BIST 10.481
DOLAR 32,24
EURO 35,07
ALTIN 2.473,50
HABER /  GÜNCEL

Hilton için 2006da başvurmuş

Hilton Otel ile ilgili sözlerini aksine Aydın Doğan'ın 2006 ylında yaptığı başvuru başka türlü konuşuyor.

Abone ol Aydın Doğan'ın Hilton Oteli ile ilgili olarak "Onlardan bana 3 emsal, 4 emsal verin, 1 emsal verin diye bir şey istemedim" açıklamalarının doğru olmadığı belgelendi.

Aydın Doğan'ın "Benim Hilton'la ilgili bir talebim olmadı" açıklamanın aksine Şişli Belediyesi'ne 25 Ağustos 2006'da başvuru yaptı. Şişli Belediyesi, İmar ve Planlama Müdürlüğü'ne Ortadoğu Otomotiv adına yapılan müracaatta yapılaşma koşullarının tümünde değişiklik istendi. Doğan müracaatında, Şişli 93 pafta, 1759 ada 56 parseldeki malikin sahipleri olduğunu belirterek şu talepte bulundu: "Günümüzde parsel içindeki tüm yapılaşmanın yaklaşık 0.7 emsale denk geldiği, bunun da şehrin, çevrenin ve komşu parsellerin elde ettiği haklar ve şehrin gelişim dinamiğine aykırı ve yetersiz olduğu açıklıkla görülmektedir. Yukarıda açıklanan gerekçelerle, şu an belediyenizde askıda bulunan planlarda parselimiz için aşağıdaki düzenlemelerin yapılmasını istemekteyiz: Tüm parsel alanımızın turizm, konut ve bu fonksiyonlara hizmet edecek ticaret, alışveriş, hizmet alanları yapılacak şekilde imar planı ile tanımlanması, parsel üzerindeki mevcut kütlede dahil edilecek şekilde tüm parsel alanını yapılaşma şartlarının E-2.7 şeklinde düzenlenmesi..."

EMSAL 2.5 OLDU
2005'te gerçekleştirilen ihalede 63 bin 277 metrekare olarak gözüken Hilton Oteli arazisinin emsali 0.7 olarak planlara işlenmişti. Doğan'ın talebini Şubat 2007'de görüşen Şişli Belediyesi, emsali 2.5 olarak belirledi. Bu da alana 233 bin metrekare inşaat yapılması anlamına geliyordu. Şişli Belediyesi, düzenlemeden sonra planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi. Kişiye özel parsel değişikliğinden haberdar olan Büyükşehir teklife, "Hayır" diyerek dosyayı İmar Komisyonu'na oradan da Planlama Müdürlüğü'ne gönderdi.

KOT FARKI RANTI
Aydın Doğan'ın bu projedeki önemli kazanç noktalarından birisi de kot farkı rantı olacaktı. Çünkü Harbiye Orduevi'nden kot alınıp, en düşük nokta olan Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nun olduğu bölgeye kadar kazı yapılacaktı ve Doğan, yer altına da istediği kadar inşaat yapabilecekti. Burada da emsal dışı yapılan inşaatlardan yaklaşık 3, 3.5 milyar dolarlık bir rant yaratılacaktı. Eğer Şişli Belediyesi'nin yaptığı imar değişikliği Hilton Oteli, Aydın Doğan'a satılmadan önce gerçekleşseydi; milyarlarca dolar Doğan'ın cebine değil 10 milyon sigortalısı olan Emekliği Sandığı'nın kasasına girecekti.

Erhan Öztürk/Sabah