BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,94
ALTIN 2.445,85
HABER /  GÜNCEL

İETTde Çin malı otobüsler

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Erdoğan'a Çin malı otobüsleri sordu.

Abone ol

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, İETT'nin, Çin'den ithal edilen otobüsleri, yolcu güvenliğini ihlal edecek eksiklikleri bulunduğuna dair iddialara rağmen hangi güvenceyle aldığını sordu.

CHP'li Kart, Başbakan Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Çin malı Zhonda marka otobüsler için ithal izni verildiğini ve bunların, İETT bünyesinde özel halk otobüsü olarak çalıştırılmaya başladığını bildirdi. Uzmanların ve sektör yetkililerinin, bu otobüslerin teknik yönden ''yetersiz ve eksik'' olduğunu ifade ettiklerini de belirten Kart, önergesinde şu sorulara yer verdi:

''Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın dünürü Ali Rıza Üstün'ün sahibi olduğu İstanbul Motor isimli veya başka isimli firmalar, otobüs ve otomobil ithaline ne zaman başlamıştır? Bu şirketler ne zaman kurulmuş; bugüne kadar hangi nitelikte kaç otomobil ve otobüs ithal etmişlerdir? Otobüslerin teknik yetersizlikleri ve eksiklikleri bulunduğu yolundaki iddialarla ilgili olarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bünyesinde ne gibi süreçler yaşanmıştır? Başlangıçta ithal izni verilmediği doğru mu?

İthal izni verildikten sonra otobüs ve otomobillerin teknik yapılarında herhangi bir değişiklik, düzeltme yapıldı mı? Yolcu güvenliğini ihlal edecek yetersizlik ve eksikliklerin bulunduğu yolunda uzmanlar ve sektör yetkilileri tarafından ciddi iddialar ileri sürülmesine rağmen toplu taşımacılık yapan İETT, hangi güvenceyle bu alımları yapmıştır? İETT bünyesinde, bu şekilde çalıştırılan kaç otobüs ve araç bulunmaktadır?''