BIST 10.083
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.437,98
HABER /  GÜNCEL

Hollanda Kürtlere silah verilmesinde kararsız

İngiltere ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda Avrupa ülkesi, IŞİD'e karşı mücadele eden Iraklı Kürt grupların silahlandırılmasını isterken, Hollanda hala kararını netleştiremiyor.

Abone ol

İngiltere ve Fransa'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda Avrupa ülkesi, IŞİD'e karşı mücadele eden Iraklı Kürt grupların silahlandırılmasını isterken, Hollanda hala kararını netleştiremiyor.

Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert, Kuzey Irak'taki IŞİD'e karşı mücadele eden Iraklı Kürt gruplara silah yardımı konusunda tereddütlü olduğunu söylüyor.

Hollandalı bakan, "Silahların nereye gittiğini iyi bilmek lazım" diyor.

Hollanda, Kürtlere silah yerine bin çelik yelek ve bin muharebe kaskı gönderdi.

Salı günü yapılan bakanlar kurulu toplantısından Kuzey Irak'taki Kürt gruplara silah gönderilmesi konusunda karar çıkmadı.

Savunma Bakanı Jeanind Hennis - Plasschaert, kabine toplantısı sonrası, bu konudaki endişelerini dile getirdi.

'Savunma bakanı isteksiz'

Hollanda basınına göre Savunma Bakanı Hennis-Plasschaert, Kürtler silah verilmesi konusunda istekli değil.

Jeanine Hennis-Plasschaert, "Silahların nereye gittiğini ve kullanılıp kullanılmayacaklarını iyi bilmek lazım" görüşünü dile getiriyor.

Bakan Hennis - Plasschaert, kaygılarını şu sözlerle ifade ediyor:

"Konu, Hollanda donanımıyla bir başka gücü silahlandırılmak. Ben şahsen tereddütlüyüm. Bu her zaman gerekli olmayabilir."

Başta Hıristiyan Birliği (CU) olmak üzere parlamentodaki siyasi partilerin bir kısmı Kürtlerin silahlandırılmasına sıcak bakıyor.

CU Milletvekili Joël Voordewind, Peşmerge güçlerine çelik yelek ve kask gönderilmesini olumlu buluyor. Ancak Hollanda'nın, IŞİD'e karşı kendilerini savunan Kürtler bir an önce silah da göndermesini istiyor.

Parlamento ve hükümet içindeki tartışmalar nedeniyle Savunma Bakanı Hennis - Plasschaert, kaygılarını dile getirdiği açıklamanın, "hükümetin son kararı olmadığını" vurguluyor.

Savunma Bakanı, "Bu insanlar çok zor bir savaş veriyorlar. Bu nedenle desteği hak ediyorlar. O yüzden biz de acil yardım malzemeleriyle onları destekliyoruz" diyor.

Hollanda Savunma Bakanı, kabine toplantısı öncesi, Kürtlere verilecek malzeme konusunda hiçbir olasılığı göz ardı etmediklerini belirtmişti. Hennis - Plasschaert, yardım konusunda bölgedeki ihtiyacın yönlendirici olacağını vurgulamıştı.

Hollanda, IŞİD'e karşı savaşmak için Kuzey Irak'a giden Kürt kökenli vatandaşlarını da engellememe kararı almıştı.