BIST 9.936
DOLAR 32,44
EURO 34,78
ALTIN 2.449,45
HABER /  GÜNCEL

İlaçta yüzde 44'e varan indirim

Piyasada ucuz eşdeğeri bulunan ilaçların fiyatları ilaç üreticileri tarafından yüzde 20 ile 44 arasında indirildi.

Abone ol

Yaşanan ekonomik krizden sonra dolara bağlı olarak artan ilaç fiyatlarına karşılık Bağ- Kur, SSK ve Emekli Sandığı; pahalı satılan ancak aynı fonksiyonlara sahip fiyatları daha ucuz olan ``eş değer ilaç``ları reçeteye yazdırma uygulaması başlattı.

Bu uygulamaya göre Emekli Sandığı eş değer ilaçların ortalamasını alıyor ve bu ortalamayla aynı fiyatta olan ilaçları ödüyor. Bağ- Kur ise en ucuz ilaçtan yüzde 30 daha fazlasını ödüyor, eğer bundan daha yüksek bir fiyatta ilaç yazıldıysa farkını hasta ya ödüyor ya da o ilacın eş değeri olan ucuz ilaç satın alıyor.

Eczacılar Odası Başkanı Zafer Kaplan, ``Böylece Türkiye`deki yerli ilaçlar da rekabette yer aldı. Çünkü yerli ilaçlar da satılmaya başlandı. Öte yandan şunu gördük ki, bu ilaçların fiyatları düşürülse de firmalar kar edebiliyor. Kar edebiliyorlarsa neden pahalıya satıyorlardı?`` diyor.

SIRA İTHAL İLAÇTA

Kaplan, krizden sonra Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve SSK`nın ucuz ilacı tercih ederek, reçeteye yazdırılmasını istediğini belirterek, ``Pahalı ilacın zararlarını 1980`lerin başında dile getirdik, fakat kimse dinlemiyor, soygun sürüyordu. 2 yıldaki uygulamayla devlet yaklaşık 1 milyar dolar kar etti. Bu sistem ABD`de yıllardır uygulanıyor`` dedi.

Türk Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç ise doların düşmesine karşın ithal ilaç fiyatlarının hala düşmediğini belirterek, ``Bu konuyla ilgili Bakanlar Kurulu`nda kararname imzaya açıldı. .Bu kararnamenin yakında çıkacağını biliyoruz. Böylece ithal ilaçların fiyatları düşecek`` diye konuşuyor.