BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  MEDYA

HDP'den önce olacakları bildi!

HDP bugün İmralı süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman ise HDP'den önce yol haritasını yazmıştı.

Abone ol

Çözüm süreciyle ilgili kritik süreçten geçen hükümet ve HDP İmralı'ya gidecek heyet konusunda anlaştı mı? Bugün HDP'nin İmralı ile ilgili bir açıklaması yapması bekleniyordu. HDP'den beklenen açıklama geldi ama HDP açıklama yapmadan önce İmralı sürecinin nasıl işleyeceğini bilen bir isim vardı... 

Vatan Gazetesi yazarı Hüseyin Yayman, bugün yaptığı açıklamada İmralı süreci ve çözüm süreciyle ilgili olacakları söyledi. Yayman, sabah yaptığı açıklamada İmralı Heyeti'ndeki isimlerin değişmeyeceğini açıklamıştı. HDP'den gelen açıklama da İmralı Heyeti'nin değişmeyeceği yönünde oldu. İşte Hüseyin Yayman'ın çözüm süreciyle ilgili açıklaması ve HDP'den gelen açıklama:

HDP HEYETİ DEĞİŞMEYECEK

HDP heyetinin değişeceğini sanmıyorum. Değişmesi için geçerli bir sebep yok. Türbülans nedeni heyet değil. Türbülansın sebebi gerçekçi risk ve süreç analizi yapılmamasıdır. Şimdi bu yapılacak. 
Heyet değişmez. Ancak Leyla Zana, Hatip Dicle gibi tecrübeli isimler farklı bir konseptle sürece eklemlenebilir.

HDP'nin konuyla ilgili açıklaması:  Bu süreci Öcalan belirledi ve tayin etti. Öcalan'ın dışında hiçbir mekanizma müdahale edemez. Böyle bir müdahaleyi ne biz, ne Öcalan ne de partimiz kabul etmez. Ayrıca yaptığımız görüşmelerden edindiğimiz bilgide böyle heyette bir değişiklik izlenimi edinmedik.  

 HEYET GÖRÜŞMEYE NE ZAMAN GİDECEK?

HDP heyetinin adaya gitmesinin bilinmeyen bir protokolü var. HDP heyeti normal şartlar altında her ayın onbeşinden sonra hafta sonu adaya gider. Acil durumlarda başka görüşmelerin olduğu biliniyor. 

Benim analizim önümüzdeki günlerde ziyaret gerçekleşecek. Ziyarete HDP değil, Öcalan karar veriyor. Heyetin adaya gitmemesi, Öcalan’ın süreçten çekilmesi anlamına geliyor. Ancak Öcalan’ın çekilme pozisyonunda olduğunu düşünmüyorum. Öcalan, riskleri söyleyecek, atılması gereken adımları sıralayacak ama masadan kalkmayacaktır.

HDP'nin konuyla ilgili açıklaması: İmralı Adası’na gidişimiz yarın da, üç gün sonra da olabilir, karşılıklı belirleyeceğiz. 

HÜKÜMET DEMİRTAŞ'I DEĞİŞTİRMEK Mİ İSTİYOR?

Bu konuda birçok şehir efsanesi üretiliyor. Bu tezi ileri sürenlere HDP kongresini ne zaman yaptı deseniz onu bilmezler. Demirtaş HDP’ye yeni eş başkan oldu. Neden değişsin? HDP, farklı bir  arayış sonucunda Demirtaş’ta karar kıldı. Bence çok da iyi oldu. 
 
Selahattin Bey, Cumhurbaşkanlığı seçiminde % 10 oy aldı. Demirtaş’ın söylemi, aldığı oy, politik duruşu son tahlilde Kürt siyasi hareketinin, hükümetin ve ülkenin faydasına bir çizgi. Onun için değişeceğini sanmıyorum...