BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,92
ALTIN 2.432,79
HABER /  GÜNCEL

Hindistan'da yoksullara para yardımı

Hindistan'ın 20 bölgesinde yoksullara nakit para yardımı yapılmaya başlandı. Program çerçevesinde yoksulluk sınırı altında yaşayanlara burs ve emeklilik ödeneklerini de kapsayacak şekilde, 30 bin ile 40 bin rupi (542-723 dolar) arasında yardım verilecek.

Abone ol

Hindistan'ın 20 bölgesinde yoksullara nakit para yardımı yapılmaya başlandı.

Maliye Bakanı P. Chidambaram, yardım programından ilk elde 200 bini aşkın kişinin yararlanacağını 2013'ün sonuna dek tüm ülkenin yardım kapsamına alınacağını açıkladı.

Yetkililer bu programla ülkedeki en yoksul durumda olan kesimlerin, ülkedeki ortalama düzeye yaklaştırılacağını belirtirken, muhalefet, hükümeti, 2014 genel seçimlerinden önce "seçmenlere rüşvet vermekle suçluyor.

Hindistan hükümeti "Doğrudan Yardım Aktarımı" sistemi çerçevesinde 3,200 milyar rupi (58 milyar dolar) dağıtmayı planlıyor.

Program uyarınca, bugünden itibaren 20 bölgede, 29 yardım programından yararlanan kişilerin özel banka hesaplarına doğrudan para aktarılacak. Uygulamaya 1 Şubat'ta 11, 1 Mart'ta da 12 bölge daha eklenecek.

Chidambaram, "Bu, yönetim şekli açısından gerçekten de büyük değişiklik yaratacak. Yardımların, ihtiyaç sahiplerine herhangi bir aracı olmaksızın aktarılması şimdiye kadarki uygulamalarda bir değişim getiriyor." dedi.

Hindistan Maliye Bakanı, bu aşamada yardım programının besin, gübre, mazot ve gazyağı yardımlarını kapsamadığını, hükümetin programı "büyük bir dikkatle yürüttüğünü" söyledi. Bakan P. Chidambaram, "Tüm yardım ve ödeneklerin bu program çerçevesinde yapılmasını düşünüyoruz ama aceleci olmayacağız. Daha sonra sistemin durumla baş edemeyecek hale gelmesini istemiyoruz." dedi.

Yardım programı çerçevesinde yoksulluk sınırı altında yaşayan ve her yıl hükümetten 29 ayrı ödenek alanlar, bunların yerine, burs ve emeklilik ödeneklerini de kapsayacak şekilde, 30 bin ile 40 bin rupi (542-723 dolar) arasında para yardımı alacak.

Ancak uzmanlar, yardım programının uygulanmasının kolay olmayacağını, yalnızca 222 milyon kişinin biyometrik kimlik kaydını yaptırdığını ve çoğu yoksul ailelerin banka hesaplarının bile olmadığını, birçok köyde banka bulunmadığını belirtiyor.

Hindistan yetkilileri halen 360 milyon kişinin yoksulluk sınırı içinde yaşadığını kaydediyor. Bir tahmine göreyse Hindistan'da yaşayan 1,21 milyar insanın yaklaşık dörtte üçü yoksulluk sınırının altında bulunuyor.