BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İftar sofralarında israf olan yemek

İlk günden böyle haber mi yapılır diye düşünebilirsiniz ama biz Nasrettin Hoca misali önceden uyaralım istedik.

Abone ol

Ramazan ayı Müslümanlar için bereket ve iktisat ayı anlamına geliyor aynı zamanda. Ancak, birçok Müslüman ülkesinde en fazla gıda israfının yapıldığı ay olduğuna dikkat çeken bazı organizasyonlar, Ramazan ayında gıda israfına karşı kampanyalar düzenliyor. Çünkü iftar sofralarında hergün yüz binlerce ton yemek israf oluyor.

Abu Dabi Çevre Ajansı da(EAD), ‘’İsraf etmeden önce düşün!’’ adlı bir kampanya başlatarak Müslümanları gıda israfına karşı tedbir almaya davet etti. EAD Genel Sekreteri Mecid Mansuri Ramazan ayında bol çeşitli iftar sofralarının hazırlanmasının bir gelenek haline geldiğini ifade ederek, ancak sofraları donatan bu çok çeşitli yiyeceklerin önemli bir kısmının çöpe gittiğine dikkat çekti.

EAD hesaplarına göre sadece Birleşik Arap Emirliklerinde Ramazan ayının her günü 500 ton gıda yenmeden çöpe dökülüyor. Mansuri, bu korkunç gıda israfını engellemenin en basit yolunun, yenilebilecek kadar yemek yapılması ve tabağa sadece yenilebilecek kadar yemek alınması olduğunu belirtiyor.

Mansuri, ‘’Her ne kadar birçok gıda maddesi kalıcı çevre kirliğine neden olmayacak dönüşebilen çöp olsa da, bunların üretimi için kullanılan enerji, su, paketleme gibi diğer materyallerin de çöpe atılan gıda maddeleriyle beraber israf edilmiş olduğu unutulmamalı’’ diye konuştu. Kampanya çerçevesinde Müslümanlara, ‘’yeyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz. Allah israf edenleri sevmez’’ ayeti de hatırlatılıyor.

AWQAF hayır organizasyonu da Razaman ayında israfa karşı kampanya başlatan bir başka kuruluş. AWQAF, İslam dünyasındaki tüm Cami imamlarından Ramazan ayının ilk Cumasında israf konusunu gündeme getirerek Müslümanları gıda israfına karşı uyarmaları çağrısında bulundu.

Gıda israfı aslında Batı ülkelerinde çok daha yaygın. Sadece İngiltere’de 2009 yılı içinde 8,3 milyon ton gıda çöpe gitti. Bu günde 23 bin ton gıda israfı anlamına geliyor. Bilimsel araştırmalara göre sadece ABD ve İngiltere’nin çöpe giden gıdaları, 1,5 milyar insanın beslenmesine yetecek miktarda. Ramazan aylarında birçok Müslüman ülkesi de israfta bu ülkelerle yarışır hale geliyor. FAO’nun (BM GIDA ÖRGÜTÜ) 2009 verilerine göre dünyada 1,02 milyar insan açlık sınırında ya da altında yaşıyor. Bunların yüz milyonlarcası nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde.

Birçok uzman, bu veriler ışığında iftar sofralarından çöpe atılan milyonlarca ton gıdanın ekonomik ve çevre boyutunun yanı sıra manevi sorumluluğuna da vurgu yapıyor.