BIST 10.225
DOLAR 32,26
EURO 34,94
ALTIN 2.439,00
HABER /  GÜNCEL

Hodorkovski Putin affıyla 'serbest kaldı'

Rusya'da adalet bakanlığı yetkilileri hapisteki muhalif iş adamı Mihail Hodorkokvski'nin serbest bırakıldığını duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Hodorkovski'nin affını önceki saatlerde imzalamıştı.

Abone ol

Rusya'da adalet bakanlığı yetkilileri hapisteki muhalif iş adamı Mihail Hodorkokvski'nin serbest bırakıldığını duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Hodorkovski'nin affını önceki saatlerde imzalamıştı.

Hodorkovski 10 yıldır hapis yatmaktaydı.

Putin, Hodorkovski'nin annesinin kötüleşen sağlığını gerekçe göstererek insani nedenlerden affını istediğini; kendisinin de bunu kabul ettiğini söylemişti.

Ancak avukatları ve annesi Hodorkovski'nin böyle bir talebi olduğundan haberleri olmadığını savundu.

Pek çok kişinin siyasi bir mahkum olarak gördüğü ve uzun süredir masum olduğunda ısrar eden Hodorkovski'nin cezası gelecek Ağustos ayında dolmaktaydı.

Bazı gözlemciler Putin'in, Rusya'nın ev sahipliği yapacağı Kış Olimpiyatları öncesinde kendisine yöneltilen insan hakları eleştirilerine cevap verdiğini düşünüyor.

50 yaşındaki Hodorkovski ve ortağı Platon Lebedev üç yıl önce petrol hırsızlığı ve kara para aklama suçlamalarından da hüküm giymişti. İkili daha önce de vergi kaçakçılığı suçundan mahkum edilmişti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargılamaları eleştirmiş, ancak davaların siyasi amaçlı olduğu iddiasını reddetmişti.

Eski petrol devi Yukos'un patronu olan Hodorkovski bir zamanlar Rusya'nın en zengin işadamıydı.

'İnsani nedenler'

Putin yıllık basın toplantısından sonra Kremlin'de gazetecilere yaptığı açıklamada daha önce Hodorkovski'den böyle bir istek almadığını söyledi.

Vladimir Putin "Sonra geçtiğimiz günlerde bana bir mektup yazıp affedilmesini istedi. Zaten 10 yıldır hapiste. Bu ağır bir ceza ve annesinin hastalığı nedeniyle insani nedenlerle affedilmesini istedi. Bence bu durum karşısında karar alınabilir ve af emri yakında imzalanabilir" demişti.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da AFP Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada talebin Hodorkovski tarafından şahsen 'imzalandığını' söylemişti.

Ancak Rus Ria-Novosti Haber Ajansına konuşan Hodorkovski'nin avukatı Vadim Kiluvgant "Müvekkilim böyle bir talepte bulunmadı ve başka birinin onun adına böyle bir talepte bulunup bulunmadığını da bilmiyoruz" demişti.