BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Hayrettin Karaman, Emre Uslu'yla bu defa dalga geçti!

Emre Uslu'nun Hayrettin Karaman'ın son yazdığı yazıyı da anlamayıp başka yöne çekmesiyle dalga geçti.

Abone ol

Emre Uslu ve ünlü ilahiyatçı Hayrettin Karaman arasındaki atışma giderek büyüyor. Yeni Şafak si yazarı Hayrettin Karaman'ın Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüne fetva verdiği suçlamasıyla ilgili başlayan tartışmada Karaman, geçtiğimiz haftaki yazısında Emre Uslu'ya yalan söylemenin İslam hukukundaki yeri ve cezasıyla yanıt vermişti.

Ancak Uslu bu yazıyı da kendi ölümü için fetva olduğunu iddia etmiş ve Karaman'a küfürbaz demişti. Hayrettin Karaman bu defa Emre Uslu'yla dalga geçerek cevap verdi ve şu benzetmeyi yaptı: Ördek Hasan!

Yalan söyleyen, iftira ve hakaret eden kimseye İslami kaynaklarda fâsık denir, fâsık ahlaksızdır, ahlaksız da şerefsizdir. Bu kişinin şahitliği kabul edilmez, sözüne inanılmaz, kamu görevinde istihdam edilmez, devletin uygun gördüğü şekilde cezalandırılır.'

Bu ifade için bilmeden konuşup yazan birisi şu değerlendirmeleri yapmış: Küfür ve ölüm fetvası.

Allah aşkına, yukarıdaki ifadenin hakaret manasında küfür ve birinin ölümüne fetva ile ne alakası var!

Bana yöneltilen 'Yalana fetva veriyor musun' sorusuna yukarıdaki cevabı yazmıştım; bu cevap bir fetva değil, İslâmî-ahlâkî bir hükmün, bir kuralın açıklamasıdır.İslam'ı bilenler bu hükmü tartışmazlar; çünkü üzerinde icma (ittifak) vardır.

Hakaret ve ölüm fetvasına gelelim:

Ben bir şahsa 'fasık, ahlaksız, şerefsiz' deseydim bu 'küfür' olurdu. Bir şahıs, bir isim sözkonusu olmadan 'şunu diyen, şöyle yapan böyle olur' demek

ne hakarettir, ne de küfürdür; dediğim gibi, ittifaklı bir İslamî kuralın açıklanmasıdır.

Bunu bir kimse üzerine alırsa 'yaptığı ve söylediği' bu çerçeveye uyduğu için üzerine almış olur ki, bu onun meselesidir.

ÖRDEK HASAN! 

'Yalan söyleyeni, iftira edeni, insanların itibarları ile oynayanı devlet uygun şekilde cezalandırır' sözünden, 'Benim ölümüme fetva vermiş' sonucunu çıkaran, meşhur 'ördek Hasan' misalinin güncel temsilcisi olur. Herhalde duymuşsunuzdur: Adam kendisine 'ördek' denmesine öfkelenirmiş, arkadaşı 'Bugün hava bulutlu' deyince 'Sen bana ördek dedin' diye kükremiş, arkadaşı 'Nasıl olur?' deyince de şu mantık(!) zincirini kurmuş: 'Hava bulutlanınca yağmur yağar, yağmurdan göl olur, gölde ördekler yüzer, san bana ördek dedin!..'

 SAPLA SAMANI BİRBİRİNE KARIŞTIRMA

Bir kere ben devletin uygun ceza vermesinden söz ediyorum. Devletin ceza vermesi fetva ile değil 'kazâ', yani yargılama sonucu verilen hüküm ile olur. İslam hukukunda 'yalan söyleyene, hakaret ve iftira edene ölüm cezası' yoktur; tazir cinsinden hafif cezalar olabilir. Telaşa kapılıp sapla samanı birbirine karıştırmanın ne âlemi var!



EMRE USLU'YA FETVA CEVABI

Emre Uslu ortaya attığı Yazıcıoğlu ölüm fetvası ile Hayrettin Karaman'ı çileden çıkarttı. Karaman hoca öyle kızmış ki bakın onun için neler yazdı.

hayrettin-karaman-fetva.jpg

EMRE USLU'NUN HAYRETTİN KARAMAN'A O SUÇLAMASI: KATLİNE FETVA VERDİN

Taraf yazarı Emre Uslu twettarda öyle bir cümle yazdı ki okuyan şok oldu. Uslu'ya göre Karaman Hoca, Yazıcıoğlu'nun öldürülmesi için fetva verdi. (Devamını oku)