BIST 9.101
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,05
HABER /  GÜNCEL

Hüsamettin Cindoruk kimdir kızlarını evlatlık verdi yıllar sonra itiraf etti

Hüsamettin Cindoruk kimdir ve aslen nerelidir. Hüsamettin Cindoruk eşi Dilek Cindoruk ile birlikte çocuklarını evlatlık verdi. Cindoruk'un kızları Serra, Revza ve Nerma'nın Meryem Çiftkurt'a evlatlık verildiği yıllar sonra ortaya çıktı.

Abone ol

Türki siyasetinin en eski merkez sağın önemli isimlerinden, 60 yıldır siyasetin içinde olan, eski TBMM Başkanı Hüsamettin Cindoruk'un 3 kızını da evlatlık verdiğini biliyor musunuz? Hüsamettin Cindoruk'un eşinin ismi Dilek Cindoruk. Dilek Cindoruk ünlü bir ailenin evlatlığında. Hasan Polatkan'ın eşi Mutaharre Polatkan'ın kız kardeşi Meryem Çiftkurt, Dilek Cindoruk'u çocukken evlat edinmişti.

Yıllar sonra Dilek Hanım büyüdü ve Hüsamettin Cindoruk ile evlenip 3 çocuk dünyaya getirdi. Hüsametin Cindoruk kızlarının adını Serra, Revza ve Nerma koydu. 2009 yılında ortaya çıktı ki Hüsamettin Cindoruk ve eşi 3 çocuklarını da Meryem Çiftkurt'a evlatlık vermişler.

Hüsamettin Cindoruk 2009 yılında bu konuda ilk kez konuştu ve kızlarının nasıl ve neden evlatlık verildiğini şöyle anlattı;

ÜÇ ÇOCUĞUMU DA EVLATLIK VERDiM : Cindoruk ile 46 senelik eşi Dilek Cindoruk’un Serra, Revza ve Nerma adlı 3 kızları var. Cindoruk kendi deyimi ile bir ‘aile içi hadise’yi ilk kez kamuoyu ile paylaştı: Eşimin annesi, 3 kızımı da evlatlık edindi. Haberim yoktu ama itiraz etmedim...

-Eşinizle nasıl tanıştınız?

-1960 yılında ihtilâl oldu. Ben Yassıada Mahkemeleri'nde 18 kişinin avukatlığını üstlendim. Bunlardan birisi de rahmetli Maliye Bakanımız Hasan Polatkan'dı. Davalar devam ederken de Yüksek Adalet Divanı'na hakaret suçundan beni tutukladılar. Oradan çıktıktan sonra da İstanbul'dayım, biraz da yalnız kaldım, bekardım, 27 yaşındaydım. Polatkan'ın ailesinin evine gidip gelirken eşimle tanıştım. Eşimin teyzesi Polatkan'ın hanımıydı. O ilişki sürdü, aradan zaman geçti, infazlar bitti, duygular yatıştı, ben de eşime evlilik teklif ettim. 1962 yılı Kasım'ında evlendik, 46 senedir de mutluyuz.

HÜSAMETTİN CİNDORUK'UN KIZLARI : "3 kızımız var, Serra, Revza, Nerma. İkisi evli, birisi bekâr. Lale ve Ali olmak üzere de iki torunum var. Mutaharre Polatkan'ın (Hasan Polatkan'ın eşi) kardeşi Meryem Çiftkurt eşimin annesi.

-Sizin 3 kızınızın da Meryem Çiftkurt'un evlatlığı olduğu ifade ediliyor.
-Son dönemlerinde evlatlık olarak aldı. Üç kızımı da evlat edindi.

-Neden böyle bir şeye ihtiyaç duydunuz?
-Yakınlıktan. Çok seviyordu çocukları.

-Çocukları olmadığı için mi?
-Hayır. Bizim çocukları çok seviyordu. Tahmin ediyorum bu sevgisi etkili oldu. Benim bilgim dışında oldu. Ama, ben itiraz etmedim. Çünkü, Meryem Hanım'ı çok severdim.

-Eşiniz de mi itiraz etmedi?
-Hayır, etmedi. O bir duygudur.

-Çocuklarınız nasıl karşıladılar?
-Küçüktüler.

-Çok ilginç bir durum, baba olarak ne hissettiniz?
-İtiraz etmedim. Talep edenin insani duygularıdır, saygı gösterdim. Benim için olağan n Siyasetle uğraştığınız için mi itirazda bulunmadınız? Yok. Aile içi bir hadise, siyasetle alakalı bir hadise değil.

-Pek rastlanır da bir olay değil.
-Tatbikatta çok var. Ben avukat olduğum için avukatlık hayatımda çok gördüm. Çok da evlatlık mukavelesi yaptım, mahkemelerde tespit ettirdim. Benim için olağan bir şey.

HÜSAMETTİN CİNDORUK KİMDİR?

1933'de İzmir'de doğdu.1954'te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Siyasi hayatına DP gençlik kollarında başlamasına rağmen, 1958 yılında "ispat hakkı" tartışmaları sırasında DP'den ayrılarak Hürriyet Partisi kurucuları arasında oldu.

Yassıada'da aralarında Hasan Polatkan'ın da bulunduğu 18 DP'linin avukatlığını yaptı. 14 Mayıs 1985’te DYP liderliğine seçildi. Bu görevi siyasi yasağı biten Demirel'e bıraktıktan sonra 16 Kasım 1991 - 1 Ekim 1995 tarihleri arasında TBMM Başkanı seçildi. 17 Nisan 1993’te Cumhurbaşkanı Özal'ın vefatı üzerine 16 Mayıs 1993’e kadar vekaleten bu görevini üstlendi.

Demirel'in cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından DYP liderliği için ismi geçti, ancak, aday olmadı. O kongrede lider seçilen Tansu Çiller ile daha sonra ters düştü. Bir grup arkadaşıyla DYP'den ayrılıp Demokrat Türkiye Partisi'ni kurdu. DTP 28 Şubat sürecinde kurulan Mesut Yılmaz başbakanlığındaki koalisyona katıldı ama kendisi görev almadı. 18 Nisan 1999’da yapılın genel seçimde Meclis dışında kaldı ve DTP Genel Başkanlığı görevinden istifa etti. İngilizce bilir, evli ve 3 çocuk babası.