BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

HSYKdan çok önemli açıklama!

HSYK'dan dinleme skandalına ilişkin bir açıklama yapıldı. Kadir Özbek "yargı şu anda savunma durumunda" dedi.

Abone ol

Yargıtay'ın da dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan vekili Kadir Özbek bir açıklama yaptı ve "Yargı şu anda savunma durumundadır" dedi!

Kadir Özbek şunları söyledi:

"HSYK bu konuda son derece hassas. Ancak önümüze henüz gelmemiş olan olaylarla ilgili olarak bir değer yargısı koyma durumunda değiliz.

Ama geçtiğimiz günlerde Sincan Ağır Ceza Mahkemesi savcısı ve Yargıtay Başsavcısıyla ilgili iddialar kurulumuza henüz intikal etmedi. Kurulumuza gelince disiplin yönünden çalışma yapacağız.

Bir an önce sonuçlandırmak için bir an önce kurulumuza intikal etmesini bekliyoruz.

 DİNLEME KAYITLARINI ESAS ALMAYACAĞIZ
Kadir Özbek'in açıklamaları arasında en dikkat çekici kısım telefon dinlemelerinden elde edilen bilgilere dayanarak bir disiplin cezası vermeyeceklerine ilişkin olanıydı. Zira dinlendiği söylenen isimlerin çoğu dinlemeden çıkarılan bilgiler nedeniyle suçlanıyordu.

Özbek şunları söyledi:

"Yüksek kurulumuz salt dinleme kayıtlarına dayanarak herhangi bir disiplin işlemi yapılmasını uygun görmüyoruz. Öncelikle bizim açımızdan maddi delillerdir."

Biz Adalet Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı başvurularla yapılan dinlemeleri  kurul gündemine alarak adalet "başmüfettişlerince yapılan dinlemeler kanuna uygun mudur değil midir, bunu yargı süzgecinden geçirin" dedik.

Burada görevli olan Adalet Bakanımız'dır. Kendisi kurulun başkanıdır. Kurulun aldığı bu karanın yargıtay denetimine sunulmadığını görüyoruz. Bu işin de takipçisi olacağız.

Ancak mütefttişler tarafından yapılacak başvurulara dayanılarak verilen kararlarda hakimlerin geri çevirmede sıkıntılar yaşadığını duyuyoruz. Tüm teşkilatımızdan istediğimiz şudur: Hiçbir etki altında kalmadan, adil yargılanma hakkı bakımından hassas davranmalarını bekliyoruz.

Yargı şu anda savunma konumundadır. Bu son derece sıkıntılı. Umarım bundan sonra son derece duyarlı ve dikkatli davranılır.