BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Dolar şu an olumsuz bir noktada

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dolar kurundaki artışın enerji maliyetlerine ilişkin, “Doların 2.0’dan 2.10’a çıkması yaklaşı...

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dolar kurundaki artışın enerji maliyetlerine ilişkin, “Doların 2.0’dan 2.10’a çıkması yaklaşık bizde 4 milyar dolarlık maliyet artışı getiriyor. Bu çok ciddi bir rakam, önemli bir rakam ve şu anda 2.09’larda olması da bizim için olumsuz bir noktadır. Maliyetlerimizi olumsuz yönde etkilemektedir ama önemli olan vatandaşımıza sirayet ettirmeden kendi içinde dengeleyici bir yapıyı kuruyor olmamız” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu ve üyelerini kabul etti. İNTES’in yeni yönetimiyle ziyarete geldiğini belirten Yıldız, hem sendika hem de sivil toplum örgütü olarak çalıştığını ve özellikle Türkiye’nin kalkınmasına büyümesine ve uluslar arası arenadaki mühendislik hizmetlerine katkıda bulunduklarını kaydetti.
İNTES Başkanı Celal Koloğlu da Bakan Yıldız’a kendilerini kabul ettikleri için teşekkür etti.

“İNŞALLAH BU HAFTA ÇALIŞMALARIMIZI NİHAYETLENDİRECEĞİZ”
Konuşmaların ardından Bakan Yıldız, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, dolar kurunda rekor artış olduğunu hatırlatarak, bunun enerji maliyetlerine yansımasının olumsuz olduğunu ve son 1 hafta içerisindeki değişikliğin enerji faturasına nasıl yansıdığını sorması üzerine Yıldız, şöyle konuştu:
“Döviz fiyatları, biz Türkiye olarak enerji maliyetlerimizi dövizle alıp, TL ile satan bir ülkeyiz. Yani bankacılıkta buna açık pozisyon diye söyleniyor. Tabii ki Avrupa’nın böyle bir problemi yok. Döviz ile alıp, döviz ile satıyorlar. O yüzden her döviz hareketlenmesi, fiyatların yükseliyor olması bizler için olumsuz bir haberdir fakat bunları sanayicimize, tüccarımıza, vatandaşlarımıza yansıtmamak için çaba ve gayret gösteriyoruz. O yüzden yerli kaynaklarımıza ağırlık vermemiz lazım geldiğini vurguluyoruz. Şuanda İNTES’te de aramızda enerji ile alakalı yerli yatırım yapan arkadaşlarımızda var. Onların daha fazla yatırım yapmalarını bu vesileyle tavsiye ediyoruz. Bizde biliyorusunuz doların 2.0’dan 2.10’a çıkması yaklaşık bizde 4 milyar dolarlık maliyet artışı getiriyor. Bu çok ciddi bir rakam, önemli bir rakam ve şuanda 2.09’larda olması da bizim için olumsuz bir noktadır. Maliyetlerimizi olumsuz yönde etkilemektedir ama önemli olan vatandaşımıza sirayet ettirmeden kendi içinde dengeleyici bir yapıyı kuruyor olmamız. Bizim de çaba ve gayretlerimiz budur. İnşallah bu hafta çalışmalarımızı nihayetlendireceğiz.”

“HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK”
Bu hafta havaların oldukça soğuk olacağı yönünde uyarıların olduğunu ve geçtiğimiz haftalarda yaşanan bazı sıkıntıların tekrar yaşanmaması adına ne gibi önlemler alındığını soran gazeteciye Bakan Yıldız, “Bu hafta da meteorolojik veriler daha da soğuk olacağını gösteriyor. Hazırlıklarımızı yaptık. Özellikle doğalgaz tüketiminde doğalgazın hem elektrik üretiminde kullanılması, hem de meskenlerde kullanılmasıyla alakalı hazırlıklarımızı yaptık. Tabiki borularla geliyor. LNG ile geliyor. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz hafta LNG tankeri iki gün yanaşamamıştı fırtınadan dolayı. Bu tür aksaklıklar olabiliyor. Özellikle borulama sistemlerinde de benzer sıkıntılar olabiliyor. Bu yanlışı ülkemizden değil, Rusya’nın doğalgaz boru hattı yaklaşık 4 bin kilometreden geliyor. Ümit ediyoruz ki oralarda bir aksaklık olmaz” cevabını verdi.
Diğer bir gazetecinin, “Dolar fiyatlarının artması enerji fiyatlarını nasıl etkiyeyecek, 1 Ocak 2014 itibariyle doğalgaz fiyatlarında herhangi bir etkisi olcak mı” sorusuna ise Yıldız, “Onun için biraz daha süremiz var. Bu değerlendirmeler için inşallah ay sonunda o değerlendirmeleri yapacağız” dedi.

