BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.411,56
HABER /  GÜNCEL

Hindistan seçimlerinde son oylar kullanılıyor

9 aşamalı Hindistan seçimlerinde sona yaklaşıldı. Bugün, rekabetin kızıştığı Varanasi kentinde oylamalar başladı. Seçimi, muhalefet partisi lideri Narendra Mori'nin önde götürdüğü belirtiliyor.

Abone ol

Hindistan seçimlerinde son aşamaya gelindi. Son eyaletlerde oylar kullanılıyor, sonuçların cuma günü açıklanması bekleniyor.

Muhalefet partisi BJP'nin lideri Narendra Mori'nin seçimi önde götürdüğü bildiriliyor.

Hindistan'ın Uttar Pradeş eyaletine bağlı Varanasi kentinde oylamalar başladı. Bu oylamayla, Hindistan seçimlerinin sonuna yaklaşılmış oldu.

Söz konusu oylamalarla Uttar Pradeş, Bihar ve Batı Bengal eyaletlerinin temsilcileri seçilecek.

Uttar Pradeş eyaleti, Hindistan'ın en çok milletvekili çıkaran bölgesi olarak öne çıkıyor. Bu nedenle eyaletteki seçimler oldukça çekişmeli geçiyor.

Ganj nehri kıyısında yer alan Vanasi dini önemi olan bir kent olarak biliniyor.

9 aşamalı seçim

Hindistan'da seçimler 9 aşamada gerçekleşiyor. Bu yıl 7 Mayıs'ta başlamıştı.

Oy kullanma işlemleri bugün Türkiye saatiyle 15.30'da bitecek ve sonuçlar cuma günü açıklanacak.

Şu ana kadar gerçekleşen oylamalar, muhalefet partisi BJP'nin ("Bharatiya Janata" partisi) lideri Narenda Modi'nin seçimi önde götürdüğünü gösteriyor. Ancak yolsuzluk karşıtı olarak kurulan yeni AAP partisi lideri Arvind Kejriwal'ın, Narenda Mori'yi zorladığı belirtiliyor.

Dev bir seçim

814 milyon seçmen nüfusuyla Hindistan, dünyada demokratik seçimlerin gerçekleştirildiği en büyük ülke.

Seçimlerin, şu an iktidarda olan "Kongre" partisi ile muhalefet partisi BJP arasındaki mücadeleye odaklandığı kaydediliyor.

BJP lideri Narendra Mori, tüm seçim anketleri ve tahminlerinde önde gözüküyor.

Seçmenler 'değişim ve gelişim' talep ediyor

BBC muhabiri Nitin Srivasta, çok sayıda kadının da bulunduğu kalabalık grupların seçim merkezlerinin kapılarında toplandığını belirtti.

93 yaşındaki Ramavati de bugün oy kullananlardan biriydi. Ramavati, düşüncelerini BBC'yle paylaşırken, şunları söyledi:

"Varanasi kenti sonunda biraz da olsa değişecek ve gelişecek. Bugünleri gördüğüm için mutluyum."

35 yaşındaki Setupati Tripathi ise, oy kullandıktan sonra Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuştu. Tripathi, 'geleceğin başbakanı' olarak gördüğü Nerandra Modi'ye oy verdiğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Modi'nin kazanacağı kesin ve ben de bu yüzden ona oy veriyorum. Varasi kentindeki koltukları kazandıktan sonra, bu bin yıllık tarihi kenti bir turist merkezine dönüştüreceğine inanıyorum."

BBC'ye seçimleri değerlendiren ve ismini vermek istemeyen bir kadın seçmen ise, "gelişim ve ilerleme kaydedecek kişiye oy vereceğini" belirtti. Kadın seçmen, ülkede öne çıkan konuların enflasyon, yolsuzluk ve işsizlik olduğunu kaydetti.

Şehri canlandıran seçim

Varasi kentinde uzun zamandır görülmemiş bir seçim kampanyası yürütüldüğü belirtiliyor.

İktidar partisi lideri Kejriwal, muhalefet partisi lideri Modi'ye karşı oldukça canlı bir seçim kampanyası düzenlemişti. Gönüllüler, kapı kapı dolaşarak Kejriwal için oy istemişlerdi.

Benares Hindu Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Vishwanath Pandey, Vanasi kentinin aslında siyasi bilincinin oldukça yüksek olduğunu vurguladı ve sözlerine şöyle devam etti: "Modi ve Kejriwal arasındaki kıyasıya mücadele, şehri siyasi ilgisizliğinden kurtardı."