BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İki ülke arasına duvar örülüyor o ülkeler...

Ukrayna Rusya ile sınırına duvar örmeye başladı bu duvar Berlin Duvarı'ndan sonra ilk olacak, Avrupa Duvarını AB destekliyor.

Abone ol

Sovyetler Birliği'nin dağılmasını hızlandıran Berlin Duvarı'nın yıkılmasından 25 yıl sonra Ukrayna, Rusya ile Avrupa arasına yeni bir duvar örme kararı aldı.

Ukrayna Başbakanı Arseni Yatsenyuk, 4 yıl boyunca devam edecek inşaatın 517,3 milyon dolara mal olacağını açıkladı.

Rusya ve Ukrayna arasında tam kontrol sağlayacak duvarın uzunluğu 2 bin 295 kilometre olacak. 2 metre temeli olacak duvarın yüksekliği de 4 metre olarak planlanıyor.

DESTEKÇİSİ AB Mİ?

Avrupa Duvarı” olarak adlandırılan projenin Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklendiğini savunan Yatsenyuk, "Rusya ile sınırımızı güçlendirecek olan bu duvar AB ile vizelerin kaldırılmasına da katkı sağlayacak" dedi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın 16 Haziran 2014 tarihinde aldığı kararla, Eylül ayında yapımına başlanan duvar aynı zamanda tanklardan korunmak için çeşitli hendeklerle güçlendirilecek. Dikenli tel örgülerin kullanılacağı duvar inşaatında çeşitli bölgelerde beton uygulamalar da olacak.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, duvarın kabul edilemez olduğunu, bunun insanların ve ailelerin geleceklerine müdahale olduğunu ifade etti.

RUSYA : ER GEÇ YIKILIR

Thorbjorn Jagland, “Avrupa'yı duvarlarla bölmek yerine, ‘Ortak Avrupa Evi’ düşüncesinin güçlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Rusya Federal Sınır Güvenliği Ajansı'ndan Konstantin Busigin ise, Almanya'da olduğu gibi Ukrayna'nın bir duvar inşa etmesi durumunda bunun uzun vadeli olamayacağını, er ya da geç bu duvarın da yıkılacağını söyledi.

BERLİN DUVARI NEYDİ?

Berlin Duvarı (Almanca: Berliner Mauer) vatandaşlarının Batı Almanya'ya kaçmalarını önlemek için Doğu Almanya Parlamentosu’nun kararı ile 13 Ağustos 1961 yılında Berlin'de yapımına başlanan 46 km uzunluğundaki duvar. Batı'da yıllarca "Utanç duvarı" (Schandmauer) olarak da anılan ve Batı Berlin'i abluka altına alan bu betondan sınır, 9 Kasım 1989'da Doğu Almanya'nın, isteyen vatandaşların Batı'ya gidebileceğini açıklamasının ardından tüm tesisleriyle birlikte yıkıldı.