BIST 10.644
DOLAR 32,15
EURO 35,09
ALTIN 2.524,24
HABER /  GÜNCEL

HRW: Libyalı isyancılar kasabaları yağmaladı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Libya'nın batısında isyancıların ele geçirdikleri kimi kasabalardan yağmalama haberleri geldiğini ve isyancı liderlerin bu durumu önlemek için gerekeni yapmaları gerektiğini bildirdi.

Abone ol

İnsan Hakları İzleme Örgütü - Human Rights Watch, Libyalı isyancıları ülkenin batısında ele geçirdikleri köy ve kasabaları yağmalamak ve sivillere kötü muamelede bulunmakla suçladı.

New York merkezli grup adına çalışan gözlemciler, bu eylemlerin bazılarına bizzat tanık olduklarını, ayrıca görgü tanıklarıyla da görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Gözlemciler, kimi isyancıların evleri yaktığını, ev ve işyerlerini, hastaneleri yağmaladıklarını anlattı.

Buna göre Libyalı isyancılar, geçen ay ele geçirdikleri dört kasabada hükümet güçlerini destekledikleri düşünülen kişileri de dövdü.

Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika direktörü Joe Stork, isyancı liderlerin sivilleri ve sivillere ait mülkü özellikle hastaneleri korumakla yükümlü olduklarını belirtti.

Stork, isyancı liderlerin kasabaları yağmaladıkları ya da sivillere kötü muamele yaptıkları belirlenen kişileri de kontrol altına almaları gerektiğinin altını çizdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün açıklamasına göre olaylar Libyalı isyancılar, Nafusa Dağları'ndan Trablus'un güneyine doğru ilerlerken yaşandı.

İddiaların, yaklaşık 42 yıldır ülkeyi yöneten Libya lideri Kaddafi'ye karşı mücadele eden isyancıların "insan hakları savunucusu" şeklindeki imajına darbe vurabileceği belirtiliyor.

Aynı şekilde Libyalı sivilleri korumaya yönelik BM önderliğindeki operasyon kapsamında isyancılara askeri destek sağlayan NATO ülkelerini de zor durumda bırakabilir.

Fransa bu ay başında Nafusa Dağları'ndaki isyancı güçlere havadan silah ve malzeme sağladığını açıklamıştı.

Bu gelişme, Rusya gibi NATO'nun operasyonunu eleştiren kimi ülkeleri rahatsız etmişti.