“ŞEHRİSTANİ’NİN AÇIKLAMALARINI SON DERECE YAPICI VE OLUMLU BULUYORUZ”
Bir gazetecinin, Kuzey Irak petrolünün Türkiye’ye gelmesi noktasında testlerin başladığını hatırlatarak, akışın ne zaman başlayacağını ve Bağdat ve Erbil arasındaki uzlaşı anlamında kendi aralarındaki görüşmelerin bir noktaya gelip gelmediğini sorması üzerine Bakan Yıldız, şunları söyledi:
“Kuzey Irak petrolü önce Silopi’ye kadar test çalışmalarını tamamlamıştı. Şimdi de Ceyhan’a kadar geldi. Bununla alakalı artık akışta tabii ki bunların arkasından başlıyor olacaktır. Bağdat’tan sayın Şehristani’nin açıklamalarını da son derece yapıcı ve olumlu buluyoruz. Kuzey Irak’ın petrolleri dolayısıyla Irak’ın petrolleri Dünya’ya Türkiye üzerinden açılabileceğini söyledi ve üç tane temel şartından bahsetti. Bu temel şartların ister kamu şirketleriyle, ister özel sektör şirketleriyle beraber sözleşmelere delh edilen, sözleşmelerin içerisinde bulunan noktalar olduğunu söylemem lazım. Miktarın tespit edilmesi Bağdat tarafından aynı şekilde bunların tespiti, bunların paralandırılması ve aynı zamanda BM’nin yüzde 5’lik savaş tazminleriyle alakalı blokajın bulunması bunların herbirisi tabiki o sözleşmelerde yer aldığı için bu Irak’ın Bağdat’ın yaptığı açıklamaları bu manada Irak’ın normalleşmesine, Irak’ın gelişmesine ve gelirlerinin artmasına inşallah yol açacaktır. Bağdat’ta yaptığımız görüşmeler çerçevesinde, ben bu petrolün de buradan akacağına inanıyorum. Bu petrol Türkiye’nin petrolü değildir, Irak’ın petrolüdür. O yüzden her türlü miktarına, onların paralandırılmasına kendilerinin refakat etmesi kadar tabi ve doğru bir şey yoktur. Bu şekliyle inşallah işlem başlamış olacak. Zannediyorum bu önümüzdeki hafta bu konuyu değerlendiririz.”

“BU KRİZLER TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ OLDUĞUNU İSPAT ETMİŞTİR"
Son günlerde İstanbul’da başlatılan soruşturmanın, iş dünyasına etkisini ve sadece Halk Bankası ile ilgili 1.6 milyar dolarlık kaybın olduğunu ve iş dünyasının bunu nasıl değerlendirdiğini soran gazeteciye İNTES Başkanı Koloğlu, “Tabii ki öncelikle iş dünyası olarak gelinen bu noktadan çok rahatsız olduğumuz belirtmek isterim. Ben şuna inanıyorum Türkiye ne zaman güçlü, istikrarlı ve huzurlu bir kalkınma dönemine girerse, yabancı güçler ve dış mihraklar komşularımız bundan rahatsız olduğuna kesinlikle inanıyorum. Bu konuyu da bununla direkt olarak ilişkilendirmemekle bunun da etkisi olduğunu kabul ediyorum ama Türkiye büyük bir ülkedir. 11 yıldır Türkiye’de istikrar ve güçlü bir hükümet mevcuttur. Bu hükümet sayesinde önemli adımlar atmıştır ama 2008’deki Dünya krizinden de Türkiye çok az etkilenmiştir. Bu krizler Türkiye’nin güçlü olduğunu ispat etmiştir" diye konuştu.
(İHA)