BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,94
ALTIN 2.447,54
HABER /  GÜNCEL

Demirel'in çağrısı konuşuluyor

"Herkesin birbirini affetmesi gerekiyor" diyen eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel'in sözleri tartışılıyor.

Abone ol

Işın Çelebi'nin yazdığı “Türkiye'nin Dönüşüm Yılları” adlı kitabın 3. baskısına mülakat veren 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in genel af talebinde bulunarak “Herkesin birbirini affetmesi gerekiyor. Ülkenin bir sevgi seline ihtiyacı vardır. Bu siyasetin işidir. Ülkenin geleceğini yapalım” ifadelerini kullanması tartışmalara sebep oldu.

Demirel'in Cumhurbaşkanı olduğu 28 Şubat döneminin mağdurları Demirel'in sözlerinde samimi ise önce özür dilemesi gerektiğini söylediler.

Demirel'in sözleri özellikle de 28 Şubat döneminde mağdur olduğunu belirten kesimleri kızdırdı. Yeni Akit gazetesinin konuştuğu Hasan Celal Güzel, önce Demirel'in atmasını isterken, Yasin Hatipoğlu Demirel için daha sert ifadeler kullandı.

GÜZEL: “DEMİREL'İN ADIM ATMASI LAZIM”

“Sayın Demirel özellikle 28 Şubat'tan itibaren içine düştüğü durum, içler acısı bir haldir. Bir takım hizmetleri de oldu, yanlışları da... Millet olarak inancımızın gereği aftan yana oluruz” diyen Güzel, “Ama evvela bu kişinin ortaya çıkıp bunu söylemesi lazım. Mesela Kenan Evren bunu söylemiyor. Gelmiş 90 küsur yaşına, ‘İyi ki yaptım, gene olsa gene yaparım' diyor. Halbuki Demirel ‘Ben 28 Şubat sürecinde yanlış yaptım. O sırada açıkça darbecilere karşı çıkmam gerekiyordu.

Başörtüsü konusunda yanlış yaptım. Gençlere yanlış yaptım' demek suretiyle yanlışlarını ortaya döküp özür dilemelidir. Bunu yaparsa biz de onun hizmetlerini hatırlarız. ‘Şu barajları yaptı, bu yolları yaptı' deriz. Önemli olan onu milletin affetmesidir. Milletin de affetmesi için önce Demirel'in bu adımları atması lazım” diye konuştu.

Güzel “Bazı hataları affedebiliriz. Hala kalkıp da ‘Türkiye kötü idare ediliyor' gibilerinden bir takım ayrımcı ve belirli bir görüşe destek veren halinden vazgeçmelidir” şeklinde konuştu.

HATİPOĞLU: “KENDİSİNİN AFFEDİLMEYE İHTİYACI VAR”

“Bu çağrının içinde kendisinin affolunmaya ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Mutlak surette kusuru var. Bu kusuru da kendisi kabul ediyor; ama açıkça, mertçe çıkıp da ‘28 Şubat'ın banilerindenim, 28 Şubat'ın oluşmasına katkı sunanların birincisiyim' diyemiyor. Bu cesaret ister” diyen Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Yasin Hatipoğlu, “Zaten yaşantısı da gösteriyor ki, hepimiz gibi ömrünün sonuna yaklaşıyor. Ya bir de bu işin ahireti varsa, diye galiba kendi kendine sormaya başladı. ‘O zaman ne yapabilirim?' diyor. ‘Bu büyük milletin beni affetmesi lazım' diyor. Ben Sayın Demirel'i 1962 yılından beri yakînen tanıyorum. Daha o zamanlarda vatandaşın gündeminde ‘teokratik yapı' diye bir şey yok iken ‘teokratik yapı'ya izin vermeyeceklerini söylüyordu” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamı için