BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,88
ALTIN 2.430,48
HABER /  GÜNCEL

İbrahim Kalın: Kabine değişikliği gündemimizde yok

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın kabine değişikliği iddialarına ilişkin gündemimizde ''böyle bir konu yok'' diye cevap verdi.

Abone ol

Bakanlar Kurulunda 18 bakanın değişeceği yönünde çıkan haberler Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'a soruldu. Kalın, kabine değişikliğinin gündemde olmadığını açıkladı. Kalın ABD'deki Hakan Atilla davasıyla ilgili ise "Skandal bir davanın skandal bir kararıdır" dedi.  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Okul çevresinde uyuşturucu satanların ayaklarını kırın" sözleri sorulan Kalın, "Bu ifadeler terörle ve uyuşturucu ile mücadelede bir kararlılık ifadesidir. En kararlı şekilde mücadeleyi devam ettirin ifadesidir" dedi.

İşte Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın açıklamaları:

- İşsizlik oranında büyük bir düşüş gerçekleşti, 2017 içerisinde. Taşeron işçilere verilmiş söz de hayata geçirildi. 1 milyondan fazla işçinin kadroya alınması için gerekli düzenlemeler yapıldı. Turizmde ciddi ivme yakalandı. Turist sayısı 39 milyona doğru gidiyor.

ERDOĞAN'IN FRANSA ZİYARETİ

Geçen hafta ilan etmiştik, yarın sayın Cumhurbaşkanımızın Fransa'ya ziyareti olacak. İkili ilişkileri ve bölgesel konuları ele almayı planlıyoruz. 16. yüzyıldan bu yana Fransa-Türkiye ilişkileri çok boyutlu, çok katmanlı bir ilişki olagelmiştir. Cumhurbaşkanımız, Macron'la görüşmesinden sonra iş çevreleri ile de görüşme yapacak. 700 bin soydaşımız yaşamaktadır. Cumhurbaşkanımız programı çerçevesinde bu topluluğun temsilcileri ile de bir araya gelecek. 

MACRON'UN TÜRKİYE AÇIKLAMASINA YANIT

İkili ilişkilerin yanında bölgesel konular da ele alınacak yarın Elysee'de yapılacak görüşmelerde. Suriye, Irak, terörle mücadele ve Türkiye-AB ilişkileri de yer alacak konular arasında. Macron'un Türkiye ile ilgili açıklaması ile ilgili birkaç hususu dile getirmek istiyorum. Türkiye'de basın özgürlüğüne ilişkin değerlendirmeleri bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor, tabii ön yargılı hususlar değilse. Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu terör tehditlerini dikkate aldığımız zaman, zaman zaman Avrupalı dostlarımızın bunun ciddiyetini kavrayamadıklarını gözlemliyoruz. Türkiye, 3 terör örgütüne karşı mücadele etmelidir. Biz yarın belgeleri ile birlikte sayın Macron'a iletecektir. Fransa'da Paris ve Nice saldırılarından sonra Fransa'nın ne tür uygulamalar yaptığını hepimiz biliyoruz. Sosyal medyadan saldırıları hafife alan kişilerin nasıl tutuklandığını biliyoruz. İngiltere örneğinden de hareket edebiliriz. Terörü övmek dahi bir suçtur. Burada ifade özgürlüğü söylemi üzerinden Türkiye'nin terörle mücadelesine gölge düşürmeye çalışan çevrelerin Türkiye'nin gerçeklerini daha fazla dikkate almaları gerektiğini ifade etmek istiyorum.

HAKAN ATİLLA DAVASI

Skandal bir davanın skandal bir kararıdır. Türkiye'nin iç siyasetini karıştırmaya dönük kumpas olduğu bellidir. Türkiye'nin içişlerine müdahaleye dönüktür. Bu davaya bakan hakim 2-3 yıl önce FETÖ'cü bir kurum tarafından Türkiye'ye getririliyor, ağırlanıyor. Bu kişi bu skandal davaya hakim olarak bakıyor. 

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ

Toto-loto yapıyorlar. Gündemimizde bir kabine değişikliği söz konusu değil. 

ABDULLAH GÜL'ÜN KHK ELEŞTİRİSİ

Çıkartılan KHK'da muğlaklık olmadığını kendileri (Cumhurbaşkanı Erdoğan) de ifade ettiler. Bir takım spekülasyonlar üzerinden konu farklı noktaya taşınmak istendi. Konunun spakülatif bir mevzu olmadığı anlaşılacaktır. Bizim önümüze birçok konu var. Bunlara yoğunlaşmakta fayda var. Parti sözcümüzün çizdiği çerçeve de zaten bellidir. 

S-400 ANLAŞMASI

S-400, bir komple sistemden bahsediyoruz. Asker konuşlanması diye bir şey söz konusu değil ama teknik iş birliği anlamında tabii ki bir trafik olacaktır. Bizim askerlerimiz, teknisyenlerimizi oraya gidecek, onların teknisyenleri buraya gelecek.

Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakanken Patriot füzelerinin alınması ile ilgili olarak bu konunun müzakerelerini kendisi yürüttü. Ortak üretim söz konusu olamaz dendi. Biz hem NATO'da müttefikiz, hem stratejik ortağız diyoruz ama teknolojik paylaşımda, kritik konularda farklı tavırlara giriliyor. Burada biz kendi ulusal çıkarlarımızı öncelemek zorundayız. Bunlar Türkiye'nin sınırlarını, şehirlerini korumak için kurulan sistemlerdir. Türkiye'ye gelebilecek saldırılara karşı bir savunma sitemidir. 

BYLOCK MAĞDURLARININ İŞE İADESİ NASIL OLACAK?

Mor Beyin’den önce de bununla ilgili bir mekanizma vardı. İadeler de yine benzer bir şekilde KHK ile oluyor. Bundan sora da gerektirirse bunlarla ilgili de gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

OHAL UZATILACAK MI?

Bunun değerlendirmeleri yine yapılır. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulunda bu değerlendirilir ve gerekli açıklamalar yapılır.

SOYLU'NUN “GEREKİRSE AYAKLARINI KIRIN” TALİMATI

Bu ifadeler terörle ve uyuşturucu ile mücadelede bir kararlılık ifadesidir. En kararlı şekilde mücadeleyi devam ettirin ifadesidir. Bunu emniyet görevlilerine söylüyor. Bunu başka yerlere çekmek ancak kötü niyetle izah edilebilir. Bu mücadelede kararlılık vurgusu son derece önemlidir.

AKŞENER’İN KONYA VE TOKAT’TA KAMP İDDİALARI

Bu iddia da gerçeklerle uzaktan yakında ilgisi olamayan halkı kaosa ve infiale sürüklemeyi amaçlayan bir ifadedir. Bu iddialar ortaya atılıyor ama temellendirecek bir delil görmüş değiliz. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir.

Şu anda Türkiye terörle mücadelede son derece başarılı bir mücadele vermektedir. Şu anda böyle bir şey söz konusu değil zaten. Türkiye’nin terörle mücadelesine zarar verecek spekülasyonlardan uzak durması gerekiyor.

BEDELLİ ASKERLİK VAR MI

Şu anda gündemimizde böyle bir şey yok