BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.431,41
HABER /  GÜNCEL

Hollanda cihat yanlısı bir kişiyi vatandaşlıktan atıyor

ABD ve müttefiklerinin Suriye'deki hava operasyonlarının ardından internet üzerinden yayınladığı mesajlarla Müslümanları "ayaklanmaya" çağıran Fas kökenli bir cihat yanlısı, vatandaşlıktan çıkarılmak isteniyor.

Abone ol

ABD ve müttefiklerinin Suriye'deki hava operasyonlarının ardından internet üzerinden yayınladığı mesajlarla Müslümanları "ayaklanmaya" çağıran Muhaciri Şam adlı kişi vatandaşlıktan çıkarılıyor.

Belçika ve Hollanda'daki Müslümanları, "güçlü eylemler" yapmaya çağıran çağıran Fas kökenli Şam hakkında savcılık soruşturma başlattı.

Hollanda Ulusal Güvenlik ve Terörle Mücadele Koordinatörlüğü (NCTV), Ebu Muhammed kod adlı Şam'ın Hollanda pasaportunun iptal edilmesi için harekete geçti. NCTV, Şam'ın bağlı bulunduğu belediyeye, vatandaşlığının geri alınması için başvuruda bulundu,

ABD ve Arap müttefiklerinin Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırısında, Muhaciri Şam'ın, "kardeşlerim" dediği ve bölgeye giden 3 Hollanda vatandaşı militan da öldürüldü.

"Ayaklanın" çağrısı

Şam, Halep'in güneyindeki saldırı sonucu yıkılan ve El Nusra ve Horasan örgütü militanlarının birlikte kaldığı binanın önünde çekilmiş bir video mesajı yayınladı.

Muhaciri Şam, sosyal medya üzerinden paylaştığı videoda şöyle seslendi:

"Bakın mücahitlere nasıl saldırıyorlar. Bu saldırı sonrasında çok fazla kardeşimizi kaybettik. Hollanda ve Belçika'daki kardeşlerime sesleniyorum, ayaklanın! Hollanda hükümetine karşı güçlü eylemler yapın."

Şam, Hollanda'nın IŞİD'e yönelik operasyonlara 6 adet F - 16 uçağı ile katılma kararına Twitter üzerinden de karşılık verdi. "Hollandayı seviyoruz. Ama F - 16 kararı ile hükümet Hollanda halkını hedef haline getirmiştir" dedi.

Askerler uyarıldı

Şam'ın tehdit içerikli mesajlarının ardından Hollanda Savunma Bakanlığı, personeline askeri kıyafetlerle dolaşmama uyarısında bulundu. Bakanlık, askeri personelin işe gidip gelirken sivil kıyafet giymesini istedi. Askeri üniformayla toplu taşıma araçlarına binilmemesi uyarısı yaptı.

Bakanlık, özellikle askeri personele yönelik tehditler bulunduğunu bildirdi.

Hollanda Hükümeti, çarşamba günü yaptığı olağanüstü toplantıda IŞİD'le mücadele için oluşturulan uluslararası koalisyona 6 adet F - 16 ile 250 asker gönderme kararı aldı, Kabine, Irak ordusuna yadım amacıyla 130 da eğitmen göndermeyi kararlaşırdı.

Güvenlik endişesi

Bu kararın Hollanda'ya yönelik terör tehtidini artırdığı belirtiliyor. Hollanda basınına konuşan Amsterdamlı genç imam Yasin Elfurkani, hükümetin IŞİD'le mücadeleye katılma kararından sonra güvenlik konusunda ciddi endişe oluştuğunu savundu.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, IŞİD'in Hollanda'nın güvenliğini de etkilediğini belirterek, BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı yaptırım kararlarının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Rutte, Güvenlik Konsey'inde yaptığı konuşmada ülkesinin Arap topraklarına 380 asker ile F - 16 uçakları gönderme kararı aldığını anımsattı.

Ancak hükümetin aldığı karar gereği Hollanda uçakları ve askeri personeli sadece Irak sınırıları içinde görev yapacak.

Hollanda Hükümeti, Suriye'ye askeri müdahalenin hukuki dayanağı olmadığı gerekçesiyle askeri katkısını sadece Irak ile sınırladı.