BIST 9.759
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.418,64
HABER /  DÜNYA

Helmut Schmidt öldü Türkleri sevmeyen adam

Almanya eski Şansölyesi Helmut Schmidt hayatını kaybetti. Schmidt, Soğuk Savaş dönemi boyunca Almanya'nın lideriydi.

Abone ol

Almanya eski Şansölyesi Helmut Schmidt, 96 yaşında hayatını kaybetti.

Schmidt, Soğuk Savaş döneminde, 1974'ten 1982'ye kadar Batı Almanya'nın lideriydi. Schmidt'in sağlık durumunun kötüleştiği ve evde tedavi gördüğü açıklanmıştı.

Schmidt'in doktoru Heiner Greten, dpa'ya yaptığı açıklamada eski şansölyenin Hamburg'da yerel saatle 14.30'da yaşamını yitirdiğini söyledi. Son günlerde durumu iyice kötüleşen Helmut Schmidt, Eylül ayında ameliyat geçirmişti.

Schmidt'in ölümünün ardından açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Schmidt'i "büyük Avrupalı" sözleriyle niteledi. 

HELMUT SCHMIDT KİMDİR?

Schimidt, Batı Almanya'nın 1974 - 1982 yılları arasında şansölyesi oldu. 1980 seçimlerini kazandıktan sonra hükümeti kurdu ancak sonradan Hıristiyan Demokrat Birliği(CDU), Hıristiyan Sosyal Birliği (CSU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) ittifak kurup hükümeti güvensizlik oyuyla 1982'de düşürünce, yerine CDU'nun başkanı Helmut Kohl şansölyeliğe atandı.

Schimidt, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olma ihtimaline olumlu bakmadı. Türkiye için "Türkiye'ye adaylık statüsü verilmesi hatadır. Hatta Sevr Anlaşması'nın imzalanmış olmasına karşın Türkiye'nin bölünmemiş olması da bir hatadır" ve "AB'nin geleceğinde ne olursa olsun AB içinde Türkiye'nin yeri yoktur, 70 milyon Türk'ü Avrupa içinde dolaştıramayız... Adaylık statüsü verilmesi baştan beri hatadır" ifadelerini kullandı. 2004'te Hamburger Abendblatt gazetesine verdiği demeçte "60'lı yılların başında yabancı kültürlerden işçileri ülkeye getirmek bir hataydı" dedi.