BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  DÜNYA

Hukukçulardan operasyon tepkisi

Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, “yolsuzluk ve rüşvet” iddialarına ilişkin soruşturmayla ilgili basına bilgi ve belge sızdıran savcılığın...

Abone ol

Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, “yolsuzluk ve rüşvet” iddialarına ilişkin soruşturmayla ilgili basına bilgi ve belge sızdıran savcılığın içinden olan suçluların bulunarak cezalandırılması gerektiğini belirtti.
Hukukçular Derneği üyesi yaklaşık 50 avukat, Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde bir basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Dernek Başkanı Cavit Tatlı, yargılama tamamlanmadan yapılan haberlerle kimseyi mahkum ettirmeyeceklerini belirterek, “Kişiler üzerinden camialara, iktidara ya da muhalefete ameliyat yapılmasına göz yummayacağız. Kişiler üzerinden, kişinin mensubu olduğu grubun da suçlanarak adeta cezalandırılmaya çalışılması, bu durumun siyasi ranta çevrilmeye çalışılması, olayı ve failleri geri plana atmakta ve de karşılıklı kutuplaşma içerisinde gerçek hiçbir zaman ortaya çıkamamaktadır. Soruşturma süresince, basına bilgi ve belge sızdıran ancak şüpheli müdafilerine dosyayı göstermeyen savcılık makamı, içerisindeki suçluları bulmak ve cezalandırmak zorundadır. Aksi taktirde yapılan soruşturma değil, siyasi linç olacaktır” dedi.
Değişik tarihlere ait soruşturmaların, tek bir dosyaymış gibi aynı gün, aynı saatte, aynı hakimden alınan kararla, şüphelilerin hepsinin birden gözaltına alınmalarına tepki gösteren avukat Tatlı, “Uygulayıcılar ellerinde yolsuzluk iddialarına ilişkin belgeleri bekletip ya da saklayıp, kime hizmet ettiği anlaşılmayan bir şekilde uygun fırsat kollanarak, bunların koz olarak kullanılması yönünde davranıyor,buna müsade edilmemeli. Soruşturmanın, usul kuralları gereğince başlatılıp delillerin toplanması ve delillerin gösterdiği sonuca göre bekletilmeden bir karar verilmesi zorunludur” dedi.

“BİLGİLER SERVİS EDİLEREK, ŞÜPHELİLER HALK NEZDİNDE MAHKUM EDİLDİ”
Sanık müdafilerine bile gösterilmeyen bilgi ve belgelerin, basına servis edilerek şüphelilerin halk nezdinde mahkum edildiklerini söyleyen avukat Tatlı, “Savcılık TOKİ, Halbank ve Fatih Belediyesi olarak ayrılan 3 dosyadan sadece Fatih Belediyesi’ne dönük olan dosyada yetkilidir. Savcılık yetkisi dışındaki bu 3 dosyayı birleştirerek, kendi yetkisinde olduğu izlenimi yaratmıştır. Bu işlemin de incelenmesi için HSYK’ya ihbar da bulunacağız. Halk Bankası’nda yapılan arama sebebiyle, ticari sır ya da devlet sırrı içeren bazı bilgi ve belgelere de el konulmuştur. Sır niteliğinde olan bilgi ve belgelerin hassasiyetle korunması ve bunların kopyalanmaması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.
Avukat Tatlı, iddia edilen yolsuzluk varsa, suçlularının en kısa zamanda adil yargılama yapılarak cezalandırılmalarını istediklerini belirterek, “Derin yapılar kurarak hukuk eliyle katledenlerin tek tek tespit edilip, hukuk önünde cezalandırılmalarını talep ederiz’’ diye konuştu.
(İHA)