BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

Heronlar Ekim sonunda teslim edilecek!

Gerçi İsrail'le aramız bu aralar pek bozuk ama bunun ticarete yansıması beklenmiyor. Heronlar bu ayın sonunda teslim edilecek.

Abone ol

Ankara, Türkiye ile İsrail arasında tatbikat gerilimi ile başlayan ve sonrasında TRT’de yayınlanan ‘Ayrılık’ dizisiyle tavan yapan siyasi krizin, savunma sanayi projelerini etkilemesini beklemiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri de, programa göre bu ay sonunda teslim edilmesi gereken 4 adet Heron adlı insansız hava aracını bekliyor.

Türkiye ile İsrail arasında yaşanan son kriz nedeniyle, Tel Aviv yönetiminin Heron insansız hava araçlarının teslimatını erteleyeceği iddia edilse de, Ankara’ya bu yönde bir bilgi ulaşmadı. Heronların en geç 10 gün içinde TSK’ya teslim edilmesi bekleniyor.

İsrail’in ürettiği ilk 2 Heron, talep edilen irtifaya yükselemediği için hizmete sokulmamış ve geri gönderilmişti. Kısa süre içerisinde gelmesi beklenen 4 adet Heron ise daha güçlü motora sahip bulunuyor. Bu nedenle kabul testlerinin kolay aşılması ve Heronların yılbaşından önce devreye girmesi planlanıyor. Teslimat programına göre, 2010 yılının ilkbahar aylarında 4 Heron uçağının, sonbaharda ise son parti olarak 2 uçağın daha Türkiye’ye teslim edilmesi öngörülüyor. Programına uyulmaması halinde ise sözleşmedeki cezai hükümlerin uygulamaya konulacağı bildirildi.

Heronlar aynı anda 6 hedefi izleyeme yeteneğine sahip bulunuyor. İstihbarat toplamasının yanısıra, uçak, helikopter ve karadan ateşlenecek güdümlü füzeler için hedef aydınlatması yapabiliyor. 52 saat süreyle havada kalıp, 30 bin feet irtifaya yükselebilen Heronlar 350 kilometre menzile sahip bulunuyor.