BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Hızlı Yemek Pişirme Sanatı

Yemek pişirmeye vaktim yok diyemeyeceksiniz.

Abone ol

Yarım saat uzun bir zaman sayılmaz. Bu zamanı zihninizi bir bulmacaya yorarak, sabrınızı tüketen bir telefon görüşmesini sürdürerek ya da kalabalık bir restoranda bir fincan kahve içerek harcayabilirsiniz. Peki, yarım saat içinde yemek hazırlayabilir misiniz?

Çok kısa zamanda mükemmel bir yemek hazırlamak için telaşa kapılmanıza gerek yok, İş Bankası Yayınları’ndan çıkan “” kitabı size kolayca hazırlayabileceğiniz birçok tarif sunuyor. Kitap kahvaltı tarifleriyle başlarken, gerçek yulaftan yapılmış sütlü pankekler de dâhil olmak üzere, brunch ve gün ortası yemeklerinden, çalışırken yenilebilecek atıştırmalıklara kadar zengin bir menü içeriyor.

Klasik balık çeşitleri, tavuk, biftek ve kuzu yemekleri, vejetaryen seçimler için leziz salatalar, makarnalar ve unlu tariflerde kitapta yer alıyor. Her yemeğin hazırlanışını adım adım anlatan toplam 1600 renkli fotoğrafla donatılmış bu kitap hayatında hiç yemek yapmamış mutfak acemileri için de birebir.

Kitap aynı zamanda mutfakta kullanılan aletlerin özelliklerini nerede kullanılacağını ve bakımlarının nasıl yapılması gerektiğini pratik bilgiler olarak veriyor. Bunun yanında önceden hazırlayıp dondurucuda saklayabileceğiniz soslar ve bunları muhafaza etme önerilerinde de bulunuyor.

Sağlıklı beslenirken formunu korumak isteyenler için her bir tarifin besin değerleri detaylarıyla veriliyor. Bu ayrıntılı besin değeri cetvelleriyle yemeklerin yağ, karbonhidrat ve enerji oranlarını dengeleyerek kendi diyet menünüzü oluşturabilirsiniz.

Kitaptan tadımlık birkaç tarif:

AĞAÇ ÇUBUKTA ŞİŞKÖFTE
Hazırlanışı: 6 dakika; pişirme süresi: 6-8 dakika

Malzemeler
300 gr dana kıyma
4 diş dövülmüş sarımsak
4 adet ince doğranmış kişniş kökü
1 çay kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı soya sosu
Tuz ve karabiber
15-20 cm uzunluğunda 8 adet ağaç çubuk

Hazırlanışı
1- Kıymayı geniş bir kaseye koyarak içine dövülmüş sarımsağı, doğranmış kişnişleri, tozşekeri ve soya sosunu ekleyin. Tuz ve karabiber serperek iyice karıştırın.
2- Kıymayı sekiz parçaya ayırın ve her bir parçayı elinizde yuvarlayarak şekillendirin, şekillendirmeden önce elinizi ıslatmanız kıymanın elinize yapışmasını engelleyecektir.
3- Ağaç çubukları şekillendirdiğiniz kıymanın içine geçirin ve kıymayı bastırarak sapların etrafına yapıştırıp tavuk budu şekli verin.
4- Elde ettiğiniz şişköfteyi sıcak ızgarada her tarafı kızarıp altın sarısı rengini alana kadar (3-4 dakika) iyice pişirin.

LİMONLU – HARDALLI USKUMRU
Hazırlanışı: 5 dakika; pişirme süresi: 10-12 dakika

Malzemeler
4 adet temizlenmiş uskumru
175-250 gr körpe ıspanak yaprağı
Hardal ve limon karışımı için:
Yarım su bardağı erimiş tereyağı
2 yemek kaşığı tane hardal
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
2 yemek kaşığı limon suyu
3 yemek kaşığı kıyılmış maydonoz
Tuz ve karabiber

Hazırlanışı
1- Keskin bir bıçakla uskumruların kafalarını solungaçların arkasından kesin. Her balığın karnını uzunlamasına yarıp süzgeçleri iki yana doğu açın.
2- Balıkları derisi soyulmuş kısımları üste gelecek şekilde tezgaha yayın ve elinizin tersiyle kılçıklı kısmın üzerine bastırın.
3- Balıkları ters çevirip kılçıklarını çıkarın. Kuyrukları kesip her balığı uzunlamasına ikiye ayırın. Yıkayıp kurulayın.
4- Uskumruları yeniden ters çevirip derilerine üç dört çizik atın. Tuz ve karabiber serpin.
5- Limon ve hardal karışımını hazırlamak için, erimiş tereyağını, hardalı, limon kabuklarını ve suyunu, maydanozu, tuzu ve karabiberi karıştırın.
6- Uskumruları ızgara tavasına yerleştirip üzerlerine fırçayla biraz tereyağı sürün, sonra iyice pişene kadar (yaklaşık 5 dakika) ara sıra tereyağı sürüp her iki yüzlerini de ızgara edin.
7- Ispanak yapraklarını geniş bir tabağa dizip üzerlerine uskumruları dizin. Çeşnili tereyağının kalanını cızırdayana kadar kızdırıp uskumruların üzerine ekleyin ve servis yapın.

ACI BİBER SOSLU BİFTEK
Hazırlanışı: 5 dakika; pişirme süresi: 10-12 dakika


Malzemeler
1 yemek kaşığı bitkisel yağ
6 yemek kaşığı tereyağı
8 dilim biftek filetosu
4 adet dilimlenmiş soğan
1 yemek kaşığı acı biber sosu
Tuz ve karabiber

Hazırlanışı
1- Bitkisel yağı ve tereyağının yarısını bir kızartma tavasında kızdırıp filetoların her yüzünü iyice (4-5 dakika) kızartın. Soğanları kavururken filetoları sıcak olarak bekletin.
2- Filetoları aldığınız tavada tereyağının geri kalanını eritip üzerine dilimlenmiş soğanları ekleyin, ocağın altını açıp tavanın dibinin tutmamasına dikkat ederek soğanları esmerleşene ve yumuşayana kadar kavurun.
3- Acı biber sosunu ilave edip birkaç dakika pişirin. Tuz ve karabiber serpin. Filetoları ılıtılmış tabaklara alıp kaşıkla eklediğiniz soğanlar ve sularıyla birlikte servis yapın.