BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

İftarda kan şekerinizi dengeleyin

Uzmanlar, Ramazan ayında yaklaşık 17 saat aç ve susuz kaldıktan sonra iftarda içilecek bir kase çorbadan sonra yemeğe kısa bir ara verip nam...

Abone ol

Uzmanlar, Ramazan ayında yaklaşık 17 saat aç ve susuz kaldıktan sonra iftarda içilecek bir kase çorbadan sonra yemeğe kısa bir ara verip namaz kılmanın kişinin kan şekerini dengeleyeceğini belirtiyor.
Özel Medicana Konya Hastanesi Diyetisyenlerinden Mine Bilge, kavurucu sıcaklarda tutulacak oruçla ilgili bazı tavsiyelerde bulundu. Sıcaklıkların arttığı yaz aylarında gün içerisinde alınan sıvı miktarının önemine değinen Bilge, uzun süreli olan açlıkla ve susuzlukla beraber düşen mineral yoğunluğunun dengelenebilmesi için, günlük mineral kayıplarının yerine koyulması gerektiğini anlattı. Tüketilecek 2 ile 2,5 litre su ve 2 tane maden suyunun, mineral dengesinin sağlanmasına, aynı zamanda su kayıplarının da önüne geçmeye yardımcı olacağını kaydeden Bilge, "Az az, sık sık düzenlediğimiz beslenme programları, Ramazan ayı ile beraber günde 2 ile 3 öğüne doğru düşmeye başlamakta. Bu nedenle sahura kalkmak oldukça önemli yer tutuyor. Ramazan ayının gelmesiyle beraber öğün sayılarımız ve öğün içeriklerimiz de değişiklikler oluşuyor. Artan şerbetli tatlı tüketimi, hamur işleri, ağır yemekler Ramazan ayındaki mükellef sofraların oluşmasını sağlamakta ama aynı zamanda beslenme düzenimizdeki bu ağırlaşmalar, birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Ramazan’da sofraların mükellefleşmesiyle beraber birazcık daha ağır yiyeceklere doğru yer vermeye başlıyoruz. Ağır tatlılar, hamur işleri, ağır yemekler, özellikle et tüketiminin Ramazan ayında fazlalaştığını görmekteyiz. Bu tansiyonda yükselmelere, kolesteroldeki dengesizliklere sebep olmakta. Bu nedenle çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet vermemek için, Ramazan akşamlarındaki yemeklerimizi biraz daha hafifleştirmekte fayda var" dedi.

NAMAZ KILMAK KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Kişinin yaşadığı uzun süre susuzluğun ardından iftarını bir sıvıyla açmasını tavsiye ettiklerini aktaran Bilge, "1 bardak suyla iftarı açtıktan sonra, ikinci bardak suyunuzun içerisinde de yarım limon suyu ve bir tatlı kaşığı kadar bal eklemeniz, şekerinizin dengelenmesine yardımcı olur ve ilk etaptaki açlığımızı birazcık daha dengeler. Çorbayı içtikten sonra bir 10-15 dakika süreyle verdiğimiz mola, iştahımızın kapanmasını sağlayacak ve çok fazla yemek tüketimimizin önüne geçecektir. Bu aradaki süreçte hafif adımlamalar yapmamız veya namaz kılmamız kan şekerimizi dengelemeye yardımcı olacak ve tokluk sinyallerimizin beyne ulaşmasını sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

HURMA TOK TUTUYOR
Diyetisyen Mine Bilge, Ramazan ayında sıklıkla yer alan besin ögelerinden birinin de hurma olduğuna değinerek, hurmanın içerdiği vitamin ve mineraller bakımından zenginliği ve glisemik indeks denilen kan şekerini yükseltme hızının düşüklüğü sayesinde, Ramazan ayında kişiyi tok tutmaya yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.
(İHA)