BIST 10.046
DOLAR 32,42
EURO 34,54
ALTIN 2.383,62
HABER /  DÜNYA

İktidar darbeyi çok iyi değerlendirmelidir

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Mısır’da yaşanan askeri darbeye yönelik, "Halkın taleplerine cevap vermeyenler, dini suistimal edenler, hal...

Abone ol

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Mısır’da yaşanan askeri darbeye yönelik, "Halkın taleplerine cevap vermeyenler, dini suistimal edenler, halkın direnişi karşısında duramazlar. AKP iktidarı bu olayı çok iyi değerlendirmelidir" dedi.
Mısır’da askerin yönetime el koymasına ilişkin yazılı açıklama yapan DSP Genel Başkanı Türker, Mısır’da yaşananlar ve sonrasında gündeme gelen darbenin hem dünya hem de Türkiye’de demokrasi açısından iyi analiz edilmesi gereken bir olay olduğunu belirtti. Türker, dünyadaki güç kavgaları ve yürütülen global politikalar bağlamında olayın değerlendirildiğinde, "Süper güç ABD’nin, BOP’tan da ılımlı İslam modelinden vazgeçtiği görülmektedir. Gelinen süreç, izlenen yol haritasındaki değişikliğin sonucudur. Ülkemiz siyaseti açısından değerlendirilmesi gereken durum ise çok daha incelikle analiz edilmelidir. Demokrasinin egemen olduğu yönetimlerde darbeler ve demokratik süreç dışı gelişmeler yaşanmayacağı ortadadır. Ülkemizde demokrasinin egemen olabilmesi için, Atatürk’ün yolundan ayrılmayan Demokratik Sol Parti iktidarına ve demokratik solun hakça düzenine ihtiyaç vardır" ifadelerini kullandı.
Atatürk’ün gösterdiği hedefin, herkes için rehber olması gerektiğini vurgulayan Türker, şunları kaydetti: "Bir ülkede yaşayan halkın temel hak ve özgürlükleri yönetenler tarafından tanınmaz, seçim barajlarıyla insanların siyasal örgütlenme ve kendilerini ifade etme hakları kısıtlanırsa, basın özgür olmazsa halkın istekleri dikkate alınmaz sadece sandıktan çıkan oyların sayısı gündemde tutulursa, o ülkede hak ve hukuk olmadığı için kargaşa bitmez, toplumsal düzen sağlanamaz. Bunun en iyi örneği Mısır’da görülmüştür. Mısır’da yaşananlar, demokrasiden uzaklaşmanın sonucudur. Mısır’daki olay, demokratik yollarla iktidara gelmeyenlerin ya da çeşitli oyunlarla demokrasiyi araç olarak kullanıp iktidar koltuğuna oturanların, geldikleri gibi gittiklerini ortaya koymuştur. Halkın taleplerine cevap vermeyenler, dini suistimal edenler, halkın direnişi karşısında duramazlar. AKP iktidarı bu olayı çok iyi değerlendirmelidir."
(İHA)