeye devam edeceklerini, özellikle askeri araçlarda iddialı bir yıl olacağını vurgulayan Görgüç, "Ticari araç sektöründe ise gerek Türkiye gerekse Avrupa'nın yeni regülasyonlarına uyum için çalışmalar yapacağız. Ticari araçlarda yeni ihraç pazarlarına açılmayı ve şu anda bayrağımızın sallanmadığı ülkelerde büyümeyi hedefliyoruz" dedi.

Görgüç, 2007 yılı içinde alınan siparişlerin bir kısmının 2008'de teslim edileceğini dile getirerek, bu siparişlerin 2008 yılında toplam 142 milyon dolarlık kısmının teslim edileceğini, bunun da yarısını ihracat olacağını anlattı.

2008 yılının ilk siparişinin bir Körfez ülkesinden alındığını belirten Görgüç, 2009 yılında yapılacak teslimat için 20 milimetrelik otomatik top platformu Cobralar üretildiğini aktardı.

Görgüç, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın açtığı ihalelere de değinerek, "2008'in önemli ihaleler yılı olacağını düşünüyoruz. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından iki önemli ihale için şartnameler yayınlandı. Otokar da şartname almaya hak kazanan şirketler arasında yer aldı. Taktik tekerlekli araç ve özel maksatlı taktik tekerlekli zırhlı araç ihalelerine katılım konusunu değerlendiriyoruz" dedi.

Milli tank ihalesindeki gelişmelere de değinen Görgüç, sözleşme ve alt sözleşme görüşmelerinin devam ettiğini, sözleşmenin devreye girmesiyle de ilk milli tank tasarımı için çalışmaların başlayacağını bildirdi.

Görgüç, tasarım tamamlandıktan sonra ise ilk tank prototipinin 2012 yılında hazır olmasının planlandığını kaydetti.

"2008, ALTIN YIL"

Serdar Görgüç, 2008 yılının hem ticari araç hem de savunma sanayinde altın yılı olmasını hedeflediklerini belirterek, ticari araç sektöründe alternatif yakıt alanındaki çalışmaların süreceğini söyledi.

Doruk modelle iç pazarda lider olmayı hedeflediklerini dile getiren Görgüç, Otokar markalı Semi-treyler araçlarda kuru yük taşımacılığına uygun modeller geliştirileceğini ifade etti.

Görgüç, özellikle tehlikeli madde taşımacılığında 2009 yılında devreye girecek olan yeni yönetmeliklerin çok önemli bir konu olduğuna işaret ederek, Otokar'ın zaten çevreci, ekonomik ve güvenli taşımacılık yapılabilmesi anlamında ürün geliştirdiğini ve bu konuda önde olduğunu vurguladı.

Otoyol'la imzalanan üretim anlaşmasına da değinen Görgüç, Iveco ve Koç Holding ortak girişimi olan Otoyol için Iveco Eurobus midibüsleri üreteceklerini, üretimin Otokar'ın Adapazarı'ndaki farikasında yapılacağını aktardı.

SORULAR

Soruları da yanıtlayan Görgüç, Körfez ülkelerinden biriyle yapılan Cobra ihalesinin bedeli ve hangi ülkeyle yapıldığına ilişkin bir soru üzerine, savunma sanayi ürünlerinin kısa ihalelerle yapılmadığını, kullanıcının uzun bir hazırlık döneminden sonra ihaleye çıktığını belirterek, iki yıllık bir çalışma sonucunda ihalenin 2008'de sonuçlandığını, teslimatın da 2009 yılında olacağını söyledi.

Ülkelerin ismini açıklayamadıklarını belirten Görgüç, 9,1 milyon dolarlık bir anlaşma yapıldığını ifade etti.

100 MİLYON DOLARLIK İHRACAT HEDEFLENİYOR

Bu yıl da 2007'de olduğu gibi 100 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerinin, bunun genel ekonomik trendle ilgisinin olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine de Görgüç, bunun dünyadaki genel daralmayla ilgili olmadığını, hedeflerine paralel bir büyüme planladıklarını aktardı.

Görgüç, taktik tekerlekli araçlar ihalesinin, şirketin bu yılki ciroya etkisine ilişkin bir soruya, "İhalenin sonuca bağlanması bu yıl olsa bile bunun ciroya etkisi 2008 yılında olmayacak. Bunu hangi şirket kazanırsa kazansın 2009'dan sonra etkisi olur" yanıtını verdi.

Görgüç, "2008 yılının zor bir yıl olacağına dair bir beklenti var. Siz zor bir yıl olacağını düşünmüyor musunuz, ilk çeyrekle ilgili rakamlar nedir?" şeklindeki bir soruya, Otokar'ın Türkiye'den etkilendiğini, ancak ihracatı çok olan bir şirket konumda bulunduklarını söyledi.

ZOR OLACAK AMA HEDEFLERE ULAŞACAĞIZ

Otokar'ın dünyada birçok pazarda faaliyet gösterdiğini belirten Görgüç, "2008 yılının bizim hedeflerimiz doğrultusunda gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Zor bir yıl olacak ama hedeflerimize ulaşacağız. Çünkü 2008 yılında yapılacak tüm faaliyetler, özellikle ihracat, 2007'de yapılan kontratlar sonucunda oluştu. Biz halka açık bir şirketiz. Tüm gelişmeleri SPK vasıtasıyla paylaşıyoruz. İlk üç ayın değerlendirmesi devam ediyor. Planlandığı gibi hedefler doğrultusunda sonuçlandı" diye konuştu.

Bir başka soru üzerine de Görgüç, 45 yılda yaklaşık 80 bin araç ürettiklerini söyledi.

Eurobus'ın üretim takvimine ilişkin bir soru üzerine Görgüç, pilot üretim safhasında olduklarını, önümüzdeki aylarda seri imalata geçileceğini kaydetti.