BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Hırvatları dize getirme formülü

Üç spor yazarı 2012 Avrupa Şampiyonası play-off maçında Türkiye'yi Hırvatistan karşısında zafere götürecek taktikleri verdi.

Abone ol

Spor yazarları Rıdvan Dilmen, Ahmet Çakar, Levent Tüzemen ve Ömer Üründül bugün oynanacak Türkiye-Hırvatistan maçını değerlendirdi. Sabah spor servisi sordu, yazarlar cevap verdi.

Soru: Millilerimizin havasını nasıl görüyorsunuz? Nasıl bir maç bekliyorsunuz?

Levent Tüzemen: Kontrolsüz güç, güç değildir
Guus Hiddink'i bir basın toplantısında ilk kez eleştiriden uzak, pozitif bir ruh hali içinde gördüm. Konuşmasının çoğunda futbolcularına övgüler yağdırdı; güvenini dile getirdi. Kampa erken gelişlerini de Milli Takım'a duydukları sevgi ve saygıya bağladı. Burak Yılmaz'a "Grupta puan aldığımız maçları bile rahat izleyemedik. Bir tek sonuncu Kazakistan'ı iki maçta yenebildik. Siz futbolcular kampta bu maçı nasıl yaşıyorsunuz?" diye sordum. Yarışırken iyi futbolun eksik kalmasını değişim içinde olmalarına bağladı, birlikte süre geçirdikçe daha iyi olacaklarını vurguladı. Ama en önemlisi takım halinde günlerdir toplantılar yaptıklarını ve bu maçı yaşadıklarını belirtirken "Bir an önce bu maçları oynamak istiyoruz" dedi. Bu sözlerden Hırvatlar önünde sahaya ağırlığını Hiddink'in değil, Burak'ın futbolcuların koyacağını anlıyorum. Bence futbolcuların yarattığı hava Hiddink'i de motive etmiş. İki önerim var: 1- Hırvatlar sert oynar. Darbe alan oyuncu rövanş faul yapmamalı. 2- Delicesine saldırmak, tribünlerin coşkusuna kapılmak hata olur çünkü kontrolsüz güç, güç değildir.

***
Soru: Mevcut kadroya çağrılmış olması gerektiğini düşündüğünüz isim var mı?

Rıdvan Dilmen: Hiddink, kadroya Semih'i de almalıydı
Benim için Milli Takım'daki en büyük sorun, ileride sırtı dönük top tutacak nokta santrforun kadroda olmayışı. Buna en uygun isim Semih... Bence Fenerbahçe'de oynamasa da kadroya alınması gerekirdi. İhtiyaç halinde kullanılabilirdi. Ayrıca, Hırvatistan'ın Semih'e karşı olan tedirginliği de bize avantaj teşkil edebilirdi. Burak hem fizik hem mental olarak çok formda. Ama her zaman söylüyorum. Burak'ın yapısı ileride son adam oynamasına uygun değil. Bana göre orta sahada Mehmet Topal, önünde Selçuk İnan ve Emre, sağda Hamit, solda Arda en uygun düzen olacaktır.

***
Soru: Kadroyu nasıl buldunuz? En önemli koz ya da kozlar kim olur?

Rıdvan Dilmen: Milli Takımımız ağır basıyor
Guus Hiddink, öncelikle şu andaki en sağlıklı kadroyu oluşturmaya çalıştı. Milli Takımımız Kazakistan-Avusturya ve Almanya- Azerbaycan maçları dönemlerindeki gibi değil; bireysel anlamda form olarak daha iyi durumdayız. Sezon başı bir tek Burak Yılmaz iyi durumdaydı; takımın % 70'i formsuzdu. Şimdi % 70'i formda. Bireysel form durumu olarak çok daha iyiyiz. Bu tip maçlarda sıfır hep cepte olacak; yani gol yemeyeceksin. Hep maçın içinde olacaksın. Bu sıfırı cepte tuttuğumuz sürece her zaman istediğimizi alma şansımız var. Çünkü çok sayıda silaha sahibiz. Arda var, Burak var. Sonuç değiştirebilecek şut atan oyuncularımız var. Hamit gibi, Selçuk İnan gibi... Ben, bu eşleşmede Milli Takımımız'ı favori görüyorum. "Neye güveniyorsun?" derseniz, futbolcularımızın form durumuna ve yetenekli oyunculara sahip olmamıza güveniyorum. Tabii ki, Türk Telekom Arena'da iyi bir Milli Takım taraftarı olduğunu da ekleyeyim. Onların varlığı da önemli.

***
SORU: Finallere gitmek için ilk maçta nasıl bir skoru yeterli görüyorsunuz?

Ahmet Çakar: 2008'deki maç lehimize değil
İstanbul'daki maçta gol yemeden mutlak galibiyet almak zorundayız. 1-0 avantajlı skor ama 2-1 tehlikeli... 2-0 kazanırsak Euro-2012'yi büyük oranda garantileriz. Üç farktan itibaren çok güzel olur. Bana göre tur şansımız ilk maç öncesi % 40... İlk maçtan alacağımız skora göre ibreyi lehimize de çevirebiliriz. Euro-2008'deki çeyrek final bugün çok konuşuluyor. Unutulmasın ki, üç yıl önce biz kazanandık, onlar kaybeden... Bence onlar hırs dolu. 2008'in psikolojik faktörü onların lehine, bizim aleyhimize..