BIST 10.154
DOLAR 32,35
EURO 34,72
ALTIN 2.393,43
HABER /  DÜNYA

Hindistan Cumhurbaşkanı’na fahri doktora

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, İstanbul Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı tevdi edildi.<br/>Hindistan Cumhurbaşkanı Pr...

Abone ol

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, İstanbul Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı tevdi edildi.
Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, İstanbul Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanına layık görüldü. İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından Siyasal Bilgiler Fakültesi Yönetim Kurulu’nun önerisiyle Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir törenle fahri doktora unvanı verildi.

CUMHURBAŞKANINDAN DEMOKRASİ VURGUSU
Fahri doktora unvanını İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet’in elinden alan Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee, “Bugün siyasal bilgiler alanında fahri doktora bağışlayan İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesine teşekkürlerimi iletmek isterim. Burada olmaktan, özelikle medeniyetleri ve kıtaları birbirine bağlayan bir ülkede bulunmaktan ve böyle bir ülkede fahri doktoraya sahip olmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duymaktayım. İki yüz yıllık bir geçmişe sahibiz ve deneyimlerimiz var ve Türkiye ile olan güçlü bağlantılarımız vardır. Hali hazırda ikili anlaşmalarımız ve ilişkilerimiz bulunmakta Hindistan ile Türkiye arasında. Dolayısıyla burada bulunan tüm Türk insanlarına, değerli meslektaşlarıma, değerli hocalarımıza teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Bu ilişkilerimiz gelecekte de devam edecektir. Siyasi bilimlerden böyle bir doktora almak benim için üstün derecede gurur verici bir anıdır. Demokrasiye katkıda bulunmuş biri olarak bu doktorayı almaktan dolayı en içten teşekkürlerimi üniversitenize iletmek istiyorum. Demokrasimiz bildiğiniz üzere yasama yürütmeden oluşmaktadır. Ve hükümetimizde halkımızı temsil eden parlamenterler güçlerini halkımızdan almaktadır” diye konuştu.

’’ONUR DUYDUK’’
Öte yandan Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee’i İstanbul Üniversitesinde görmekten onur duyduklarını ifade eden İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet yaptığı konuşmada, “Her ülkenin ismi söylendiğinde insanlarda uyandırdığı kendisine has bir duygu vardır. Tarihin derinliklerine kök salmış ilişkileri kültür, sanat, mimari gibi alanlarda yüz yıllar içinde serpilmiş, güçlenmiş ve iki toplumu dost kılmıştır. İstanbul Üniversitesi rektörü olarak gelişmenin anahtarı olarak eğitime işaret eden bunu eşitlik, adalet, özgürlük ve kardeşlik hedefleriyle bir araya getiren ve demokrasinin kıymetini vurgulayan bir devlet adamını ağırlamaktan ayrıca onur duyuyorum. Türkiye Cumhuriyetine ve siyasetine farklı kademelerde hizmet veren binlerce insanı yetiştiren İstanbul Üniversitesi ve bu doktorayı veren Siyasal Bilgiler Fakültesi sayın ekselansları gibi saygın ve insanlığın yüce değerlerine emek vermiş bir devlet adamına fahri doktora vermekten büyük onur duyuyor. Bu fahri doktoranın iki ülke ilişkilerinde Türkiye ve Hindistan halklarının kadim dostluğuna anlamlı bir yadigâr olacağına yürekten inanıyorum” dedi.
Daha sonra kendisine verilen fahri doktora ve plaketin ardından Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee konuşma yaptı. Konuşmanın ardından özel makam arabasıyla İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nden ayrıldı.
(İHA)