BIST 9.754
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.431,68
HABER /  DÜNYA

Komşuda oy verme işlemi bitti

Bulgaristan’da yapılan erken seçim kapsamında oy verme süreci sona erdi.

Abone ol

Bulgaristan’da son iki yılda yapılan ikinci erken seçim kapsamında oy verme süreci sona erdi.

Paralel sayım yapan kamuoyu araştırma kuruluşlarının verdiği ilk sonuçlara göre, Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi oyların yüzde 33,2’sini almayı başardı. Ülkenin ikinci büyük siyasi gücü olan Bulgaristan Sosyalist Partisi ise oyların yüzde 16,5’ini aldı.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi yüzde 14,1'lik oyla üçüncü parti oldu.

Kamuoyu araştırma şirketleri, ırkçı ve milliyetçi Ulusal Cephe (PF) partisinin de yüzde 6'lık oyla barajı geçtiğini öne sürdü.

Rusya yanlısı, ırkçı ve aşırı milliyetçi ATAKA (Atak) partisi ve eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov’un lideri olduğu solcu Bulgaristan’ın Yeniden Doğuşu İçin Alternatif (ABV) partisinin seçim barajı sınırında oldukları bildirildi.

Bulgaristan'da yapılan erken genel seçimlerde en çok Türk seçmenin bulunduğu Kırcaali bölgesinde katılım oranı düşük kaldı.

Bölge Seçim Komisyonu Başkanı Berkant Berzat, oy verme işleminin sona ermesinin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, katılımın yüzde 34,67 olduğunu, bölgede 88 bin 119 seçmenin oy kullandığını söyledi.

Katılımın düşük olmasında seçimlerin Kurban Bayramı'na denk gelmesinin büyük etkisi olduğunu vurgulayan Berzat, Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgede seçim gününün sakin geçtiğini aktardı.