BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Hollandalı turistlerin tatil planlarını ekonomik kriz bozdu

Tatil planı yapan Hollandalı sayısı geçen yıllara göre % 3 azaldı. Turistler, ülkelerine yakın olan Fransa, İspanya ve İtalya ile ucuz buldukları Türkiye'yi tercih ediyor.

Abone ol

Küresel ekonomik kriz nedeniyle bu yıl tatile giden Hollandalı sayısında önemli ölçüde azalma oldu.

Hollanda Turizm ve Kongre Bürosu'nun verilerine göre bu yıl 10,5 milyon Hollandalı tatil planı yaptı.

Bu sayı, önceki yıllara göre % 3 daha az. Geçen yılllara göre ekonomik 2013'te daha fazla hissedilmesi nedeniye tailci sayısında azalma olduğu belirtiliyor.

Kriz nedeniyle tail için "uzak ülkeleri" tercih eden Hollandalıların sayısı da büyük oranda azaldı.

Hollandalıların büyük çoğunluğu, Nisan ayında rezervasyonlarını tamamladı.

7,7 milyon Hollandalı tailini ülke dışında ama yakın bölgelerde geçirecek. Hollandalıların çoğu otomobil ya da karavanla gidebilecekleri ülkeleri seçti.

Tercih sıralamasında 1,4 milyon ile Fransa ilk sırada. İspanya'yı 900 bin kişi tercih ederken, 800 bin kişi de seçimini İtalya'dan yana yaptı.

Türkiye'de uygun fiyat avantajı

Türkiye de uygun fiyat avantajı nedeniyle Hollandalı turistlerin tercih listesinin başlarında. 800 bin Hollandalı bu yıl tatil için Türkiye'yi seçti.

Kriz nedeniyle hesaplı tatil peşinde olan Hollandalı turistlere, Türkiye'deki 'her şey dahil' tatil seçeneğinin cazip geldiği belirtiliyor.

400 bin Hollandalı henüz seçim yapmadı. Bu kesim 'son dakika' olanaklarını bekliyor. Bu kesimdeki turistleriin tecihi de ağırlıklı olarak Türkiye ya da Hırvatistan'dan yana oluyor.

2,5 milyon Hollandalı ise bu yazı kendi ülkesindeki tatil yelerinde ve yazlıklarında geçirecek.

16 milyon nüfuslu ülkede ekonomik krizden önce her yıl 12 milyondan fazla kişi tatile çıkıyordu.

Hollandalı tatilciler, tasarruf amacıyla tur operaörlerini devreden çıkarıp gidecekleri tesislere kendileri rezervasyon yapıyor. Bu nedenle tur operaörlerinin % 6 müşteri kaybı yaşadığı açıklandı.

Bu arada Hollanda Tüketici Kurumu, turizm şirketlerini, "açık fiyat politikası" izlemeleri konusunda uyardı. Kurum, reklamda ucuz fiyat verip satışta müşteriye ek masraflar çıkartan tur şirketleri konusundaki şikayetleri değerlendirdi.

Kurum, tatil seçenekleri fiyatlarının anlaşılır biçimde, rezervasyonun net tutarını gösterir şekilde belirtilmesini istedi.

Açık fiyat politikası uygulamayan şirkete 450 bin euro para cezası verilecek.