BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,87
ALTIN 2.431,60
HABER /  MEDYA

'Hrant'ın arkadaşları'ndan açıklama

Hrant'ın arkadaşları adıyla bir araya gelen yaklaşık 50 kişilik grup, “Müsamereyi bırakın asıl sorumluları yargılayın" yazılı pankart taşıdı.

Abone ol

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili davanın Yargıtay'ın bozma kararından sonraki üçüncü duruşması öncesi adliye önünde toplanan "Hrant'ın Arkadaşları" adlı grup basın açıklaması yaptı.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın önünde basın açıklamalarına izin verilen alanda toplanan yaklaşık 50 kişilik grup, “Müsamereyi bırakın asıl sorumluları yargılayın" yazılı pankart taşıdı. "Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz", "Biz bitti demeden bu dava bitmez", "Faşizme inat kardeşimsin Hrant" sloganları atan grup adına basın açıklamasını yazar Ahmet Ümit okudu.

'YARGILANMASI İSTENENLER BAKAN BİLE OLDU'

“17 Aralık Operasyonu" sonrası yaşanan gelişmeleri ibretle izlediklerini belirten Ümit, “Hrant'ın öldürülmesinde payı olan kamu görevlilerinin yargılanmasını talep ettik. Görevi ihmal gibi gerçeğe hiç uymayan gerekçelerle, yada kurum içi yasak savma kabilinden yürütülen soruşturmalarla değil, kamuya açık bir mahkemede ve adil bir yargılamayla. Bu olmadı. Olmadığı gibi yargılanması istenen kamu görevlileri terfi almaya devam ettiler, devlet içinde üst makamlara kadar tırmandılar. Bakan bile oldular" dedi.

'SORUŞTURMA OLMASA KİMSE ONLARA DOKUNMAYACAKTI'

Operasyon ile birlikte İçişleri Bakanı Muammer Güler'in istifa etmek zorunda kaldığını da ifade eden Ahmet Ümit, “Yolsuzluk soruşturması ile gördük ki, dalga, yargılanması istenen isimleri de vurmuştur. Emniyette Teftiş Kurulu Başkanlığı görevini yürütmekte olan Ramazan Akyürek devleti cemaatten arındırmaya yönelik karşı operasyon çerçevesinde yüzlerce polis şefiyle birlikte görevden alınmıştır. Manzara gayet açıktır. Bu yolsuzluk soruşturması olmasa bakan da polis şefi de görevlerine devam edecekti. Kimse onlara dokunmayacaktı. Birbirlerine dokundular, görevlerinden oldular" diye konuştu.

'19 OCAK'TA HRANT'IN VURULDUĞU YERDE'

Hrant Dink'in ölümünün 7. yılında yine Agos Gazetesi'nin önünde toplanacaklarını kaydeden Ümit, “Biz 'vur' diyenler yargılanmadıkça bu gerçeği her duruşmada her fırsatta dile getireceğiz. Adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Sevgili Hrant Dink'e sesleneceğiz ve buradayız 'ahbarig' diyeceğiz. Ve her 19 Ocak'ta olduğu gibi bu 19 Ocak'ta da Hrant Dink'in vurulduğu yerde olacağız" şeklinde konuştu.

AHMET KAYA'NIN EŞİ: YARGININ HALİ ORTADA

Öte yandan eyleme destek amacıyla adliye önünde bulunan Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya da Dink davası soruldu. Kaya, “Bu konuda çok konuştuk. Söyleyecek bir şey yok, tablo ortada zaten. Yargının hali ortada" dedi. 2013 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinde müzik dalında Ahmet Kaya'nın ödüle layık görüldüğü hatırlatılan Gülten Kaya ise “Evet aldım" şeklinde konuştu.