BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

İhsanoğlu, Barosso ile görüştü

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Brüksel’de Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya ...

Abone ol

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Brüksel’de Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya geldi.
Görüşmede, iki örgüt arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, Arap ülkelerindeki değişim hareketleri ve Arap coğrafyasındaki güvenlik durumuna ilişkin konular müzakere edildi. Barroso, İİT’nin Avrupa Birliği ile daha düzenli bir diyalog kurulması amacıyla Brüksel’de açtığı yeni Daimi Gözlem Misyonu’nu memnuniyetle karşıladığını söyledi. AB’nin "Demokrasi ve Müşterek Refah için Ortaklık" programı vasıtasıyla Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki faaliyetlerini anlatan Barroso, Avrupa’nın bölge ülkelerdeki demokratik reformlara siyasi ve ekonomik destek verdiklerini söyledi. Demokrasiye saygı, hukukun üstünlüğü, din ve düşünce özgürlüğü gibi tüm temel hak ve özgürlüklerin demokratik değişimin en önemli başarıları olduğunu ifade eden Barroso, "Ortaklık, Reform ve Kapsayıcı Büyümeye Destek" (SPRING) programı ile 2011-2013 yılları arasında çeşitli Arap ülkelerine 500 milyon euroluk yardımda bulunduklarını hatırlattı.
Barroso, Suriye’ye ilişkin olarak da, çözümün ancak "istikrarlı, kapsayıcı ve demokratik bir Suriye" ile mümkün olabileceğini dile getirdi. ABD ve Rusya’nın Cenevre’de düzenlenmesi için üzerinde çalıştığı uluslararası barış konferansı girişimlerine tam destek verdiklerini söyleyen Barroso, AB’nin Suriye ve komşu ülkelere bugüne kadar 900 milyon euro yardımda bulunduğunu kaydetti.
(İHA)