BIST 10.267
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.411,02
HABER /  MEDYA

Hedefteki yazar Zaman'a sert çıktı

Türklerin ırk değil millet olduğunu savunan Yeni Şafak yazarı Yasin Aktay, eleştirilere bugünkü köşesinde cevap vedi.

Abone ol

Sözlerinin arkasında duran Aktay, Türklüğün ırk olmadığını söyleyen Türk milliyetçiliğinin en saygın isimlerini örnek gösterdi. 

3 yıl boyunca Mehtap TV'de benzer görüşleri dile getirdiğini anlatan Aktay, cemaat medyasının dershane tartışması sonrası haberi çarpıtmasını işgüzarlıkla suçladı.

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Prof.Dr. Yasin Aktay, "Türk dediğin bir sentezdir zaten. Türk diye bir ırk yok." sözü olay oldu. Kamuoyunda ve medyada yankı bulan sözlere eleştirilerin odağındaki Yeni Şafak gazetesi yazarı, bugün köşesinden cevap verdi.

MEHTAP TV'DE YILLIRCA SÖYLEMİŞ

Dershane tartışmaları sonrası AK Parti'ye cephe alan Zaman'ın sözlerinini çarpıtmasına tepki gösteren Aktay, cemaat medyasını ahlaksızlıkla ve iftira atmakla suçladı.

(...)Örneğin, bu yazdıklarımla Ferhat Kentel ile birlikte tam üç yıl Mehtap TV'de program yaparken gerek kendi aramızda gerekse de çağırdığımız konuklarla bu konuları, aynı cümleleri de ihtiva edecek şekilde detaylıca ve defalarca konuştuk. Program yaptığım dönemlerde söylediklerim demek ki camiayı rahatsız etmemiş. İyi de, Bayburt konuşmasında sözlerimin çarpıtılarak haber yapılması ve bunun yaygınlaştırılmasında televizyonuyla, gazetesiyle, internetiyle, sosyaliyle, Camia medyasının sergilediği öncü işgüzarlığa ne demeli? Üç yıl boyunca program yaptırırken tanımamış da o yarım cümleyle mi tanımış? AK Parti'ye karşı giriştikleri anlaşılan bu mücadelede haber ahlakını bu kadar hiçe saymalarına yol açan bu çılgın öfkenin insanı nereye götürür? Bunun tek sebebinin dershaneler meselesi olduğuna artık inanamıyorum. Olayları çarpıtmak, iftira atmak, olmayanı olmuş gibi, olanı olmamış gibi göstermek hangi ahlaka sığıyor?"

İKİYÜZLÜ FAŞİZAN POPÜLİZM

MHP'nin sert eleşirilerine de cevap verdi yazar. Bahçeli ve parti kurmalarının hedefindeki Aktay, MHP'ye Türkçülüğün teorisyenleri ile cevap verdi.

(...)MHP'nin akademisyen kökenli vekilleri bir de tarih ve etnografya üzerinden bana Türklüğün varlığını ispatlamaya girişmiş. Türkün varlığı tartışma konusu değil ki akıllım. Orada bahsedilen ve tartışılan Türklüğün bir ırk mı, bir millet mi olduğu. Bunu ayırt etmeyen bu konumdaki bir milliyetçi asıl skandala imza atmış oluyor, zira benim söylediklerim tam da Türkçülüğün teorisyenleri sayılan, milliyetçilerin saygın isimlerinden bir çok kişi tarafından söyleniyor. Devlet Bahçeli, Sinan Oğan ve Yusuf Halaçoğlu'nun M. Bahattin Öğel, Faruk Sümer ve Erol Güngör'ü okumamış oldukları sonucunu mu çıkarmak lazım bundan? Okudularsa, bana karşı söyledikleri sözler ikiyüzlü bir faşizan popülizmden ibaret, (çünkü Türk milliyetçiliğinin bu en saygın düşünürleri Türklüğün bir ırk olmadığını söyler), okumadılarsa zaten ayrı bir skandal. Hangi yüzle milliyetçilerin yüzüne bakıyor olduklarını anlatmak zorundalar. "

ÖZKÖK'ÜN KÖŞESİNE TAŞIDIĞI İLGİNÇ YAZI

Linç çağrısını hatırlatan Hürriyet'in manşetine kızan yazar, Ertuğrul Özkök'ün 2007'de köşesine taşıdığı 2007'de yazar Jean-Paul Roux'ın "'Türklerin hiçbir ırksal özelliği yoktur." cümlesini hatırlatıyor ve kitaptaki yazıyı aktararak yazısını tamamlıyor:

O bölümü kitaptan aynen aktarıyorum:

'Türkler dışardan evlenme eğiliminde oldukları ve eşlerini Türk olmayanlar arasından seçtikleri, rastlantısal her kavimle karıştıkları, dilleri çok büyük bir çekim gücüne sahip olduğu ve pek çok topluluk da bu dili benimsediği için Türklerle ilgili karakteristik denilebilecek fiziksel herhangi bir özellik saptama olanağı kalmamıştır. Yeryüzünde saf ırk olmadığını biliyoruz. Ama bu konuda daha ileri gitmek ve Türklerin saf ırk olmadıklarını söylemek zorundayız. Türklerin hiçbir ırksal özelliği yoktur. Dolayısıyla kendi içinde bir Türk ırkından söz edemeyiz.'

Arkasından da aynı ölçüde çarpıcı bir saptama daha:

'Türklerin damarlarında, eski Türk kanından, elmacık kemiklerini çıkık ve gözlerini çekik yapan o kandan daha çok yabancı, Moğol, Çinli, İranlı, Yunanlı, Kafkas, Rus, Afrikalı kanı akmaktadır.'

Özkök, bütün bu alıntıları Türklerin isteseler de ırkçı olamayacaklarını ispatlamak için anlatıyor ama şu tespiti de yapıştırıyor neticede: 'Türk bir ırk değildir'

Bu ucuz kahramanlığı kime, kiminle kaça satacaksınız?"

Yasin Aktay tüm yazıları