BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Humeyni şakası torununu zor durumda bıraktı

İran İslam devriminin lideri Ayetullah Humeyni İran-Irak savaşı sırasında şehit eşleriyle ilgili şakalar yapıyor muydu? Torununun Facebook sayfasında yayımlanan bir anekdot hararetli bir tartışma başlattı.

Abone ol

Ayetullah Humeyni'nin İran-Irak savaşı sırasında şehit eşleri konusunda şakalar yapıp yapmadığı konusunun yol açtığı hararetli tartışmalar, İran haber kaynakları ve sosyal medya alanlarını izleyen BBC dinleme servisinin dikkatinden kaçmadı.

Tartışma, Humeyni'nin torunu Naime Eşraki'nin Facebook sayfasına koyduğu bir notla başladı. Eşraki şöyle diyordu:

"İmam Humeyni'nin yaptığı, bizlerin hatırladığı bir başka şaka da şöyleydi: 'Devrim Muhafızları! Bir şehit eşiyle evlenin!... Keşke ben de devrim muhafızı olsaydım!'"

İranlı blogcu Tarık Dar Tasvir, tepkileri yansıtan cevabi notunda "Naime Hanım, cesur erkeklerimiz sizler için öldü! Niçin onların eşleri hakkında şaka yapıyorsunuz?" dedi.

observers.france24.com'da yazan bir başkası ise "Bunun en kabul edilemeyecek yanı, bir çok İranlı genç savaşırken Ayetullah Humeyni'nin böylesi şakalar yapması" yorumunu yaptı.

1979'da Şah'ı deviren İran İslam devrimine liderlik eden Humeyni 1980-1988 yılları arasındaki İran-Irak savaşı sırasında iktidardaydı ve ateşkesten bir yıl sonra öldü.

Muhafazakar internet sitesi Tasnim'de bir yetkilinin şu notu dikkat çekti:

"İmam Humeyni'nin ailesinin ona herkesten daha fazla saygı göstermesini bekliyoruz. İmam bilge ve eğitimli bir insandı ve bu tür ifadeler onun itibarını zedeleyemez."

Humeyni'nin torununun bunun üzerine Facebook hesabını kapattığı görüldü. Eşraki daha sonra Fars Haber Ajansına yazılı bir açıklama yaptı:

"Benim tarafımdan yazıldığı söylenen not bana ait değildir."

Ama bu açıklama muhafazakar haber sitesi Dana'ya göre Cuma namazından sonra öğrencilerin bazı protestolar planlamasına engel olmadı.