BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

HDP listesinde sürpizler İstanbul ve Ankara'da

HDP 1 kasım seçimi aday listesi kesinleşirken, listedeki sürprizler de netleşti. İşte HDP'nin aday listesindeki sürpriz isimler...

Abone ol

HDP listesindeki ilk büyük sürpriz, Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük konusunda yaşandı. Mustafa Sarısülük Ankara'dan milletvekili adayı gösterildi. 7 Haziran'da Gaziantep'ten aday gösterilen Celal Doğan İstanbul listesinde yer alırken 7 Haziran’da milletvekili seçilen EMEP’li Levent Tüzel ise HDP’nin 1 Kasım seçimleri milletvekili aday listesinde yer almadı. Geçici hükümet için bakanlık teklif götürülen ancak diğer HDP'lilerin aksine bu teklifi kabul etmeyen Levent Tüzel HDP adayları arasında yok.

7 Haziran seçimlerine HDP ile birlikte girme kararı alan ancak 1 Kasım seçimlerinde HDP listesinden aday gösterilmeyen Levent Tüzel, "Bakanlığı kabul etmediğim için aday gösterilmemem eleştirilecek bir durum. Ancak tek parti, tek adam diktatörlüğüne karşı 1 Kasım seçimlerinde EMEP olarak HDP için oy isteyeceğiz" dedi.

İŞTE HDP'NİN TAM MİLLETVEKİLİ ADAY LİSTESİ

Tüzel, "Dün partimiz ile HDP yönetimi arasında 1 Kasım seçimlerine yönelik görüşme yapıldı. Bugün de ortak açıklama yapıldı. Ancak adaylık konusuna değinilmedi. EMEP olarak HDP'yi ülke koşulları nedeniyle; tek parti, tek adam diktatörlüğüne, savaş koşullarına karşı savaşın durdurulması, özgürlükler, demokrasi barış mücadelesinin yükseltilmesi için destekleme kararımız var. Ancak iki parti arasında seçim ittifakı sağlanmadığı için aday da göstermedik. Biz aday vermiyoruz. Onlar da bizlerden birilerini aday göstermeme konusunda karar almışlar" diye konuştu.

Tüzel, "Ama şu da var ki; biz sonuç itibariyle Kürt halkının talepleri, ülkede özgürlüklerin savunulması, kadın hakları konusunda yıllardır birlikte mücadele veriyoruz. Bu mücadelenin bakanlık teklifini reddetmemiz nedeniyle aday gösterilmeyişimiz eleştiriye tabi bir durumdur.

Buna rağmen 1 Kasım seçimlerinde ortak mücadele içinde olacağız, HDP'ye oy isteyeceğiz ama bu tartışmalardan dolayı bu kararı onayladığmız anlamına gelmiyor"  dedi.

ETHEM SARISÜLÜK'ÜN AĞABEYİ HDP LİSTESİNDE

HDP listesindeki bir diğer büyük sürpriz, Gezi olayları sırasında polis kurşunuyla hayatını kaybeden Ethem Sarısülük'ün ağabeyi Mustafa Sarısülük konusunda yaşandı.

Mustafa Sarısülük, HDP listesinde Ankara 2. Bölge, 1. sıra adayı olarak yer aldı.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER YERİNİ KORUDU

HDP'de Sırrı Süreyya Önder'in nereden vekil adayı olacağı merak ediliyordu. Önder'in Konya'dan aday olmak istediği kulislere yansımıştı. Ancak yapılan değerlendirme sonucunda, Önder'in Ankara'da kalması kararlaştırıldı. Sırrı Süreyya Önder, 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi, 1 Kasım seçimlerinde de Ankara 1. Bölge 1. sıradan HDP adayı oldu.

BATMAN DEĞİŞTİ

HDP, Batman 7 Haziran seçimlerinde 4 vekilden 3'ünü kazanmıştı. 1 Kasım seçimlerinde ise Batman listesinde değişikliğe gidildi. İlk sıradan Batman vekili olan Ali Atalan'ın yeri değişti. Atalan 1 Kasım seçim listesinde HDP'den 4. sıra adayı oldu.  3. sıradan 7 Haziran'da vekil seçilen Ayşe Acar Başaran 1. sıra adayı yapıldı.

1 Kasım seçim listesinde Batman 2. sıraya Raci Bilici, 3. sıraya Saadet Becerikli yerleştirildi. Becerikli 7 Haziran'da Batman 2. sıradan vekil seçilmişti.

CELAL DOĞAN SÜRPRİZİ

HDP listesinde Celal Doğan sürprizi yaşandı. 7 Haziran seçimlerinde Doğan, Gaziantep'ten 1. sıradan milletvekili seçilmişti. Doğan, 1 Kasım'da İstanbul'a 2. bölgeye taşındı ve 1. sıra adayı oldu.

7 Haziran seçimlerinde vekil olan HDP İstanbul 2. bölge 1. sıra adayı Turgut Öker'in ise bu durumda yeri değişti. Öker İstanbul 1. bölge 3. sıraya alındı. İstanbul'da Öker'in kaydırıldığı sıradan 7  Haziran seçimlerinde Erdal Ataş vekil seçilmişti.

LEVENT TÜZEL'İN YERİNE ATAŞ

Ataş da 1 Kasım seçimleri için İstanbul 3. bölge 3. sıraya, Levent Tüzel'in yerine kaydırıldı.

DİYARBAKIR VE TUNCELİ LİSTELERİ DEĞİŞMEDİ

HDP'nin en çok merak edilen listelerinden biri de Diyarbakır listesi idi. HDP, 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır'dan gelen 10 vekilinin hiçbirinin yerini değiştirmedi. 11. sırada ise yine Nesrin Hilal Şanlı yer aldı.

Benzer bir durum Tunceli'de de yaşandı. Tunceli'den 7 Haziran'da 2 vekilin ikisini de kazanan HDP, aynı listeyle devam kararı aldı.