BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

İtalya mali istikrar paketini görüşüyor

Berlusconi liderliğindeki merkez sağ iktidarın meclisteki çoğunluğunu geçen salı günü kaybetmesinden sonra mali istikrar sağlamaya yönelik paketin kabul göreceği tahmin ediliyor.

Abone ol

İtalya parlamentosu, ülkede ekonomik krizin önlenmesi ve mali istikrarın korunabilmesini amaçlayan büyük ekonomik önlemleri ele almaya hazırlanıyor.

Önlemler paketi dün bütçe komisyonunda kabul edilmişti.

Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ iktidarın meclisteki çoğunluğunu geçen salı günü kaybetmesinden sonra paketin haftasonunda parlamentonun alt kanadınca onaylanması ve Başbakan Berlusconi'nin görevden ayrılması ardından Senato'da da kabul görmesi bekleniyor.

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, dün Başbakan Silvio Berlusconi'nin bir kaç gün içinde görevinden ayrılabileceğini söylemişti.

Berlusconi'nin yerine ülkede saygın bir konumu bulunan ve AB'nin eski komisyon üyelerinden Mario Monti'nin getirileceği konuşuluyor.

Napolitano eski Avrupa Komisyonu Mario Monti'yi ömür boyu senatör olarak ilan etmiş, bu gelişme de Cumhurbaşkanı'nın Monti'yi geçici başbakan olarak atayabileceği şeklinde yorumlanmıştı.

Ancak iktisatçılar böyle bir durumda dahi İtalya'nın mali istikrarı sağlamakta zorlanacağını, ülkenin karşısında zorlu bir görev bulunduğunu belirtiyor.

Euro bölgesinin Roma'dan beklediği kemer sıkma önlemlerinin uygulanması konusunda herhangi bir gecikme yaşanmayacağı güvencesi de veren İtalyan liderin açıklamaları İtalya'nın borçlanma faizinin yüzde 7 seviyesinin üzerine çıkmasını izliyor.

Oran İtalya'nın borçlarını çevirebilmesini imkansız hale getiren bir gelişme olarak görülüyor.

Napolitano, mali istikrar yasasının onaylanmasını takiben kendisinin de krizi sonlandırmak için görüşmelere başlayacağını söylemişti.

İtalyan medyası, kemer sıkma önlemlerinin cumartesi günü yasalaşmış olabileceğine dikkat çekiyor.

Silvio Berlusconi, ''yasanın geçmesinin hemen ardından istifa edeceğini, seçimlerin şubat ayında yapılabileceğini, kendisinin de aday olmayacağını'' belirtmişti.