BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,78
ALTIN 2.380,81
HABER /  DÜNYA

HSYK’nın emniyet müdürünü inceleme yetkisi var mı?

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Ramazan Arıtürk, HSYK’nın İstanbul Emniyet Müdürü hakkında soruşturma yet...

Abone ol

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Ramazan Arıtürk, HSYK’nın İstanbul Emniyet Müdürü hakkında soruşturma yetkisi olmadığını ifade ederek, “Kaldı ki Emniyet Müdürü hukuka uygun işlem yapmıştır” dedi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Ramazan Arıtürk, HSYK’nın 17 Aralık operasyonunu yürüten savılar ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok hakkında soruşturma başlatmasını değerlendirdi.
Hakimler ve savcıların, yapmış oldukları işlemlerde ahlaka ve etiğe uygun hareket etmek durumunda olduğunu söyleyen Arıtürk, “Bu soruşturma savcıları baştan itibaren hiçbir şekilde yasaların kendilerine vermediği yetkileri kullanarak birçok insanı mağdur etmişlerdir. Savcılar sorumsuz değildir, sorumlu olması gereken kurallar vardır. Hesap vermesi gereken makamlar vardır. Cumhuriyet savcıları bir suç ihbarı karşısında soruşturma yapmak yetkileridir ancak hiçbir yetki tanımadan ve şahsi amaçları çerçevesinde olduğunu düşündüğümüz hareket ve tavırları hiçbir hukuk sistemi kabul edemez. Böyle bir durumda Türkiye hukuk değil, yargıçlar devletine döner. Savcıların yapmış oldukları eylemler ve işlemler demokrasiye ve hukuka tahakküm etmek gibi niyet taşıdığı ortaya çıkmaktır. HSYK’nın yaptığı soruşturma yerinde bir soruşturmadır. Bu savcıların süratle yerlerinin değiştirilmesi gerekir. Aksi halde hukuka, yargıya güven kalmaz” diye konuştuç

"HSYK ENMİYET MÜDÜRÜNÜN AMİRİ DEĞİL"
HSYK’nın emniyet müdürü hakkına soruşturma yapmasının hukuka uygun olmadığını ifade eden Arıtürk, “Kaldı ki emniyet müdürü hukuka uygun işlem yapmıştır. Yapılan yönetmelik değişikliği çerçevesinde emniyet müdürüne talimat vermesi gereken kişi cumhuriyet başsavcısıdır. Emniyet müdürüne talimat vermek suretiyle iş yaptırmaya çalışan savcı hukuku çiğnemiştir” diye konuştu.
HSYK’nın emniyet müdürlerinin amiri konumunda olmadığını da ifade eden Arıtürk, “Emniyet müdürü hukuka aykırı bir işlem yapmışsa İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatabiliri. HSYK’nın bu konuda bir görev ve yetkisi yoktur. Böyle bir şey yapıyorsa HSYK da suç işlemiştir” şeklinde konuştu.
(İHA)