BIST 10.648
DOLAR 32,24
EURO 34,97
ALTIN 2.432,90
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Hitit Güneşinde kostüm yarışı

Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT) tarafından ''Hitit Güneşi'' adlı oyunun 14 Şubat'ta prömiyeri yapılacak.

Abone ol

Bursa Devlet Tiyatrosu (BDT) tarafından 14 Şubat'ta prömiyeri yapılacak ''Hitit Güneşi'' adlı oyunun yönetmeni Zafer Kayaokay, ''Oyunda, dünya tiyatro tarihinin bugüne kadar görmediği kostüm kreasyonu görülecek'' dedi.
   
Kayaokay, BDT Müdürü Cihan Büyükışık ve oyunun yazarı Turgay Nar
ile düzenlediği basın toplantısında, oyun sayesinde dünyaya Hitit döneminin kostümlerini göstereceklerini söyledi.

Oyunda tiyatro gerçeği ile tarihi gerçeklerin birebir uyum sağlaması için çalıştıklarını ifade eden Kayaokay, ''Oyunda, dünya tiyatro tarihinin bugüne kadar görmediği kostüm kreasyonu görülecek. Biz, oyunda adeta kostümlerle yarıştık'' diye konuştu.

Ulusal tiyatronun Türk yazarları, yönetmenleri ve oyuncularından doğabileceğine inandığını belirten Kayaokay, ulusal bir tiyatro yaratma peşinde olduklarını ve oyunun uluslararası sahnelerde sergilenmesi için yola çıktıklarını söyledi.

Yazar Turgay Nar da oyunla Anadolu kültürünü yeni nesillere aktarmayı amaçladıklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

''Çalışmalarımızda, yönetmen nedeniyle hiç yorulmadım. Tüm ekip olarak inanılmaz bir çalışma sundular. Yönetmenimiz güzel fikirler ortaya koydu. Yazar olarak çok huzurlu bir çalışma dönemini geride bıraktım. Oyunun eksiklikleri varsa bunlar bana aittir. Ancak bir başarı varsa o da tüm ekibe aittir.''

Kostüm tasarımını yapan Sevgi Türkay ise 1983'ten bugüne kadar, devlet tiyatroları kadrolarında kostüm tasarımcısı olarak 150'yi aşkın oyunun tasarımını gerçekleştirdiğini bildirdi.

Oyunda kullanılacak takı, kostüm ve başlıkların bilimsel bir araştırmanın ardından ortaya çıkarıldığını belirten Türkay,  kostümlerin fresk ve belgelerden yararlanılarak birebir hazırlandığını vurguladı.

Yaptığı araştırmalar sonucunda Hititler'in altın, bakır, tunç işlemeciliğinde ve taş oymacılığında çok ileri olduklarını gördüğüne işaret eden Türkay, şunları kaydetti:

''Kapalı bulduğum Hitit kostümlerinde gururu ve mağrurluğu yakaladım. Hititler, erguvan, kırmızı, leylak gibi renkleri çok kullanmışlar. Katılık, sertlik ve ağır bir geometrinin hakim olduğu kostümlerde, görkemi buldum. Prömiyer için çok heyecanlıyım ve aynı zamanda çok korkuyorum. Çünkü oyun için çok emek harcandı. Umarım sanat açısından güzel bir çalışma ortaya koyulmuştur.''

Evrensel bir tema olan iktidar ve yöneticilerdeki ''ben'' duygusunun toplumlara nasıl yansıdığının anlatıldığı oyunun prömiyeri, 14 Şubat'ta yapılacak.