BIST 10.320
DOLAR 32,23
EURO 35,15
ALTIN 2.469,65
HABER /  GÜNCEL

Hükümetten yargıya 'jet' ayarı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin yargıda yapılacak yeni düzenlemelere ilişkin bilgi verdi...

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargı işlemlerinin hızlandırılmasına ilişkin yeni çalışmaları içeren son paketi değerlendirirken, "Bakanlar Kurulunda sunum yaptık. Kısa süre içerisinde
parlamentoya sevk edeceğiz. Çok önemli düzenlemeler o paket içerisinde gelecek"
dedi.

Ergin, TBMM Adalet Komisyonu toplantısına girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Ergin, bir gazetecinin, "yargının hızlandırılması için paketiniz vardı. Ne aşamada?" sorusu üzerine, "Son Bakanlar Kurulunda sunum yaptık. Kısa süre içerisinde parlamentoya sevk edeceğiz. Çok önemli düzenlemeler o paket içerisinde gelecek" diye konuştu.

Yeni çalışmanın üçüncü paket olduğunu anımsatan Ergin, şöyle devam etti:

"Bu devreye girdiğinde mevcut durum daha da iyileşecek, daha da hızlanacak. Şu anda zaten ilk iki paket sonucunda ortaya çıkan durum; önemli ölçüde özellikle yüksek yargıda hızlanma sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Bunların yargının tümünü kapsayacak şekilde ortaya çıkması, bu üçüncü paket ve bunu devam ettireceğimiz adımlarla da sağlanacak. Amacımız, makul süre içerisinde dosyaların, uyuşmazlıkların karara bağlanmasıdır."

ÇÖZÜM YOLLARI

Ergin, bir başka soru üzerine, "Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Yasa Tasarısı"nın amacının, dosya azaltmak olmadığını vurguladı. Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının gelişmiş demokrasilerde önemli bir araç olduğuna dikkati çeken Ergin, "Türkiye'de maalesef bugüne kadar bu yöntem çok yaygın kullanılamadı. Alternatif uyuşmazlık çözüm yollarıyla uzlaşarak bulunacak çözümler, tarafların sosyal ve ekonomik ilişkilerini devam ettirme imkanların da beraberinde getirecek" diye konuştu.

Mahkemelerde biten davaların bir kazanını bir de kaybedeni olduğuna dikkati çeken Ergin, "Oysa bu yöntemlerde kaybeden olmaz, herkes kazanır. O açıdan evvel emirde vatandaşlarımızın daha uzlaşmacı, müzakereye dayalı bir yöntemle uyuşmazlıklarını, sıkıntılarını çözebilmeleri, Türkiye'nin gelişmişlik endeksi açısından da katkı sunacaktır diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu.

"Yarın Cumhurbaşkanı seçim kanunu komisyonda görüşülecek nasıl bir yöntem izlenecek?" sorusunu ise "Tasarımız komisyondadır. Bundan sonra tasarruf
komisyona aittir. Benim komisyonun yerine görüş beyan etmem doğru olmaz. Komisyon başkan ve üyelerinin izleyeceği yöntem belirleyecektir. Biz hükümet tarafı olarak kendi görüşlerimizi ifade edeceğiz orada" şeklinde yanıtladı.