BIST 9.771
DOLAR 33,98
EURO 37,67
ALTIN 2.728,39
HABER /  GÜNCEL

Hong Kong'da protestolcuların sayısı azalıyor

Hong Kong'da Çin'in 2017 seçimlerine müdahale etmesini eleştiren protestocuların sayısının önceki haftalara kıyasla azaldığı belirtildi. Protestocuların daha önce işgal ettikleri bazı bölgelerden çekilerek ana meydanda toplandığı ifade ediliyor.

Abone ol

Kendilerini 'demokrasi yanlısı' olarak adlandıran protestocular Hong Kong'da işgal ettikleri birçok bölgeden geri çekilmeye ve gösterilerin başladığı ana meydanda toplanmay başladılar.

Protestocular, hükümet binalarının da bulunduğu meydanda herhangi bir işgal olmadığını ve devlet memurlarının rahatlıkla işe gelip gidebileceğini söylüyor.

Hükümetle masaya oturup müzakerelere başlamaya da hazır olduklarını söyleyen göstericilerin tek şartı ise son günlerde meydanlardaki kalabalığa müdahale eden polisler hakkında soruşturma açılması.

Hong Kong idaresi yetkilileri protesto gösterileri nedeniyle kapanan okulların bu haftadan itibaren açılacağını söyledi.

Hong Kong'daki protestocular 2017 seçimlerinde yarışacak adayların Çin hükümeti tarafından belirlenecek olamasını protesto ediyor ve "tam bağımsız seçim istiyoruz" diyor.

'Evinize dönün' çağrısı

Hong Kong'daki BBC muhabiri John Sudworth, sokaklarda protestoların sona yaklaştığına dair hislerin yoğunlaştığını ifade ediyor.

Son günlerde sokaklardaki gösterici sayısının önemli ölçüde azaldığını ifade eden Sudworth, "Konuştuğumuz birçok gösterici de polisale son bir direniş için karşı karşıya gelme niyetinde değil" diyor.

Hong Kong yönetimi başbakanı CY Leung, haftasonu yaptığı açıklamada protestolcuları bir an önce evlerine dönme konusunda uyarmış ve aksi takdirde polisin kamu düzenini sağlamak için gerekli her şeyi yapacağını söylemişti.

Bölgede bulunan bir diğer BBC muhabiri Julianna Liu, "Günler süren şiddetli müdahalelerin ardından Hong Kong sakin bir gece geçirdi" diyor ve geçtiğimiz hafta öğrenci liderlerinden birisinin yaptığı 'göstericiler artık eve dönmeli' çağrısının birçok kişinin moralini bozduğunu da ifade ediyor.

Söz konusu öğrenci lideri çağrıyı yaparken yanında bir çok Hong Kong güvenli gücü bulunuyordu.

Hong Kong'da gerilimin tırmanışı:

  • 1987: Çin ve Birleşik Krallık hükümetleri 1997'de Hong Kong'da yönetimin el değiştireceği 1997 tarihinden itibaren 'güçlü, özerk bir yapı' oluşturulması konusunda uzlaşıya vardı. Hong Kong bu anlaşmayla sadece savunma ve dışişleri politikalarında Pekin'e bağlandı.
  • 2004: Çin, 1987 anlaşmasının kendisine Hong Kong'daki seçim sistemini değiştirme hakkı tanıdığını iddia etti.
  • 2008: Çin 2017'den itibaren Hong Kong'da doğrudan seçimlere izin verilebileceğini söyledi.
  • Haziran-Temmuz 2014: Demokrasi yanlıları resmi olmayan bir 'reform referandumu' ve büyük bir sokak gösterisi düzenledi. Çin yanlıları ise yanıt olarak kendi mitinglerini yaptı.
  • Ağustos 2014: Çin 2017'de 'serbest' seçimlerin düzenleneceğini açıkladı ancak sadece Pekin tarafından onaylanmış adayların seçimlere katılabileceğini söyledi. Hong Kong sokaklarında protestolar başladı.
  • 22 Eylül 2014: Hong Kong'taki öğrenciler bir hafta boyunca okula gitmeyeceklerini ve sistemi boykot ettiklerini duyurdu