BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,60
ALTIN 2.387,19
HABER /  GÜNCEL

Hükümetten benzin zammına fren yok!

Benzin ve motorin fiyatlarına yapılan zamların ardından konuşan Bakan Yıldız, fiyatlara müdahalenin sözkonusu olmadığın söyledi.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, benzin fiyatlarına müdahalenin söz konusu olmadığını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, YASED'im 30. Olağan Genel Kuruluna katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED ) 30. Olağan Genel Kuruluna katıldı. Kurula verilen arada Bakan Yıldız petrol, doğalgaz ve elektrik fiyatlarıyla ilgili sorularıyanıtladı.

"ÖZERK YAPIYLA İLGİLİ BİR SORUN YOK "

Bakan Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun ( EPDK) yetkilerinin hükümete geçmesi gibi bir durum söz konusu olup olmadığı sorusuna , " Hayır. Yani fiyata siyasi bir müdahale söz konusu değil. Otomatik fiyatlama mekanizması devam ediyor " dedi.

EPDK'nın ikiye bölünmesi konusunu tekrar gündeme getirdiklerini kaydeden Yıldız,  "Seçimden dolayı TBMM Genel Kurulunda sıra bulamayabilir ama seçimden sonra Sayın Babacan'ın da bahsettiği şekilde bu yetkilendirme ve tanımlamaların daha net hale gelmesini sağlamış olacağız. Türkiye'de özerk yapıyla ilgili bir sorun yok ama bu tanımları daha net şekilde yapmamız lazım" diye konuştu.

"SİYASİ İSTİKRARLA FİYATLARIN TABİİ HALİNE ÇEKİLECEĞİNE İNANIYORUM "

Bakan Yıldız, "Petrolün veya doğalgazın olmadığı bir ortam yok. Fiyat ondan dolayı yükselmiyor. Ama temel bir kavramdan bahsetmeden geçemeyeceğim. Bir ülkenin siyasi istikrarsızlığının nelere yol açabileceğini görüyoruz. Türkiye'deki siyasi istikrarla beraber birçok şeyi balans edebilecek bir yapı vardır. O yüzden doğalgaz ve elektrik fiyatlarına zam var mıdır diye sorduğunuzda, hayır cevabımız; Şu anda buna yansıyacak bir şey görünmüyor. Bunu balans edebilecek elimizde bir yapı olduğunu söylüyoruz. Direkt serbest piyasada bulunan benzin, dizel, mazot gibi bütün kalemler ise, ham petrol ve döviz fiyatlarına bağlı yükseliyor. Bizim buna siyaseten müdahale etmemiz söz konusu değil" dedi.

Yıldız, "Ben inanıyorum ki bu konuda bir an önce sağlanacak istikrarla beraber şu veya bu şekilde tekrar fiyatlar tabii haline çekilecektir diye inanıyorum" diye konuştu.

Yıldız, benzin fiyatlarına yeniden bir zam olmasının söz konusu olup olmayacağına ise, "Vergi sabit. Vergide oransal bir artış söz konusu değil ama ham petrol ve döviz fiyatlarının artmış olması direkt, bu piyasaya yansımayı getiriyor " şeklinde yanıt verdi. Yıldız, bu konuda tedbir alıp almayacakları sorusuna ise " Serbest piyasada devam ediyor. O yüzden fiyatların kendi makul haline çekileceğini ümit ediyorum" yanıtını verdi.

LİBYA'DAKİ TPAO İŞÇİLERİNİN DURUMU

Bakan Yıldız'a, Libya 'da bulunan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına iş yapan ( TPAO) işçilerin durumu da soruldu. Yıldız, "Libya'daki işçilerimizin de bugün yarın tahliyesi söz konusu. Geçici olarak oradaki arama faaliyetlerimizi durdurduk. Bildiğiniz gibi Fizan'da altı tane kuyu vardı ama şu anda geçici olarak bu faaliyetleri durdurduk. Şu anda 12 arkadaşımız var ; onları alacağız. Şu anda güvenli yerdeler; herhangi bir sorunları yok" dedi.