BIST 10.674
DOLAR 32,18
EURO 34,93
ALTIN 2.423,46
HABER /  DÜNYA

Bakan Bağış, beklenen o görüşmeyi değerlendirdi

Avrupa Birliği (AB) ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Gücün kullanılmasında aşırıya kaçılmasının sadece Türkiye’ye has bir durum olmadığını, ...

Abone ol

Avrupa Birliği (AB) ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Gücün kullanılmasında aşırıya kaçılmasının sadece Türkiye’ye has bir durum olmadığını, İngiltere’de de Almanya’da da Fransa’da da dünyanın farklı ülkelerinde de bu tür olayların olabileceğini göstermiş olduk" dedi.
Bakan Bağış, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin büyükelçileriyle çalışma yemeğinde buluştu. Bakanlıkta verilen yemeğe, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Söğüş, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı, Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl’ün de aralarında bulunduğu 14 büyükelçi ve 9 elçilik çalışanı olmak üzere toplam 23 kişi katıldı.
Yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, son 2-3 hafta içerisinde Türkiye’de yaşanan olaylarla ilgili çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti. AB üyeleri ülkelerin büyükelçilerine Batı medyasında görülen fotoğrafın perde arkasını ya da madalyonun diğer yüzünü gösterdiklerini anlatan Bağış, "Kendileriyle gerek bu eylemler sırasında özel mülke gerek kamu mülküne gerekse güvenlik güçlerine karşı yapılan saldırılara, verilen zararlara dair görüntüleri paylaştık. Sonra kendi ülkelerinde bu tür eylemler olduğunda kendi güvenlik güçlerinin nasıl reaksiyon verdiğine dair görüntüleri de paylaştık. Gücün kullanılmasında aşırıya kaçılmasının sadece Türkiye’ye has bir durum olmadığını, İngiltere’de de Almanya’da da Fransa’da da dünyanın farklı ülkelerinde de bu tür olayların olabileceğini göstermiş olduk. Bizim atalarımızın söylediği bir söz var: ’Dinlemekten akıl, söylemekten de pişmanlık doğar.’ Biz onları dinledik, onlar da bizi dinlediler. Çünkü bu kısmını pek dinlememişlerdi. Onların da görüşlerini dinledik" ifadelerini kullandı.

"BİLGİLERİ PAYLAŞMAMIZIN YARARLI OLACAĞINA İNANIYORUM"
Bağış, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün yetkililerinin büyükelçilerin sordukları sorulara cevap verdiklerini belirtti. Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın’ın bir sunum yaptığını dile getiren Bağış, "Ben de kapsamlı bir sunum yaptım. Oldukça faydalı oldu. Bu tür diyaloglardan kaçmamamız, tam tersine bilgileri paylaşmamızın yararlı olacağına inanıyorum. ’Islanmış kişinin yağmurdan korkusu olmaz.’ Biz çok şükür demokratik bir hukuk devletiyiz. Türkiye’de son 2-3 haftada yaşananlar da demokratik ülkelerin tamamında yaşanmış olan olaylardır. Bu tür süreçlerde Türk polisinin içerisinde görevini kötüye kullananlar olmuş olabilir ama onlarla ilgili başlatılan soruşturmalar, tahkikatlar vardır" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE AB STANDARTLARINDA İLERLEMEKTEDİR"
"Süreç içerisinde görevini kötüye kullanan muhafelet partisi yetkilileri de olmuştur" diyen Bağış, "Halkı provoke eden, Türk polisine ana avrat küfreden, insanlara saldıran, saldırmaya teşvik eden, insanlarla kolkola girip polis barikatlarını yıkan ve şiddeti teşvik eden siyasiler olmuştur. Bütün bunların hepsinden çıkarılan dersler vardır. Türkiye AB standartlarında bir ülke olmak için ilerlemektedir. Yaşananlar da Türkiye’nin güçlü bir sivil toplumu olduğunu göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

"BARIŞÇIL HER TÜRLÜ EYLEME SAYGIMIZ VAR"
Taksim Gezi Parkı eylemelerine katılanlara seslenen Bağış, "Bu eylemlere katılan insanların bu konularda hisleri varsa ya bir siyasi partiye kanalize etmeliler ya da kendileri bir siyasi parti kurarak demokrasimizi güçlendirme yolunu seçmeliler. Bizim barışçıl her türlü eyleme saygımız var" dedi.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bağış, "Büyükelçiler ikna oldular mı?" şeklindeki soru üzerine, "Olan vardır, olmayan vardır. Onun ben tek tek yoklamasını yapmadım. Farklı sorular sordular. Emniyet güçlerimize soruları oldu, bizlere soruları oldu. Bir takım merakları oldu, onların hepsine de cevap verdik. cevap vermediğimiz soru kalmadı. Sonuna kadar uzun uzun kendilerinin bütün sorularına cevap verdik, tatmin olmamaları için bir sebep yok" cevabını verdi.

"15 DAKİKALIK GÖRÜNTÜ İÇERİSİNDE CAMİDE ALKOL KULLANILMASI DA VAR"
Bir gazetecinin "Olaylar sırasında camiye girildiği yönünde iddialar vardı. Bu konu da gündeme geldi mi?" sorusuna ise Bağış, "Emniyet Genel Müdürlüğümüzün hazırladığı 15 dakikalık görüntü içerisinde camiye girilmesi değil hem ayakkabılarla girilmesi hem camide cami adabına uygun olmayacak hareketler, eylemler içerisinde bulunulması hem de bugüne kadar camide görmediğimiz bir takım içeceklerin oralarda tüketildiğine dair görüntüler de vardı. Alkollü içeceklerin camide tüketilmesine dair görüntüler de o görüntüler içerisinde vardı" karşılığını verdi.

BÜYÜKELÇİLERE YAPILAN PROVOKASYONLARA İLİŞKİN GENİŞ KAPSAMLI DOSYA VERİLDİ
Taksim Gezi Parkı olayları sırasında sosyal medya üzerinden yapılan provokasyonlarla ilgili Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü tarafından İngilizce olarak hazırlanan dosyanın büyükelçilere verildiğini ifade eden Bağış, "Dünyadaki farklı örnekleri gösteren Taksim olaylarında ve Türkiye’nin farklı yerlerindeki gösterilerde özel mülk ve kamu malına verilen zararları gösteren aynı zamanda polise yapılan saldırıları gösteren, istatistiki bilgileri içeren, kaç kişi nerede gözaltına alındı, bunların ne kadarı tutuklandı gibi rakamsal bilgileri içeren bir paketti. Anladığım kadarıyla bazı basın kuruluşlarında görüntülerken, yanlış bir algılama, habercilik yapma söz konusu olabilir. ’Orada bir köşe yazarına ait Tweet’ler olduğu’ vurgulanmış. Halbuki kendilerine yaptığımız sunumda o köşe yazarının adının kullanılarak, yanlış bilgilerinin verildiği ve o hesabın kendisine ait olmadığı vurgulandı içeride. Onu belirtmekte fayda var" açıklamasında bulundu.
"İzlettirilen görüntüleri basınla paylaşacak mısınız?" şeklindeki soru üzerine Bağış, "Şu aşamada öyle bir düşüncemiz yok. Vakti zamanı gelirse ileride belki paylaşılır" karşılığını verdi. Bağış, bu tarz toplantıların ihtiyaca göre devam edebileceği konusunda açık kapı bıraktı.
(İHA)