BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Husiler ateşkes için kararını verdi!

Yemen’de Husi Ensarullah Hareketi, Suudi Arabistan’ın önerdiği insani yardım amaçlı 5 günlük ateşkesi kabul ettiğini açıkladı. Husiler BM gözetiminde yapılan diyalog görüşmelerinin kaldığı yerden devam etmesini de talep etti.

Abone ol

Yemen'de Suudi Arabistan’ın öncülüğündeki koalisyonun önerdiği insani amaçlı ateşkesin Salı günü başlaması ve 5 gün sürmesi öngörülüyor. 

Husilere bağlı güçlerin Genel Kurmay Başkanı Şeref Lokman yaptığı açıklamada ‘Bazı dost devletlerin, zalimce kuşatmanın kaldırılmasına, ticari gemilerin Yemen limanlarına ulaşması ve insani yardımlara kapı açacak bir insani ateşkes çabaları üzerine Salı günü başlayacak ateşkesi kabul ettiğimizi ilan ediyoruz’ dedi.

‘BM gözetiminde masaya oturmaya hazırız’

Husiler'den, Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde diyalog masasına oturmaya hazırız açıklaması geldi.

Husilere ait El Mesira kanalında yer alan haberde, ‘BM'nin gözetiminde olmak üzere kalındığı yerden diyaloğu sürdürmeye hazırız. Haksız ambargonun derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Yemenlilerin acılarını gidermek için atılacak herhangi olumlu bir adımı desteklemeye hazırız’ ifadeleri kullanıldı.

Daha önce, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri, Husilerin ateşkes çağrılarına olumlu cevap vermediğini ifade etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr Yemen'de 12 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere 5 günlük ateşkes ilan edildiğini açıklamıştı.

Ülkede İran destekli Husilerin ilerleyişini durdurmak için Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, 26 Mart'ta ''Kararlılık Fırtınası'' adlı hava harekatı başlatmıştı. Yemen'de, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetiminin müdahale çağrısı üzerine başlatılan operasyonun, 21 Nisan'da sona erdiği açıklanmış ve Yemen halkı için artık ''Umuda Dönüş'' operasyonunun başladığı bildirilmişti.